17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Δυτικό Ζαγόρι. Στου νερού τα παραμύθια!

Ειδήσεις Ελλάδα

«Δεν είναι λίγες οι φορές που επιθυμούμε να ξαναγυρίσουμε στην εποχή που ήμασταν παιδιά και αλωνίζαμε σε άγνωστους παραδείσους που τους κάλυπταν το  χώμα, η πρασινάδα, οι πέτρες, και τα νερά . Κάπου εκεί .. ξεκινούσε το παιχνίδι »

Ένας ποταμός , που το όνομά του δεν έχει καμία σχέση με το μάτι του βοδιού, αλλά με την σλάβικη  ρίζα της λέξης Νερό, είναι ο Βοϊδομάτης! Τα πιο καθαρά νερά στην Ευρώπη, αλλά συγχρόνως και τα πιο κρύα, είναι εδώ. Τα πλατάνια  ακουμπούνε στις όχθες του, δημιουργώντας φυσικά έργα τέχνης ,που αποκαλύπτονται σε όσους αναζητούν την άγρια ομορφιά της καλοκαιρινής δροσιάς! Η ροή των νερών του,  ήσυχη και ομαλή, τόσο που καθώς τα παρατηρείς,  ξεχνιέσαι και ταξιδεύεις στην σφαίρα της φαντασίας και των ονείρων. Σημείο συνάντησης όλων στο Δυτικό Ζαγόρι, θεωρείτε το παλιό μαντεμένιο γεφύρι που ενώνει την Αρίστη με το Πάπιγκο και αλλάζει ευχάριστα την διάθεση του εναλλακτικού ταξιδιώτη.  Πρόκειται για ένα μοναδικό τοπίο που όλοι σταματούν, για να θαυμάσουν μια πανδαισία χρωματικών βράχινων σχεδιασμών που συνυπάρχουν και αποτυπώνονται στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη, χαρίζοντας στον επισκέπτη την πρώτη του δροσερή ανάσα, την οποία μπορεί να συνδυάσει με μια βουτιά τους θερινούς μήνες.

Ερχόμενοι από την Αρίστη και λίγο πριν φτάσετε στη γέφυρα , μια κόκκινη ταμπέλα στα αριστερά, σας ενημερώνει για την σωστή κατεύθυνση που οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας.  Εδώ αξίζει να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας, και να περπατήσετε στο μικρό μονοπάτι που οδηγεί σε ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται καλά «θαμμένο» μέσα στην καταπράσινη ζούγκλα που μας μεταφέρει αυτομάτως, σε άλλες εποχές. Μακρινές μεν αλλά πολύ αγνές!

 Απόδραση δεν είναι μόνον το ταξίδι, αλλά και η διαμονή που επιλέξετε να κάνετε σε κάποιο, από τα πολλά και μοναδικά παραδοσιακά καταλύματα, που βρίσκονται χτισμένα σε όλο το Ζαγόρι! Η διαδρομή ίσως δεν είναι τόσο επιβλητική όσο, το φαράγγι του Βίκου! Προσφέρει όμως, όλη αυτήν την σπάνια ηρεμία, η οποία έρχεται και αλλάζει τον τόνο στο ταξίδι μας δίνοντάς του μια  ξεχωριστή αισθητική ταυτότητα. Στην μέση περίπου της διαδρομής σας αναμένει μια μικρή έκπληξη! Πρόκειται το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων Κλειδοντάβιστας, που βρίσκεται χτισμένο σε μια τοποθεσία μοναδική. Όταν ο Θεός δημιουργούσε τον κόσμο, εδώ στο σημείο έδωσε λίγη παραπάνω προσοχή! Ένας επίγειος παράδεισος, που αποτελείται από κάθετα βράχια που μέσα τους κρύβουν αμέτρητα ασκηταρειά ,και ψηλά πλατάνια που τα περιβάλλουν  άφθονα κρυστάλλινα νερά, συνθέτουν την γεωγραφία του σημείου.

Συνεχίζοντας την παρόχθια διαδρομή μας, ο Βοϊδομάτης γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτικός και παιχνιδιάρης προσθέτοντας ακόμη περισσότερες ανάσες στην ψυχή του επισκέπτη. Λίγο πριν απλωθεί για  την εκτόνωσή του στην περιοχή της Κόνιτσας, ο ποταμός Βοϊδομάτης,  συναντά τον ποταμό Αώο και στεφανώνεται μοναδικά από το περίφημο γεφύρι της Κλειδωντάβιστας. Ένα σημείο εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου, αρμονικά ενταγμένο στο τοπίο, όπου το πετρόχτιστο  γεφύρι να αποτελεί μοναδικό αριστούργημα ενταγμένο μέσα στην βλάστηση ,που μόνον από κοντά διακρίνει κανείς.

Πώς να πάτε!

Για να κάνετε το περπάτημα θα πρέπει να φτάσετε ως την Ήπειρο που απέχει από την Θεσσαλονίκη 320 χλμ. Και 470 περίπου από την Αθήνα. Σαν βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα καταλύματα στο Δυτικό Ζαγόρι και την Κόνιτσα. Η πόλη των Ιωαννίνων είναι περίπου 50 χλμ, μακριά από την γέφυρα  της Αρίστης. Η Κλειδωνιά βρίσκεται επάνω στον άξονα Ιωαννίνων- Κόνιτσας και στην νέα γέφυρα του Βοϊδομάτη θα στρίψετε δεξιά για να συναντήσετε το παλιό γεφύρι.

Που θα μείνετε ?

Σε όλο το Ζαγόρι υπάρχουν παραδοσιακά καταλύματα για όλα τα βαλάντια. Εμείς προτείνουμε τον Ξενώνα το «Σπίτι μας» και τον « saxonis villas» που βρίσκονται στο μικρό Πάπιγκο και διαθέτουν εξαιρετική αρχοντιά, και το σέρβις τους θα σας καταπλήξει. Στο μικρό Πάπιγκο, θα αισθανθείτε σαν το σπίτι σας! Εκεί ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου και ο Βασίλης ο Νασιάκος θα αναλάβουν να σας μυήσουν σε ότι ποιο όμορφο αξίζει να δείτε κατά τον χρόνο παραμονής σας. Για επικοινωνία & διαθεσιμότητα επισκεφθείτε το tripadvisor και αντλήστε ότι σας ενδιαφέρει και…..

Καλό σας ταξίδι

Ποταμός Βοιδομάτης

Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς, που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου.  Ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός για Rafting όπου αρκετές εταιρίες, πραγματοποιούν καθημερινές καταβάσεις, αρκεί να κάνετε κράτηση! Βαθμός δυσκολίας 1 στα 5. Η θερμοκρασία του νερού του ποταμού είναι πολύ χαμηλή ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Παντελής Τζερτζεβέλης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό