16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ελληνισμός Εν Δράσει στις Βρυξέλλες για το Greek Hub Βρυξελλών

Ειδήσεις Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2024, στις Βρυξέλλες, η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας BrainReGain – Ελληνισμός εν Δράσει, στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, οΥφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γεώργιος Κώτσηρας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. BrainReGain Κωνσταντίνος Κεσεντές, το ιδρυτικό μέλος Brain Gain και Μέλος του ΔΣ BrainReGain Πόπη Καλαϊτζή, και ο Ορέστης Ομράν, διεθνής δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του Brain Gain. Την εκδήλωση παρακολούθησαν Έλληνες επαγγελματίες και επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες, στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών και εκπρόσωποι της Πολιτείας και θεσμικών φορέων.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την Πόπη Καλαϊτζή και τον Ορέστη Ομράν, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη συμπόρευση των πρωτοβουλιών Brain Regain και Brain Gain και στη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα, η οποία ενθαρρύνει όλο και περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. BrainReGain Κωνσταντίνος Κεσεντές παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις της Πρωτοβουλίας, τη στρατηγική και τους στόχους της. Στο πλαίσιο της παρουσίασής του ανέλυσε τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν διεξαχθεί από την Πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού επιθυμεί πλέον την επιστροφή της στη χώρα.

BrainReGain

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στη νέα γενιά Ελλήνων που έφυγε λόγω της οικονομικής κρίσης για άλλες χώρες της Ευρώπης αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία και εφόδια, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Επικεντρώθηκε στις προϋποθέσεις επιστροφής τονίζοντας την αξιοκρατία και την διασφάλιση της αξιοποίησης των ευκαιριών που υπάρχουν στη χώρα, ως τις σημαντικότερες εξ αυτών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Κώτσηρας, τόνισε την ύπαρξη ενός πιο αισιόδοξου εργασιακού περιβάλλοντος εργασίας στην Ελλαδα του 2024, το οποίο βοηθά την επιστροφή πολλών Ελλήνων. Παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται κατά καιρούς, η οικονομική σταθερότητα, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση της ανεργίας, η ψηφιοποίηση δημιουργούν ευρύτερο ευνοϊκό περιβάλλον, ενώ παράλληλα, εφαρμόζεται σειρά πολιτικών που δείχνουν έμπρακτα ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι κοντά στους Έλληνες της διασποράς όπως η επιστολική ψήφος και το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο διεθνής δικηγόρος, με έδρα τις Βρυξέλλες, Ορέστης Ομράν, αναφέρθηκε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης η οποία δεν επέτρεψε στους Έλληνες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και να επενδύσουν το μέλλον τους στην Ελλάδα. Ανέδειξε την παρούσα πολύ καλή διεθνή εικόνα της χώρας μας και τόνισε πως η βελτίωση των κοινωνικοοικομικών συνθηκών αποτελεί πλέον κινητήρια δύναμη για την επιστροφή των Ελλήνων. Τόνισε δε τη σημασία των κινήτρων που δίνει πλέον η Πολιτεία για την ενίσχυση της σχέσης των Ελλήνων του εξωτερικού με τη χώρα, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο.

BrainReGain

Η Πόπη Καλαϊτζή, ιδρυτικό μέλος Brain Gain και Μέλος του ΔΣ BrainReGain, συντόνισε τη συζήτηση, αναδεικνύοντας τις προσπάθειες που συνεχίζει να κάνει η Πρωτοβουλία για να στηρίξει τους Έλληνες του εξωτερικού, ενώ τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσοι Έλληνες αποφάσισαν να φύγουν λόγω της κρίσης καταθέτοντας και την προσωπική της εμπειρία ως νεαρή γιατρός στον τομέα της Υγείας στη Γερμανία.

Η Πρωτοβουλία σκοπεύει να οργανώσει και νέες εκδηλώσεις σε πρωτεύουσες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, ενώ σκυτάλη παίρνει η Αθήνα με τη διοργάνωση της μεγάλης ετήσιας εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας στις 5 Μαρτίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό