16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Δορυφορικές εικόνες: Η κόλαση στον Έβρο μέρα-μέρα – Πώς κάηκαν 812.000 στρέμματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου και συνεχίζει να καίει μέχρι και σήμερα – Εκκενώθηκαν οι περιοχές Γιαννούλη και Σιδηρώ

Την εξέλιξη της πύρινης λαίλαπας στην περιοχή του Έβρου αποτυπώνουν οι δορυφορικές απεικονίσεις από τις καμένες εκτάσεις όπως καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου και συνεχίζει να καίει μέχρι και σήμερα, έχοντας ενεργές εστίες περιμετρικά των καμένων εκτάσεων.

Στο παρακάτω φωτογραφία παρουσιάζεται η εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και χθες 29.08.2023. Συνεχίζοντας να καίει για 12η μέρα, η καμένη έκταση στην τελευταία ανανέωση από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, ανήλθε στα 812.600 στρέμματα (έως την 29.08.2023, 12:03 τοπική ώρα). Από τη συνολική καμένη έκταση των 812.600 στρεμμάτων, τα περίπου 650.000 στρέμματα κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου.

Δείτε την εξέλιξη της φωτιάς και των καμένων εκτάσεων: 

Η οπτικοποίηση της εξέλιξης της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μήνυμα 112 για εκκένω στις περιοχές Γιαννούλη και Σιδηρώ

Μήνυμα εκκένωσης από το 112 εστάλη λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στους κατοίκους και επισκέπτες των περιοχών Γιαννούλη και Σιδηρώ στον Εβρο, όπου συνεχώς υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης. 

Όσοι βρίσκονται στο Σιδηρώ καλούνται να απομακρυνθουν προς το  Μέγα Δέρειο.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

📍#Έβρος

🆘 Εάν βρίσκεστε στο #Σιδηρώ απομακρυνθείτε προς #Μέγα_Δέρειο

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 30, 2023

Όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γιαννούλη, πρέπει να απομακρυνθούν προς Σουφλί.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

📍#Έβρος

🆘 Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Γιαννούλη απομακρυνθείτε προς #Σουφλί

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 30, 2023

Ενεργά τα δύο πύρινα μέτωπα σε Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά 

Τα δύο μεγάλα μετωπά της πυρκαγιάς στον Έβρο που μένουν ενεργά είναι στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και στην Κοτρωνιά.

Περιμετρικά από τον οικισμό Κοτρωνιάς είναι μεγάλες οι εστίες αναζωπύρωσης. 

Στις 6.30 χθες το απόγευμα η περιοχή εκκενώθηκε με μήνυμα από 112, ενώ από τις 5.30 τα ξημερώματα επιχειρούν τα εναέρια μέσα προσπαθώντας να περιορίσουν το μέτωπο.

Το έργο της κατάσβεσης, παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις -επίγειες και εναέριες- που επιχειρούν αδιάλειπτα στην περιοχή, τις τελευταίες ώρες καθίσταται ακόμη δυσκολότερο καθώς η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων σε νοτιάδες, από βορειοανατολικούς που έπνεαν κόντρα στις φλόγες τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα σπρώχνει τη φωτιά με την πορεία της να μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν διατεθεί για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 11 αεροσκαφών και πέντε ελικοπτέρων.

Βίντεο και φωτογραφίες από το Facebook e-evros.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό