20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Εξετάζεται να προστεθεί στη λίστα μνημείων που έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες ζημιές λόγω υπερτουρισμού- Το έχει ήδη αποφύγει μία φορά

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ένταξη της Βενετίας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο συνέστησε η UNESCO την Δευτέρα.

Σύμφωνα με την UNESCO, η Βενετία κινδυνεύει από «μη αναστρέψιμες» ζημιές καθώς παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή και ο μαζικός τουρισμός έχουν επηρεάσει αρνητικά την πόλη του ιταλικού Βορρά.

«Ορισμένα από αυτά τα μακροχρόνια ζητήματα έχουν ήδη οδηγήσει στην επιδείνωση των εγγενών χαρακτηριστικών της τοποθεσίας και των ιδιοτήτων της», ανέφερε η UNESCO, προσθέτοντας ότι  «οι ιταλικές αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την ασφάλεια της ιστορικής πόλης και της γύρω λιμνοθάλασσας».

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται πάντως πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Βενετία βρίσκεται προ των πυλών της λίστας με τα μνημεία που διατρέχουν κίνδυνο. Το 2021 κατάφερε να αποφύγει την ένταξή της στη λίστα καθώς οι ιταλικές αρχές ανέλαβαν κάποια μέτρα, απαγορεύοντας την είσοδο σε μεγάλα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της.

Εάν προστεθεί, η Βενετία θα είναι το 56ο μέλος της λίστας, στην οποία περιλαμβάνονται μέρη όπως η πόλη Ποτοσί της Βολιβίας, η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και το Εθνικό Πάρκο Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό