17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΕΕ: Αποδεσμεύονται 137 δισ. ευρώ από το Next Generation EU και Ταμείο Συνοχής

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην Πολωνία βρίσκονται η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός του Βελγίου (προεδρεύουσα στο Συμβούλιο χώρα για το τρέχον εξάμηνο) Αλεξάντερ Ντε Κρόο μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αλεξάντερ Ντε Κρόο έφτασαν στην Καγκελαρία λίγο μετά τις 11 το πρωί για να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Ωστόσο, την ώρα που οι δύο άρτι αφιχθέντες εκ Βελγίου συναντούσαν τον Ντόναλντ Τουσκ και το Συμβούλιο υιοθετούσε το 13ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, στο απέναντι από το πρωθυπουργικό μέγαρο πεζοδρόμιο, περίπου 10-15 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των Βρυξελλών.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων θα ζητήσει την αποδέσμευση 137 δις ευρώ από το Next Generation EU και το Ταμείο Συνοχής, τα οποία ήταν μπλοκαρισμένα εξαιτίας της διαμάχης των Βρυξελλών με την προηγούμενη κυβέρνηση. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο οι αγροτικές κινητοποιήσεις με την Πρόεδρο της Κομισιόν να εστιάζει στη σπουδαία δουλειά που κάνουν.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι οι Πολωνοί αγρότες που διαμαρτύρονται στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι αντι-Ουκρανοί, τουναντίον τα τελευταία δύο χρόνια βοηθούν όσους φτάνουν από την εμπόλεμη ζώνη. Όπως, σημείωσε το μόνο που ζητούν είναι ίσα δικαιώματα.

Ο Αλεξάντερ Ντε Κροο, αναφέρθηκε στην εκστρατεία παραπληροφόρησης από την πλευρά των Ρώσων, αλλά και στην υιοθέτηση του 13ου πακέτου κυρώσεων σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε περισσότερες από 2000 οντότητες και πρόσωπα.

Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο ηγέτες που συνυπέγραψαν την επιστολή για την απαιτούμενη έγκριση για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν αφότου την πρότεινε το CDU για δεύτερη θητεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό