18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Ελεύθεροι» από τα βάρη που πληρώνουν οι φορολογούμενοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Φορολογικά ελεύθεροι είναι από σήμερα 21 Ιουνίου οι Έλληνες φορολογούμενοι καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα εργάζονται για να καλύπτουν τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Σύμφωνα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – ΚΕΦΙΜ, οι Έλληνες χρειάζεται να δουλεύουν 171 ημέρες το χρόνο για να μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές στο κράτος. Φέτος, λοιπόν, η  «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» είναι η σημερινή (21 Ιουνίου) και ήρθε δυο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με το 2022 που ήταν η 5η Ιουλίου και είχαμε εργαστεί για το κράτος 185 ημέρες.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι 171 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2011, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες. Το 2022 πληρώσαμε 2 φορές περισσότερα σε φόρους και εισφορές απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες. Συγκεκριμένα, το 2021 τα νοικοκυριά ξόδεψαν 44,1 δις ευρώ για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές έδωσαν τα διπλάσια το 2022.

Η ανταποδοτικότητα των φόρων στην Ελλάδα είναι χαμηλή. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες την εποχή της πανδημίας είναι από τις χαμηλότερες ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα την στιγμή που η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα παρέμεινε υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες είχαν το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες του κράτους στο εκπαιδευτικό σύστημα (36%) ανάμεσα σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες. Η ίδια δυσαρέσκεια επικρατεί και από την παροχή υπηρεσιών από το σύστημα υγείας, καθώς οι Έλληνες πολίτες είχαν το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης (38%) ανάμεσα σε 36 αναπτυγμένες οικονομίες, με την χειρότερη επίδοση να καταγράφεται στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας 2023, που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2023, τα συνολικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2023 αναμένεται να ανέλθουν στα 86,8 δις, ευρώ :

* 37,4 δις ευρώ από έμμεσους φόρους (το 43,1% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές),

* 21,3 δις ευρώ από άμεσους φόρους (το 24,5% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές),

* 27,9 δις ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές (το 32,1% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές), και

* 222 εκατ. ευρώ από φόρους επί του κεφαλαίου (το 0,3% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές).

Για το 2023, το Καθαρό Εθνικό Εισόδημα προβλέπεται να ανέλθει στα 186,4 δις. ευρώ Από τη διαίρεση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με το προβλεπόμενο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα, προκύπτει ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το 2023 θα εργαστούν 171 ημέρες για το κράτος.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023 είναι συνεπώς η 21η Ιουνίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό