23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν κινητικότητα σε βάση στη Λευκορωσία

Ειδήσεις Ελλάδα

Δορυφορικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν κινητικότητα σε στρατιωτική βάση η οποία μέχρι πρότινος δεν χρησιμοποιείτο στη Λευκορωσία, εν μέσω αναφορών για μετεγκατάσταση των δυνάμεων της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner στη χώρα.

Εικόνα από τις 27 Ιουνίου, δείχνει σύμφωνα με το BBC σκηνές ή παρόμοια καταλύματα να έχουν στηθεί στη βάση, ενώ παλαιότερη φωτογραφία, από τις 19 Ιουνίου, δείχνει τον χώρο να είναι σε μεγάλο βαθμό άδειος.

Η ομάδα Wagner πολεμούσε για τη Ρωσία στην Ουκρανία μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν οργανώθηκε ανταρσία, η οποία έληξε κατόπιν παρέμβασης του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η ανταρσία της Wagner επηρεάζει τις μάχες

Η βάση, σύμφωνα με το BBC, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 21 χιλιομέτρων από την πόλη Οσιπόβιτσι. Η περιοχή έχει αναφερθεί σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως τοποθεσία που θα μπορούσε να στεγάσει μέλη της ομάδας Wagner, τα οποία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ο Λουκασένκο.

Αν και δεν είναι σαφές από τις εικόνες τι εργασίες ακριβώς έχουν γίνει στη βάση, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αλλαγές σε σύγκριση με την εικόνα που επικρατούσε προ 10 ημερών. Αδιευκρίνιστο παραμένει, επίσης, ποιος εκτέλεσε τις εργασίες στη βάση.

Εικόνα που ελήφθη στις 27 Ιουνίου 2023. European Union/Copernicus Sentinel-2/Handout via REUTERS Εικόνα που είχε ληφθεί στις 14 Ιουνίου 2023. European Union/Copernicus Sentinel-2/Handout via REUTERS

Ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Όλεγκ Ζντάνοφ είπε στο Radio Free Europe ότι είναι «μη ρεαλιστικό» τα στρατεύματα της Wagner να άρχισαν να χτίζουν μια βάση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μετά την ανταρσία.

Ωστόσο, η ερευνήτρια Μαρίνα Μιρόν του τμήματος Πολεμικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. «Η Wagner δεν μοιάζει με έναν στρατό όπου όλα κινούνται αργά… Αν κατάφεραν να φτάσουν στα μισά του δρόμου για τη Μόσχα μέσα σε μια μέρα, είναι εύλογο να σκεφτούμε ότι μπορεί ήδη να άρχιζαν να χτίζουν στρατόπεδα στη Λευκορωσία» είπε.

Με πληροφορίες από BBC

Ρωσία: «Αγνοείται» ο στρατηγός που ήξερε τα σχέδια του Πριγκόζιν για ανταρσία

Σολτς: Δεν ξέραμε τα σχέδια της Wagner – Αν οι ΗΠΑ γνώριζαν, έπρεπε να ενημερωθούμε

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό