16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Είναι η μεσαία τάξη εξ ορισμού φοροφυγάς;

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ψήφιση του νέου άδικου φορολογικού Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης και η επί εβδομάδων αντίδραση των ανθρώπων που δέχονται τη νέα φοροεπιδρομή δυστυχώς επισκιάστηκαν από δευτερεύοντα ερωτήματα όπως το εάν οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν και ποιο είναι το μέσο εισόδημά τους.

Την ίδια στιγμή σχεδόν ποτέ δεν γίνεται η κουβέντα και πολύ περισσότερο δεν λαμβάνονται μέτρα για τις ανεύθυνες άμεσες ή έμμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλουσιότερους συμπολίτες μας και για τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις. Ενώ η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική ευρωστία της χώρας απαιτεί να σταματήσουμε αποτυχημένες πολιτικές που σήμερα έχουν σπάσει το ρεκόρ του δημόσιου χρέους. Αλλά να σπάσουμε και την πολιτική επικοινωνία τόσο της μιζέριας όσο και της αλαζονείας ή της αυθεντίας.

Από το 2019 έως σήμερα, ποτέ δεν συζητήθηκαν αλλά πάντα υποτιμήθηκαν από την κυβέρνηση το αίτημα και οι αντιπροτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναπροσαρμογή του εταιρικού φορολογικού συντελεστή και για τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών (πχ τράπεζες, ενέργεια, διυλιστήρια, σούπερ μάρκετ). Για την μείωση της φορολογίας μερισμάτων. Για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ειδικά στην μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς για τις μικρότερες ιδιοκτησίες ήδη υπήρχαν απαλλαγές.

Οι οικογένειες της μεσαίας τάξης χάνουν από το φορολογικό σχέδιο με διάφορους τρόπους. Οι φόροι αυξάνονται, χάνουν φορολογικά πλεονεκτήματα που σήμερα δικαιούνται, επιδεινώνεται η ανισότητα και υπονομεύεται η φορολογική δικαιοσύνη. Τέλος, τίθενται οι βάσεις για αναπόφευκτες επιθέσεις στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην δημόσια ασφάλεια.

Ο πυρήνας και αυτού του φορονομοσχεδίου είναι η επιλογή και επιμονή της κυβέρνησης στην μείωση των ελευθέρων επαγγελματιών και της μεσαίας τάξης.

Μία εμμονή που θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα διαφημιζόμενα και καθόλου δεν θα στηρίξει την οικονομία μας.

Η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης ήταν ανέκαθεν θεμελιώδης για την ενίσχυση της οικονομίας της Ελλάδας αλλά πλέον η ικανότητα των Ελλήνων να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν τη θέση τους στη μεσαία τάξη απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Κάτι που σύντομα θα αρχίσει να έχει εμφανέστατα αρνητικά αποτελέσματα, οικονομικά και κοινωνικά, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο ιδιωτικό χρέος.

Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;

Φυσικά. Αντίθετοι νόμοι από αυτούς που ψηφίζονται αλλά και ένας άλλος σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την αναζωογόνηση της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας και της υπαίθρου, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Τόνωση της οικονομίας θα έφερναν ο συνδυασμός των επενδύσεων με νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της απληστίας κέρδους και για τη μείωση του κόστους ζωής και την ανάπτυξη της μεσαίας τάξης.

Σήμερα η κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες προεκλογικές διαβεβαιώσεις, εισπράττει νέα έσοδα πριν καν προσπαθήσει :

– Να αποτρέψει το υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης

– Να μειώσει το ενεργειακό κόστος

– Να δημιουργήσει καλές και με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θέσεις εργασίας

– Να επενδύσει και να στηρίξει ευάλωτες κοινότητες

– Να ρυθμίσει γενναία το ιδιωτικό χρέος

– Να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς απατεώνες

– Να δημιουργήσει ένα δικαιότερο φορολογικό κώδικα

– Να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να μειώσει το έλλειμμα

Τα παραπάνω θα αποδείκνυαν – για μια κυβέρνηση που την ενδιαφέρει – ότι μπορεί και ενεργοποιεί μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και διεκδικεί καταρχήν την ανάπτυξη για όλη την κοινωνία. Εδώ και 5 χρόνια βλέπουμε το αντίθετο. Μία μανία να εισπραχθούν υπερέσοδα από τους έμμεσους φόρους αλλά και με επιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι αναφορές του Προέδρου Κασσελάκη Στέφανου, έχουν ως μόνη επιλογή να αντιστραφεί αυτή η πορεία και η Ελλάδα να αξιοποιήσει κυκλικά και ανταποδοτικά τις δυνατότητες που έχει σήμερα ως μια χώρα που ξέρει και μπορεί να αποφύγει μία νέα, ακόμη πιο βαθιά περιδίνηση ύφεσης.

*Ο Δικηγόρος Άγγελος Τόλκας είναι πρώην Βουλευτής, πρώην Υφυπουργός

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό