18.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ελληνικά ομόλογα 25,7 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η ΕΚΤ, συνεχίζει να…

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 25,68 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP), από τις 18 Μαρτίου του 2020 που ενεργοποιήθηκε έως και τα τέλη Μαΐου του 2021, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται πως τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς που είναι σε κυκλοφορία διαμορφώνονται στα 61 δισ. ευρώ περίπου και έτσι η ΕΚΤ ουσιαστικά “κατέχει” σχεδόν το 40%. Η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε σήμερα αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές στις οποίες έχει προχωρήσει υπό το πρόγραμμα PEPP ανά χώρα, μία ανακοίνωση η οποία γίνεται κάθε δίμηνο. Οι συνολικές αγορές τίτλων φτάνουν πλέον το 1,1 τρισ. ευρώ με περίπου 750 δισ. ευρώ να απομένουν για την εξάντληση του “φακέλου” του 1,85 τρισ. ευρώ.

Το διάστημα Απριλίου-Μάϊου η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους 3,744 δισ. ευρώ που είναι και το υψηλότερο διμηνιαίο επίπεδο από τον Ιούνιο-Ιούλιο 2020 (5,256 δισ. ευρώ), έχοντας αυξήσει σημαντικά τις αγορές της σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα όπου οι αγορές διαμορφωνόντουσαν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ ή και κοντά στα 2 δισ. ευρώ ανά δίμηνο.  

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει και υπερκαλύπτει την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ σε σημαντικό ποσοστό, καθώς τους τελευταίους 15 μήνες μήνες, και από τις 18 Μαρτίου 2020 έως σήμερα, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές μέσω εκδόσεων ομολόγων 18,5 δισ. ευρώ, 9 δισ. φέτος από το 10ετές, το 30ετές και το 5ετές, και 9,5 δισ. ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η ΕΚΤ μέσω του PEPP έχει καλύψει κατά 1,4 φορές την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας, και έχει αγοράσει 7,2 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από τον όγκο των εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου. Εάν εξαντλήσει τον φάκελο PEPP και το πρόγραμμα λήξει όπως έχει προγραμματιστεί τον Μάρτιο του 2022, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει περίπου 11,5 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα περαιτέρω.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η ΕΚΤ κράτησε την υπόσχεση-δέσμευσή της για σημαντικά αυξημένες αγορές ομολόγων αυτό το τρίμηνο καθώς διαμορφώθηκαν στα 80 δισ. ευρώ περίπου σε μηνιαίο επίπεδο, έναντι 73,5 δισ. και 60 δισ. περίπου τον Μάρτιο και Φεβρουάριο αντίστοιχα, φτάνοντας έτσι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020. 

Η ΕΚΤ δεν υπερκαλύπτει έτσι μόνο την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας καθώς, όπως παρατηρεί και η UniCredit, αγόρασε κρατικό χρέος αξίας 135 δισ. ευρώ από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία τους τελευταίους δύο μήνες, ή πέντε φορές τον όγκο των εκδόσεων αυτών των χωρών σε αυτό το διάστημα. Το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, για ενδείξεις σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της για την πορεία του PEPP.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πάντως πως η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει ακόμα σε tapering αλλά θα διατηρήσει τον υψηλότερο ρυθμό αγορών που έχει αυτή τη στιγμή, για ένα ακόμη τρίμηνο, δηλαδή στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό