18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Εκτοξεύθηκε ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει φτιαχτεί – Λίγο μετά… χάθηκε!

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πύραυλος «Starship» της SpaceX, «χάθηκε» κατά την είσοδό του του στην ατμόσφαιρα, ενώ επέστρεφε στη Γη, στο τέλος της τρίτης δοκιμαστικής πτήσης του, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία του Έλον Μασκ.

«Το σκάφος χάθηκε» ανέφερε ο σχολιαστής κατά την απευθείας μετάδοση της πτήσης. «Επομένως, δεν θα έχουμε προσθαλάσσωση σήμερα», πρόσθεσε. Με βάση το αρχικό πλάνο, ο πύραυλος θα έπρεπε να ολοκληρώσει την πτήση του πέφτοντας στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο «Starship», που είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη και πέραν αυτής, ολοκλήρωσε σχεδόν την τρίτη δοκιμαστική πτήση του, φτάνοντας μακρύτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη δοκιμή.

Νωρίτερα, σήμερα, η SpaceX του Έλον Μασκ είχε εκτοξεύσει με επιτυχία τον τεράστιο πύραυλο «Starship» σε ένα τεράστιο τεστ για το φιλόδοξο σχέδιο που έχει στο μυαλό του ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος. Σημειώνεται πως ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη αποικία στον Άρη χρησιμοποιώντας τον «Starship», μία αποικία που θα αποτελείται από ένα εκατ. κατοίκους.

Όπως αναφέρει η Independent, ο πύραυλος «μαμούθ» της SpaceX, εκτοξεύτηκε με επιτυχία από τη βάση της εταιρείας στο Boca Chica, στο Τέξας, στην τρίτη δοκιμαστική πτήση του μεγαλύτερου πυραύλου που έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα.

Δύο προηγούμενες προσπάθειες που είχαν γίνει για να εκτοξευθεί ο πύραυλος είχαν καταλήξει σε εκρήξεις σε μεγάλο υψόμετρο. Η τρίτη εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη να κάνει μια διαφορετική διαδρομή, με μια τοποθεσία κατάρρευσης στον Ινδικό Ωκεανό.

«Κάθε μία από αυτές τις δοκιμές πτήσης εξακολουθεί να είναι ακριβώς αυτό: μια δοκιμή», επισήμανε η SpaceX πριν από την προσπάθεια εκτόξευσης του «Starship». «Δεν γίνονται (σ.σ. οι δοκιμές) σε κάποιο εργαστήριο ή σε πειραματικό χώρο, αλλά η πτήση προσομοιώνεται σε πραγματικό περιβάλλον για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γνώση».

Στόχος ήταν αυτή τη φορά ο Super Heavy (το μεγαλύτερο κομμάτι του Starship) να έχει μία επιτυχημένη προσθαλάσσωση, καθώς σε αυτή τη φάση η SpaceX θέλει να πέσει ελεγχόμενα στον Ινδικό ωκεανό, αφού έχει σκοπό να επαναχρησιμοποιήσει τον πύραυλο σε άλλες αποστολές.

Δείτε LIVE όλη τη διαδικασία:

Το διαφορετικό σκεπτικό της SpaceX

Όπως αναφέρει το BBC, η SpaceX αναπτύσσει την τεχνολογία της με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που πολλοί άνθρωποι θα περίμεναν να γίνει.

Η φιλοσοφία της εταιρείας που εδρεύει στο Τέξας είναι να «δοκιμάζει νωρίς, και να μαθαίνει από τα λάθη της. Η SpaceX δεν ανησυχεί αν κάτι δεν λειτουργεί τέλεια κατευθείαν από την αρχή».

Επομένως, το βρετανικό μέσο προειδοποιεί τους θεατές να μην εκπλαγούν αν το σκάφος δεν καταφέρει να φτάσει μέχρι την πτώση του στον Ινδικό Ωκεανό ή ακόμα και αν υπάρξει άλλη μια έκρηξη στην πορεία, όπως συνέβη σε προηγούμενη απόπειρα.

Για τη SpaceX, η επιτυχία θα κριθεί από το τι καταφέρνει να κάνει σωστά πέρα και πάνω από αυτό που συνέβη στο «Starship» τις προηγούμενες φορές.

Αυτό σημαίνει να δει τον εκτοξευτή και το σκάφος να προχωρούν σημαντικά περισσότερο στο προγραμματισμένο πλάνο της αποστολής.

Η διαφορά από τις δύο προηγούμενες απόπειρες

Το προφίλ της σημερινής πτήσης είναι ελαφρώς διαφορετικό από εκείνο των δύο δοκιμαστικών πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Αρχικά είχαν σχεδιάσει να προσπαθήσει το σκάφος να πραγματοποιήσει μια σχεδόν πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη, η οποία θα κατέληγε με την πτώση του σκάφους στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στη Χαβάη.

Αυτή τη φορά, η προγραμματισμένη διαδρομή είναι μικρότερη, με το σημείο της προσθαλάσσωσης να υπολογίζεται στον Ινδικό ωκεανό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό