17.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Αντιοξειδωτικά στα πιάτα μας – Τα πιο ισχυρά και σε ποια τρόφιμα θα τα βρούμε

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι αντιοξεδωτικές ουσίες όπως όπως οι βιταμίνες C, E και Α που περιέχουν πολλές από τις τροφές, αποτελούν τα γερά θέμελια πάνω στα οποία χτίζεται η καλή υγεία του οργανισμού μας.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο ανθρώπινο σώμα, παρεμποδίζοντας την οξείδωση, προλαμβάνοντας πολλές ασθένειες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη εάν τα επίπεδά τους ανέβουν σε υψηλό ποσοστό. Επιπλέον, συνδέονται με πολλαπλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ωστόσο, το σώμα έχει τις δικές του αντιοξειδωτικές άμυνες για να κρατήσει τις ελεύθερες ρίζες υπό έλεγχο.

Τροφές και βότανα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Ορισμένες από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών βρίσκονται στην καθημερινή μας διατροφή , ιδίως σε φρούτα και λαχανικά. Μερικές από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές και βότανα, είναι τα παρακάτω:

Τροφές

Βιταμίνη Α: γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και συκώτι Βιταμίνη C: Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ιδίως τα μούρα, τα πορτοκάλια και οι πιπεριές. Βιταμίνη Ε: Ξηροί καρποί και σπόροι, ηλιέλαιο και άλλα φυτικά έλαια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Β-καροτένιο: Φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως καρότα, μπιζέλια, σπανάκι και μάνγκο. Λυκοπένιο: Ροζ και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των ντοματών και του καρπουζιού. Λουτεΐνη: Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, καλαμπόκι, παπάγια και πορτοκάλια. Σελήνιο: Ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και ξηροί καρποί, αυγά, τυρί και όσπρια.

Βότανα

Κουρκουμάς Θυμάρι Κανέλα Ρίγανη Δεντρολίβανο Φασκόμηλο

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του News4Helth.gr για τα οφέλη των αντιοξειδωτικών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό