18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: «Ιστορική ήττα της απλής αναλογικής, έχω ξεκαθαρίσει ότι θα είμαι παρών»

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έδωσε σήμερα Παρασκευή (23.6.2023) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μετά την κεντρική προεκλογική του ομιλία χθες (22.6.2023) στο Σύνταγμα και λίγο πριν την τελευταία προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, Νίκο Χατζηνικολάου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει συλλογικές διαδικασίες. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει ότι θα είμαι παρών. Δεν φυγομάχησα ποτέ. Επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς. Το ίδιο θα πράξω και την επόμενη ημέρα. Θα είμαι παρών και θα καταθέσω το σχέδιό μου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κυβερνητική δύναμη. Το τι θα κάνω εγώ και πώς θα πορευτούμε την επόμενη ημέρα, θα το κρίνουμε συλλογικά.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1:

Είμαι ένα πολιτικό ον που έχω μάθει να μάχομαι και όχι να φυγομαχώ. Έμεινα, έδωσα τη μάχη, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος. Δεν έφυγα, είμαι εδώ. Αφήστε όμως το αποτέλεσμα να μιλήσει, ας μιλήσουμε για το κρίσιμο διακύβευμα για το προγραμματικό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην υπενθύμιση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι ο ίδιος είχε δηλώσει πως όποιος χάσει με 6 μονάδες θα υποστεί συνέπειες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «ήδη υφίσταμαι τις κυρώσεις. Ο ελληνικός λαός και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν καταφέρει και κερδίσει θα είναι μια διαφορετική ημέρα. Αλλά αν χάσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να αναστοχαστεί. Θα πάει σε μια διαδικασία. Μην επιμένετε σ’ αυτό το ερώτημα».

«Το πιο κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα οι εκλογές γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα και δεν πρόκειται για δεύτερο γύρο», είπε χαρακτηριστικά, αν και όπως σημείωσε «προφανώς σκιάζει το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης». Ωστόσο, τόνισε, σε αυτή τη νέα εκλογική αναμέτρηση τίθενται «σκληρά διλήμματα».

«Ιστορική ήττα της απλής αναλογικής, όχι με δική μας ευθύνη»

«Η απλή αναλογική δεν ήταν παγίδα, αλλά πάγιο αίτημα της Αριστεράς» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Ήταν ένα όραμα για το πως θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό σύστημα να γίνει λιγότερο τοξικό.

Είχαμε διαρκή άρνηση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για συνεργασία. Δεν είναι αντιφατικό. Η απλή αναλογική υπέστη μία ιστορική ήττα. Όχι με δική μας ευθύνη. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε δεκαετίες να μιλήσουμε για άλλο εκλογικό σύστημα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Ο πολίτης βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που τα θέτει το εκλογικό σύστημα. Ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα. Δύο είναι τα προγράμματα και δύο τα κόμματα εξουσίας. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρέπει να επιλέξει.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιδείξει μια αλαζονική στάση και μια έπαρση. Δείχνει ότι αυτό που πραγματικά επιθυμούν και επιδιώκουν είναι την επόμενη μέρα να είναι όχι απλά κυβέρνηση, αλλά μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση».

«Όταν έχουμε μια δημοκρατία και ένα πολιτικό σύστημα, όπου ο έλεγχος της κυβέρνησης δεν γίνεται από μια δύναμη που μπορεί να είναι ισχυρή, όταν έχουμε έναν κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου, αυτό ευνοεί μία προοπτική ανεξέλεγκτης κυβέρνησης. Έχει μεγάλη σημασία ποιος θα είναι ο συσχετισμός δύναμης.

«Ζήτημα σταθερότητας ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ»

Εάν επαναληφθεί ο ίδιος συσχετισμός της απλής αναλογικής, αποδυναμώνεται η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο. Είναι και ζήτημα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και υγείας της δημοκρατίας να έχουμε την επόμενη μέρα έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για να μην φανώ αδιάκριτος δεν θα προδικάσω την επόμενη μέρα πριν δω το αποτέλεσμα. Προσδοκώ μέχρι να κλείσει η κάλπη και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δεν πετάμε στα σύννεφα, γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά για εμάς οποιαδήποτε προοπτική να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως μια δύναμη αξιόπιστη που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, είναι ο στόχος μας και θα είμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο στις επάλξεις για να το πετύχουμε», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Για την Θράκη και τους μουσουλμάνους βουλευτές

Δεχόμενος σειρά ερωτημάτων για το ζήτημα της Θράκης και των μειονοτικών βουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου πως «είναι δυσάρεστο ότι μιλάμε για την Θράκη την Παρασκευή πριν από τις εκλογές. Η θρακοποίηση της πολιτικής ζωής ήταν μία ανεύθυνη επιλογή του κ. Μητσοτάκη, να εμπλέξει την ΕΥΠ και να αναδείξει ως κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής περιόδου το θέμα της Θράκης. Ξέρετε πόσες καταγγελίες έχουν έρθει στα χέρια μου όσα χρόνια ήμουν Πρωθυπουργός; Ξέρετε τα ποσοστά που πήρε το κόμμα της κ. Μπακογιάννη στην μειονότητα; Είπε κανείς ότι είχε κάνει συμφωνία με τον Ερντογάν;».

Προσέθεσε ότι «δεν ανησυχώ, διότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι άνθρωποι που προέρχονται μέσα από αγώνες της Αριστεράς και ουδέποτε είχαν σχέσεις με το τουρκικό προξενείο. Σαράντα χρόνια τώρα το τουρκικό προξενείο δεν ακολουθεί πολιτική να διεισδύσει στην μουσουλμανική μειονότητα. Όλα ξεκίνησαν γιατί ο κ. Κατραντζή έκανε δηλώσεις και επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ανεχθεί ένα σημείο του χάρτη που να μην είναι μπλε. Έστειλε την αδελφή του να πει στην μειονότητα ότι θα περάσει δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια αν δεν ψηφίσει υποψήφιους της ΝΔ. Είναι ότι χειρότερο έχω δει τα τελευταία χρόνια».

«Οι δυο βουλευτές μου είπαν ότι «αυτές είναι ΚΥΠατζίδικες πρακτικές». Οποιαδήποτε δήλωση γινόταν από τους βουλευτές μας τις ημέρες εκείνες, θα ήταν σαν να τους ζητούσε κάποιος υπεύθυνη δήλωση ότι είναι Έλληνες. Ο προηγούμενος που το ζήτησε ήταν ο κ. Μιχαλολιάκος και τότε όλοι ομοθύμως στράφηκαν εναντίον του και υπέστη πρόστιμο ως βουλευτής ο κ. Μιχαλολιάκος και μείωση του μισθού του. Ο δεύτερος που το ζήτησε είναι ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρέφοντας τα βέλη του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, συνέχισε λέγοντας ότι «είναι μνημείο ανευθυνότητας, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας. Αν ο κ. Μητσοτάκης πάει στον Ερντογάν και ανοίξει το ζήτημα, είναι σαν να κάνει διμερές ζήτημα το θέμα της μειονότητας. Αυτό είναι εσωτερικό θέμα και ο τρόπος να το αντιμετωπίσεις, είναι να αισθάνεται η μειονότητα ότι έχει ισοπολιτεία και ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες».

Για το ναυάγιο στην Πύλο

Ερωτηθείς για το ναυάγιο στην Πύλο και για το ένα υπάρχουν ευθύνες και της ελληνικής πλευράς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «βλέπουμε και εδώ αλαζονεία και έπαρση και καθεστωτική αντίληψη της κυβέρνησης. Ήταν υπαρξιακή μου υποχρέωση να θέσω ερωτήματα για τους ανθρώπους σε αυτό το σκάφος. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι είναι αδιανόητο πως 700 άνθρωποι χάθηκαν στην θάλασσα και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό».

Συμπλήρωσε ότι «Είναι προφανές ότι πρέπει να υπήρξαν λάθη από την ελληνική πλευρά, όταν έχεις σκάφη δικά σου εκεί και χάνονται εκατοντάδες ζωές. Είναι διεθνής νομική υποχρέωση της χώρας να παρέμβει, όταν υπάρχει πλοίο υπέρφορτο που κινδυνεύει να βυθιστεί. Το ίδιο λέει και η διεθνής κοινότητα. Εγώ είμαι προσεκτικός, δεν είμαι εμπειρογνώμονας.

Έθεσα ερωτήματα και είδα μια σειρά από αντιφάσεις. Δεν θέλω να κάνω καμία παραπάνω κρίση. Θέλω να πω ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στα επίδικα των αποφάσεων της για την μεταναστευτική της πολιτική. Δεν μπορείς να λύσεις ένα τεράστιο πρόβλημα, όταν η ανθρώπινή απελπισία βρίσκει πάντοτε τρόπους διαφυγής, όταν υψώνεις φράχτες».

«Ο φράχτης είναι ένα εργαλείο, δεν είναι εθνικό σύμβολο και δεν θα λύσει ένα πρόβλημα που μας υπερβαίνει όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Το ναυάγιο της Πύλου είναι η ντροπή της Ευρώπης, διότι αυτά θα έχεις όταν δεν υπάρχουν δίοδοι για τους απελπισμένους ανθρώπους. Χρειάζεται νέα πολιτική και νέα συνθήκη για το άσυλο, που θα μοιράζει τα βάρη στις χώρες της ΕΕ. Στο δίλημμα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα, εμείς λέμε ανθρωπιά, μαζί με φύλαξη των συνόρων», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά και ενόψει της συνάντησης του επομένου Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Όταν δεν συζητάμε, δεν μπορούμε να έχουμε ελπίδα να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις μας ούτε καν να βρούμε που διαφωνούμε. Θα συζητάμε, θα θέτουμε τις κόκκινες γραμμές μας.

Η νέα εποχή που ξεκινά, ο διεθνής παράγοντας θα έχει πολύ καλύτερη στάση απέναντι στον Τουρκία, άρα η Ελλάδα πρέπει να βάλει δύο κόκκινες γραμμές: την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα να την υπερασπίζεται η Ελλάδα αυτήν την ακεραιότητα, δηλαδή η δυνατότητα να έχει στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά».

«Ο Μητσοτάκης ακολουθεί ακραία δεξιά πολιτική»

«Ο κ. Μητσοτάκης πάει προς μια κατεύθυνση και δίνει την εντύπωση πως πηγαίνει προς μια άλλη. Έχει μια ακραία δεξιά πολιτική ο κ. Μητσοτάκης σε μια σειρά από θέματα, όμως κατάφερε να δείχνει ότι είναι ένας κεντρώος πολιτικός σε πιο φιλελεύθερα ζητήματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε πιο τοξική αντιπολίτευση από εμένα. Με χαρακτήριζε προδότη και ότι πούλησα τις συντάξεις για την συμφωνία των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προγραμματική αντιπολίτευση, αλλά υπήρξαν και παραφωνίες».

«Όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης είναι στον αέρα, διότι δεν τα κατέθεσε στο Μεσοπρόθεσμος Πρόγραμμα που κατέθεσε πριν από δυο μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν μπορεί να το επικαιροποιήσει, να βγει να το δηλώσει ο ίδιος. Την Κυριακή έχουμε εκλογές και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που έχει δώσει στους θεσμούς και σε αυτό δεν υπάρχουν τα μέτρα που έχει υποσχεθεί προεκλογικά:

Προβλέπει μείωση κρατικών δαπανών δηλαδή δεν θα έχουμε υλικά για τα νοσοκομεία, μείωση δαπανών για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπει ότι ο μέσος μισθός θα αυξηθεί 12% και δηλαδή 1% σε πραγματικούς όρους λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό, ενώ υπόσχεται αύξηση 25%.

Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει πολλά πράγματα που δεν έχει σκοπό να υλοποιήσει, γιατί άλλα έχει πει στην ΕΕ και δεν λέει το πρόγραμμα της, ενώ δεν λέει άλλα πράγματα που όμως θα κάνει, τα οποία μαρτύρησε ο κ. Πνευματικός για την υγεία και ότι θα έχουμε επιλογή ασθενών λόγω κόστους στα νοσοκομεία».

«Αυτή είναι από τις κορυφαίες διαφορές που έχουμε με την ΝΔ. Εμείς δεν υπολογίζουμε κόστη και ζημιές, υπολογίζουμε την ανθρώπινη ζωή», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό