23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Εκεί που ακόμη και τα πτώματα μπορούν να σκοτώσουν

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν βρήκαν τα πτώματα κάτι φαινόταν λάθος.”Υπήρχαν τρεις ή τέσσερις νεκροί. Δύο ήταν σωριασμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, κάτι που μας έκανε να υποψιαστούμε. “Κάναμε καλά που δεν τους αγγίξαμε»

Ο  Βολοντίμιρ, ένας 47χρονος sapper (ναρκαλιευτής) που έχει επωμιστεί την εκκαθάριση ναρκών στο πεδίο της μάχης.

“Με ένα “γατάκι”, είδαμε ότι κάτω από τις σορούς ήταν μια νάρκη PM”, λέει στο Reuters.

Το “γατάκι” είναι ένας πτυσσόμενος ατσάλινος γάντζος που χρησιμοποιούν οι sappers (ναρκαλιευτές) για να αφοπλίζουν τις παγίδες, και ονομάζεται έτσι λόγω των αναδιπλούμενων λαβίδων του που ξεπετάγονται σαν νύχια γάτας.

Η PM είναι νάρκη κατά προσωπικού της σοβιετικής εποχής.

REUTERS/Viacheslav RatynskyiΕπιβράδυνση της αντεπίθεσης

Τα κατοχικά ρωσικά στρατεύματα έχουν σπείρει νάρκες σε εκατοντάδες χιλιόμετρα του μετώπου της Ουκρανίας, μια τακτική που οι διοικητές του Κιέβου περιγράφουν ως τον κύριο λόγο για τον οποίο η πολυαναμενόμενη καλοκαιρινή αντεπίθεσή τους έχει επιβραδυνθεί.

“Κάθε μέρα χάνουμε και από έναν ναρκαλιευτή, είτε από τραυματισμό είτε γιατί σκοτώνεται» λέει ο Βολοντίμιρ.

“Είτε προελαύνει μία ολόκληρη ταξιαρχία,  είτε μερικοί άνδρες, πάντα οι sappers είναι αυτοί που πάνε μπροστά. Είναι πολύ επικίνδυνο”, συμπληρώνει.

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi“Ναρκοθετούν τα πάντα”

Οι Ρώσοι “ναρκοθετούν τα πάντα. Πόρτες, κιβώτια, παιχνίδια, ακόμα και τους δικούς τους νεκρούς”

Ο φόρος αίματος που προκάλεσαν οι νάρκες κατά τον πρώτο μήνα της αντεπίθεσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο, ήταν κολοσσιαίος δήλωσε ο Ολεξάντρ, γιατρός στην πρώτη γραμμή.

Από τότε που οι νάρκες ανάγκασαν τους επικεφαλής να επιβραδύνουν την προέλαση, ο αριθμός των τραυματιών που φτάνουν στο νοσοκομείο έχει μειωθεί αισθητά. Αλλά οι ναρκαλιευτές εξακολουθούν να σκοτώνονται.

“Προς αυτή την κατεύθυνση, η περιοχή είναι βαριά ναρκοθετημένη” τονίζει.

Κατασκευάζουν εξοπλισμό

Τα εργοστάσια της Ουκρανίας έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν εξοπλισμό για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των ναρκαλιευτών. Εκτός από τα άγκιστρα “γατάκια”, στη μονάδα του Βολοντίμιρ έχουν σταλεί “μπότες αράχνης”, οι οποίες ανασηκώνουν τα τέσσερα μεταλλικά πόδια τους, ώστε οι εκρήξεις που θα πυροδοτήσουν να μην πλήξουν τους στρατιώτες.

Κατασκευάζονται από τον Ιχόρ Ιεφιμένκο σε ένα εργοστάσιο στο Χάρκοβο, με βάση ένα τροποποιημένο καναδικό πρωτότυπο. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι έθεσε την ιδέα του στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όταν ένας συγγενής του έχασε ένα δάχτυλο του ποδιού του από νάρκη τύπου πεταλούδας, γνωστές ως κύρια αιτία για τον ακρωτηριασμό παιδιών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό