16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ σε e-send

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε ερώτηση στη Βουλή απάντησε ο υφυπουργός Χ.Θεοχάρης, σχετικά με τα πρόστιμα και την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που δεν προβαίνουν στη διαβίβαση λιανικών συναλλαγών μέσω ΦΗΜ στην εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ.Στην ίδια ερώτηση απάντησε και η ΑΑΔΕ με έγγραφό της τονίζοντας (όπως σχετικά ισχύει σύμφωνα με την Α.1138/2020) ότι, σε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και
συνακόλουθης αντικειμενικής αδυναμίας διαβίβασης των δεδομένων στον
χρόνο που ορίζεται στην εν λόγω απόφαση, ανά Τύπο Παραστατικού και
τρόπου διαβίβασης, λόγω διακοπής είτε της σύνδεσης internet είτε του
συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποδεικνύεται από την υπόχρεη οντότητα με κάθε πρόσφορο μέσο,
τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων, διαβιβάζονται
αμελλητί με την αποκατάσταση της διασύνδεσης, με την ένδειξη «Απώλεια
Διασύνδεσης». Η υπόχρεη οντότητα οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα
μέτρα για την αποφυγή εκ νέου απώλειας της διασύνδεσης. Σε κάθε
περίπτωση, τα δεδομένα διαβιβάζονται το αργότερο εντός δύο (2) ημερών
από την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασής τους είτε από το κανάλι
διαβίβασης που εκδόθηκαν ή διαβιβάστηκαν αρχικά ανεπιτυχώς είτε από τα
προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), είτε
από την ειδική φόρμα καταχώρησης εφόσον τηρούνται τα όρια χρήσης της
(σχετ. η παρ. 6 του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. Α.1138/2020 ως άνω Κοινής
Απόφασης).

Η ερώτηση

ΝΕΟΚΛΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣΒουλευτής Ν. Λακωνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 11 Αυγούστου 2023ΕΡΩΤΗΣΗΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη Υπόψη Υφυπουργού κ. Χάρη Θεοχάρη

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων από τη μη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ στην εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕΚύριε Υπουργέ

Ένα σοβαρό θέμα απασχολεί τις επιχειρήσεις, το οποίο άπτεται ακόμη και της βιωσιμότητάς τους και αφορά στο πρακτικό σκέλος της διαβίβασης των λιανικών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ). Το σκέλος αυτό νομικά εδράζεται στην παρ.1 του άρθρου 13Α του ν. 2523/1997, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 174 του ν. 4972/2022. Ειδικότερα, οι διατάξεις του άρθρου 174 του ν. 4972/2022 (ΦΕΚ 181/Α/23-9-2022), προβλέπουν επιβολή προστίμων για τις επιχειρήσεις, που δεν προβαίνουν στη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ στην εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ.

Ερωτάται ο κ. ΥπουργόςΠροτίθεται η ΑΑΔΕ να ελαστικοποιήσει τη διαδικασία ελέγχου, ώστε τα τυχόν προβλήματα, που μπορεί να οφείλονται σε τεχνικής φύσεως ζητήματα -όπως βλάβη στο internet, βλάβη στο router, διακοπές ρεύματος, υπερφόρτωση της εφαρμογής e-send της ΑΑΔΕ- να μη συνιστούν αφορμή οι επιχειρήσεις να επιβαρύνονται με φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις ή ακόμη και να αναστέλλεται η λειτουργία τους;

Με εκτίμηση,

Ο ερωτών βουλευτήςΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας

Η απάντηση του κου Χ. Θεοχάρη

ΥΠΟΙΚ 01/09/2023Α. Π.: 126786 ΕΞ 2023ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝΤαχ. Δ / νση : Χαρ. Τρικούπη 6-10Ταχ.Κώδικας :  10679, ΑθήναΠληροφορίες : Δ. ΔημητρόπουλοςΤηλέφωνο :  2131339775E-mail : [email protected]

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση.

Σε απάντηση της με Αρ.πρ. 393/11.8.2023 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νεοκλής Κρητικός, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής και εισπρακτικής πολιτικής.

Η έγκαιρη ενημέρωση της ΑΑΔΕ για τα στοιχεία συναλλαγών αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ενός από τους σημαντικότερους στόχους της πολιτικής της Κυβέρνησης αλλά και λαϊκό αίτημα. Συνεπώς η εφαρμογή των διατάξεων από την ΑΑΔΕ είναι η ορθή κατεύθυνση και για λόγους ουσίας αλλά και εμπέδωσης της φορολογικής συνείδησης.

Για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με ευχέρεια στις υποχρεώσεις τους, έδωσα στην ΑΑΔΕ την κατεύθυνση αποστολής κάποιων αυτόματων ενημερωτικών μηνυμάτων, ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα οι επιχειρήσεις για την τυχόν ελλιπή ενημέρωση της ΑΑΔΕ από τη μεριά τους. Περαιτέρω, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΙ.ΕΛ.ΔΙ. Α 1104112 ΕΞ 2023/24.8.2023 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Το έγγραφο της ΑΑΔΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ(ΔΙ.ΕΛ.ΔΙ.) ΤΜΗΜΑ Α’Αθήνα, 24/08/2023Αριθ. Πρωτ.: ΔΙ.ΕΛ.ΔΙ. Α 1104112 ΕΞ 2023Ταχ. Δ/νσηΤαχ. Κώδικας Πληροφορίες Τηλέφωνο E-MailUrlΧανδρή 1 & Θεσσαλονίκης 18346 Μοσχάτο Α. Γκαραβελας 210-4802154 [email protected] www.aade.grΠΡΟΣ : Υπουργείο Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Απάντηση στη αρ.πρ. 393/11.8.2023 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΣΧΕΤ: Το με αριθ. πρωτ. 120223/ΕΞ 2023/ΥΠΟΙΚ 14.08.2023 έγγραφο του Γραφείου Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.

Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 393/11.08.2023 ερώτησης, η οποία διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία μας με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, σας γνωρίζουμε κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων μας, τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15Α του ν. 4987/2022, όπως ισχύει, ορίζεται ότι οι οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων-στοιχείων ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών, των τηρούμενων λογιστικών αρχείων-βιβλίων, των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί.

2. Με την η υπ’ αριθ. Α.1138/2020 Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων και με την οποία καθορίζονται ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, η διαδικασία ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα σχετικά με την εφαρμογή των οριζόμενων στις διατάξεις του άρθρου 15Α του ν. 4174/2013 και ήδη άρθρου 15Α του ν. 4987/2022 .

Ειδικότερα, τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται με τη χρήση Φ.Η.Μ. (Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., Α.ΔΗ.Μ.Ε.) διαβιβάζονται μέσω απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1171/2021 Απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ (σχετ. η περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. Α.1138/2020 ως άνω Κοινής Απόφασης).

Σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις, δηλαδή, των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) της ΑΑΔΕ, επιβάλλονται οι κυρώσεις των διατάξεων του άρθρου 54Η του ν. 4987/2022 (ΚΦΔ) και του άρθρου 13Α του ν. 2523/1997 όπως ισχύουν, κατά περίπτωση.

Περαιτέρω, σε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και συνακόλουθης αντικειμενικής αδυναμίας διαβίβασης των δεδομένων στον χρόνο που ορίζεται στην εν λόγω απόφαση, ανά Τύπο Παραστατικού και τρόπου διαβίβασης, λόγω διακοπής είτε της σύνδεσης internet είτε του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποδεικνύεται από την υπόχρεη οντότητα με κάθε πρόσφορο μέσο, τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων, διαβιβάζονται αμελλητί με την αποκατάσταση της διασύνδεσης, με την ένδειξη «Απώλεια Διασύνδεσης». Η υπόχρεη οντότητα οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκ νέου απώλειας της διασύνδεσης. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα διαβιβάζονται το αργότερο εντός δύο (2) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασής τους είτε από το κανάλι διαβίβασης που εκδόθηκαν ή διαβιβάστηκαν αρχικά ανεπιτυχώς είτε από τα προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), είτε από την ειδική φόρμα καταχώρησης εφόσον τηρούνται τα όρια χρήσης της (σχετ. η παρ. 6 του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. Α.1138/2020 ως άνω ΚΥΑ).

3. Τέλος επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση ελέγχου, για τη διαμόρφωση ασφαλούς κρίσης προκειμένου να μην επιβληθούν οι προαναφερόμενες κυρώσεις λόγω αντικειμενικής αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις χωρίς υπαιτιότητα του ελεγχόμενου, λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται τα πραγματικά περιστατικά που διέπουν την εκάστοτε υπόθεση.

Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό