21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δια ζώσης και ηλεκτρονικά οι σημερινές εκλογές στη ΝΔ

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα αλλά και σε ψηφιακές «κάλπες» προσέρχονται από το πρωί σήμερα περίπου 135.000 εγγεγραμμένα μέλη της ΝΔ καθώς η συμπολίτευση δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα ανάδειξης εσωκομματικών οργάνων και μέσω διαδικασίας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις εσωκομματικές εκλογές αναμένεται να συμμετάσχουν 134.802 μέλη της ΝΔ που πραγματοποίησαν εγκαίρως εγγραφή στο σύστημα ψηφοφορίας. Μάλιστα, ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους αναμένεται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας καθώς έχουν εγκριθεί ανάλογα αιτήματα για συμμετοχή στην «Ψηφιακή Κάλπης Ζευς» του Εθνικού Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). «Το 20% όσων συμμετέχουν θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά για πρώτη φορά με απόλυτη ασφάλεια» δήλωσε σχετικά χθες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Δημοτική Τοπική Οργάνωση Λαυρεωτικής της ΝΔ.

Οι πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας έχουν λάβει ήδη (με SMS και e-mail) έναν προσωπικό και απόρρητο σύνδεσμο για να εισέλθουν στον ιστότοπο του συστήματος «Ζευς». Πατώντας το σχετικό link θα λάβουν τον προσωρινό μοναδικό κωδικό σύνδεσης (OTP) στο αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχουν δηλώσει. Μόλις τον καταχωρίσουν θα μπορούν να προχωρήσουν στην επιλογή υποψηφίων και στην συνέχεια στην υποβολή του ψηφοδελτίου τους. Σημειώνεται ότι το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο κρυπτογραφείται στον τοπικό υπολογιστή του ψηφοφόρου και υποβάλλεται μέσω δικτύου στο σύστημα «Ζευς». Στη συνέχεια το σύστημα εκδίδει ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου σε μορφή απλού αρχείου κειμένου η οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για την υποβολή και επεξεργασία τυχόν ενστάσεων. Όπως διαβεβαίωσε η ΝΔ η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου.

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης το 30% των συμμετεχόντων στη σημερινή εκλογική διαδικασία είναι νέα μέλη του κόμματος. «Πρόκειται για νέα μέλη που για πρώτη φορά ταυτίστηκαν και επίσημα με την παράταξή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος τη ΝΔ. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα περισσότερα μέλη της ΝΔ που θα συμμετάσχουν στις εκλογές είναι άνδρες μέσης και μεγάλης ηλικίας. Ειδικότερα το 71% των εγγεγραμμένων είναι άνδρες και το 78% έχουν ηλικία άνω των 35 ετών.

Εκλογές για νέα τοπικά όργανα και συνέδρους

Οι εσωκομματικές κάλπες ανοίγουν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 19:00. Μέσω της σημερινής ψηφοφορίας θα αναδειχθούν οι συνθέσεις στις Διοικούσες Επιτροπές Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ), όπως μετονομάστηκαν οι παλιές ΝΟΔΕ, καθώς και στις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις (ΔΗΜΤΟ). Επίσης θα εκλεγούν και 1.000 σύνεδροι οι οποίοι θα συμμετέχουν στα δύο επόμενα τακτικά συνέδρια. Υπενθυμίζεται ότι το 14ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σε όλη την Ελλάδα έχουν καταθέσει υποψηφιότητα 6.852 στελέχη για τις συγκεκριμένες θέσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό