22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Εκλογές 2023: Οι μετεκλογικές συνεργασίες ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών. Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού σε συνδυασμό με τους όρους Ανδρουλάκη έχει περιπλέξει τη μετεκλογική εξίσωση. Η ΝΔ επιμένει στο αφήγημα της αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό της προοδευτικής διακυβέρνησης ενώ το ΠαΣοΚ επιμένει στη γραμμή ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας.

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες ο Θοδωρής Ρουσόπουλος σχολίασε: «Πίσω από τις γραμμές του καθενός μας κρύβεται μια συνεννόηση, δηλαδή δεν διαφωνεί κανείς μας ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η βία. Αυτό που λέω είναι υπέρ μία πολιτισμένης συζήτησης, κανένα από τα δημοκρατικά κόμματα δεν λέει ”ναι” στην βία. Άρα ενώ θεωρητικά συμφωνούμε, στην πράξη δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

Και πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος: «Εμείς ποτέ δεν είχαμε ταμπού για τις συνεργασίες, αλλά λέγαμε πάντα ”ναι” στην αυτοδυναμία. Απλώς η συνεργασία αποδίδει λιγότερο έργο σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Για αυτό από την ίδρυση αυτής της παράταξης το 1974 λέει αυτοδύναμες κυβερνήσεις δίνουν λύσεις».

Ο Νίκος Βούτσης αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες και ειδικότερα με μία πιθανή με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Το πολιτικό σύστημα κινείται ήδη κι ευτυχώς στο πλαίσιο που ορίζει μία νέα δημοκρατική κουλτούρα, δηλαδή το σύστημα της απλής αναλογικής, που προϋποθέτει και καταλήγει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Πιστεύω ότι υπάρχει το προγραμματικό πλαίσιο πάνω στα κρίσιμα ζητήματα. Για το κοινωνικό κράτος στα προγραμματικά ζητήματα είτε στο σύνολο είτε επιμέρους κάθε δύναμη του δημοκρατικού τόξου της αντιπολίτευσης έχει  καταθέσει προτάσεις μέσα στην Βουλή και μπορώ να πω ότι υπάρχει από συγγένεια μέχρι ταύτιση».

Καταλήγοντας ο κ. Βούτσης είπε: «Είναι σαφές ότι εφόσον υπάρχει το προγραμματικό πλαίσιο, η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο κόμμα, για είναι βιώσιμη η κυβέρνηση στην συνείδηση του κόσμου».

«Εμείς στις συνεργασίες προκρίνουμε πολιτικές κι έπονται τα πρόσωπα»

Με την σειρά του ο κ. Παραστατίδης ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον κόσμο να ψηφίσει το κόμμα μας από τις πρώτες εκλογές. Εμείς λέμε ότι θέλουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, κι είναι μία διακριτή διαφορά αυτό. Εμείς αυτό που λέμε για την Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μετρήθηκαν και ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς. Εμείς προτείνουμε κάτι που δεν δοκιμάστηκε, προκρίνουμε τις πολιτικές κι έπονται τα πρόσωπα».

Και επεξήγησε ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ κάποιες βασικές πολιτικές του κόμματος: «ΑΣΕΠ παντού. Έχουμε διοικητές νοσοκομείων κομματικά διορισμένους κι έχουμε στρατούς μετακλητών υπαλλήλων. Το ΑΣΕΠ παντού σημαίνει διαφάνεια και αξιοκρατία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό