18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΕΕ: Εγκρίθηκε η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» κατά των Χούθι

Ειδήσεις Ελλάδα

Ισχυρή συμμετοχή της Ελλάδας θα έχει η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία εγκρίθηκε τη Δευτέρα 19/2 από το συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» έχει θέσει ως στόχο να διασφαλίσει τη ναυτική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, όπου πολυάριθμες επιθέσεις των Χούθι έχουν ως στόχο διεθνή εμπορικά πλοία από τον Οκτώβριο του 2023.

Σε στενή συνεργασία με εταίρους όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η ευρωπαϊκή αρμάδα θα συμβάλει στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας για τα εμπορικά πλοία.

Η επιχείρηση θα δραστηριοποιηθεί κατά μήκος των κύριων θαλασσίων γραμμών στα στενά Baab al-Mandab και στα στενά του Ορμούζ, καθώς και στα διεθνή ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Άντεν, της Αραβικής Θάλασσας, του Κόλπου του Ομάν και του Περσικού Κόλπου.

Διοικητής Επιχειρήσεων είναι ο Έλληνας αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και διοικητής της δύναμης εν πλω ο Ιταλός υποναύαρχος Stefano Costantino, ενώ το αρχηγείο της επιχείρησης έχει ήδη στηθεί στη Λάρισα, στην έδρα της 1ης Στρατιάς.

Στη ναυτική δύναμη της Ευρώπης συμμετέχουν με πολεμικά πλοία χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ελλάδα με την φρεγάτα «ΥΔΡΑ», ενώ ακόμη τέσσερις χώρες-μέλη, η Δανία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Γερμανία, δίνουν το παρόν διαθέτοντας προσωπικό.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι, παρά μόνο εάν εκείνοι επιτεθούν σε εμπορικό πλοίο που διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή θα τηρηθούν οι κανόνες εμπλοκής και θα υπάρξει απάντηση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση καλύπτεται νομικά από το ψήφισμα 2272 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, ενώ αναφέρεται στο δικαίωμα προστασίας των πλοίων που δέχονται επιθέσεις όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα»

Tην απόφαση για την έναρξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, χαιρετίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ».

«Η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεργαζόμενη με τους διεθνείς εταίρους μας», επισημαίνει.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζει ότι «πέρα από την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

I welcome today’s decision to launch the EU Naval Force Operation Aspides.

Europe will ensure freedom of navigation in the Red Sea, working alongside our international partners.

Beyond crisis response, it’s a step towards a stronger European presence at sea to protect our…

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 19, 2024 Μπορέλ: Αναλαμβάνουμε τολμηρά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων μας

«Η ΕΕ εγκαινιάζει σήμερα τη ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES για να συμβάλει στην αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και στην προστασία της εμπορικής ναυτιλίας», σημείωσε με ανάρτησή του στο X, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αναλαμβάνουμε τολμηρά μέτρα για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφάλειας της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας», τονίζει.

The EU is launching today the naval Operation EUNAVFOR ASPIDES to contribute to restoring freedom of navigation and protecting merchant shipping.

We are taking bold action to protect the commercial and security interests of the EU & the intl community. https://t.co/busDnuWqMM pic.twitter.com/CuDhtGA10b

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) February 19, 2024



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό