15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Χατζής: Ο 22χρονος Καβαλιώτης που κατασκεύασε 3D εκτυπωτή, ρομπότ και οικολογικό κουτί PC

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Δημήτρης Χατζής, το παιδί-θαύμα της Καβάλας μιλά στο για τη μέχρι τώρα πορεία του στο χώρο της ρομποτικής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός 3D εκτυπωτή και ενός ρομπότ

Δημήτρης Χατζής. Σε πολλούς μπορεί να μην λέει πολλά το όνομά του αν και θα έπρεπε καθώς σε ηλικία 22 ετών έχει καταφέρει να κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, ένα ρομπότ, εκτυπωτές 3D, εξωσκελετικά γάντια για άτομα με προβλήματα όρασης αλλά και ένα κουτί υπολογιστή αποκλειστικά με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Παράλληλα έχει λάβει μέρος σε πάρα πολλές εκθέσεις και διαγωνισμούς στο εξωτερικό ενώ σπουδάζει πλέον στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου.

Λόγω κορονοϊού ο νεαρός επιστήμονας βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2020 στην Καβάλα την πόλη στην οποία έκανε τα πρώτα βήματά του στον χώρο της ρομποτικής και μίλησε στο γι’ αυτό το μαγευτικό ταξίδι.

Στο δημοτικό τα πρώτα βήματα

Όπως μας λέει «ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία με τη ρομποτική και συγκεκριμένα στο δημοτικό όπου ασχολήθηκα για πρώτη φορά με τον κλάδο αυτό αλλά και τον προγραμματισμό».

Οι πρώτες αράδες στο βιογραφικό του άρχισαν να γράφονται στη ΣΤ΄ Δημοτικού όταν, όπως θυμάται, κατασκεύασε το πρώτο ολοκληρωμένο πρότζεκτ, ένα βιονικό χέρι.

Επόμενος μεγάλος στόχος για τον 12χρονο τότε Δημήτρη ήταν να κατασκευάσει ένα ανθρωποειδές ρομπότ.

«Είχα ψάξει στο διαδίκτυο και βρήκα ότι μια καλή και οικονομική μέθοδος ήταν η 3D εκτύπωση που τότε ήταν κάτι πολύ καινούργιο» θυμάται ο Δημήτρης Χατζής.

Τελικά το 2014 και όντας μαθητής της Γ’ Γυμνασίου κατάφερε να δημιουργήσει έναν οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων για να ακολουθήσει ένα χρόνο μετά το ανθρωποειδές ρομπότ με την ονομασία Troopy το οποίο μπορούσε να μιμηθεί άψογα σχεδόν όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, λόγω των ανεξάρτητων κινήσεων που υποστήριζε, και να επικοινωνήσει στην αγγλική γλώσσα με τον κατασκευαστή του ανάλογα με τον προγραμματισμό που του έχει γίνει.

«Με αυτό το ρομπότ πήγα σε παρουσιάσεις και εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» λέει ο νεαρός από την Καβάλα.

To ρομπότ Troopy που κατασκεύασε ο Δημήτρης Χατζής«Καταλύτης» ο… κορονοϊός

Τα επόμενα βήματα στη ρομποτική που τότε ήταν ακόμα ένα χόμπι για τον Δημήτρη Χατζή, ήταν «η δημιουργία πρωτότυπων πυραύλων, η δημιουργία εξωσκελετικών γαντιών για άτομα με προβλήματα όρασης για μια πιο εύκολη ανάγνωση της γλώσσας Μπράιγ, μια εικονική επιχείρηση στο σχολείο όπου φτιάξαμε έναν ανακλαστήρα».

«Μέσα σε όλα αυτά κατασκεύασα και ένα κουτί υπολογιστή στον οποίο είχα όλα τα δεδομένα των πρότζεκτς στις εκθέσεις όπου πήγαινα και αυτή αποτέλεσε μια ιδέα που αποφάσισα να την εξελίξω επιχειρηματικά» αφηγείται ο 22χρονος επιστήμονας.

«Καταλύτης» για την επόμενη φάση της δημιουργικότητας του Δημήτρη Χατζή αποτέλεσε ο… κορονοϊός καθώς λόγω των συνθηκών έφυγε από το Βερολίνο και επέστρεψε στην Καβάλα όπου βρήκε ελεύθερο χρόνο για να προχωρήσει στην επιχειρηματική υλοποίηση μιας από τις ιδέες που είχε.

«Ίδρυσα την δική μου ατομική επιχείρηση στην Καβάλα, το Ascos Design, στην οποία κατασκευάζουμε και παράγουμε κουτιά υπολογιστών με μια διαφορετική φιλοσοφία με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και με ιδιαίτερο design για να αλλάξουμε φιλοσοφία στην χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Φεύγει κάτω από το γραφείο μας, μπαίνει επάνω, αποτελεί έπιπλο και αισθητικό αξεσουάρ του γραφείου αλλά και επίσης όλους αυτούς τους μήνες έκανα ένα οικοσύστημα, μια γραμμή παραγωγής, με ανακυκλώσιμα υλικά» εξηγεί στο .

Το κουτί υπολογιστή που κατασκευάζεται με φιλικά προς το περιβάλλον υλικάAscosΗ βοήθεια

Στο ερώτημα τι ήταν αυτό που τον βοήθησε σε μια τόσο νεαρή ηλικία να έχει «γράψει» τόσες μεγάλες επιτυχίες ο Δημήτρης Χατζής αποδίδει μεγάλη σημασία στη βοήθεια των γονέων του οι οποίοι, όπως μας λέει, «με βοηθούσαν και το πιο σημαντικό ό,τι όνειρο και φαντασία είχα το μυαλό μου με άφησαν να την υλοποιήσω, δεν μου είπαν ποτέ όχι, ήταν αρωγοί και ο πατέρας μου, μάλιστα, έκατσε δίπλα μου και μαζί μάθαμε ρομποτική».

Όπως μας εξηγεί όταν ο ίδιος ξεκίνησε με τη ρομποτική αυτή «ήταν μια επιστήμη που πραγματοποιούνταν μέσα σε εργαστήρια πανεπιστημίων και μεγάλων εταιρειών και γι’ αυτό είχα ξεκινήσει μόνος μου».

Οι επιτυχίες του αποκτούν, δε, ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου του ότι, όπως διευκρινίζει, «δεν είχα κάποιο καθηγητή, ούτε μέντορα». «Ήταν προσωπική δουλειά ενώ και μέσω των εκθέσεων γνώρισα κόσμο που με βοήθησε να πάω μέχρι και σε αμερικανικά πανεπιστήμια και να αποκτήσω εμπειρίες γεγονός που είναι ανεκτίμητης αξίας».

Μην σταματάς στις δυσκολίες

Αν είχε μπροστά του έναν 12χρονο ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τη ρομποτική ο Δημήτρης Χατζής ως συμβουλή θα του έδινε «να μην σταματήσει σε ό,τι δυσκολίες βρει γιατί η ρομποτική είναι ακριβό χόμπι».

«Κι εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου να συγκεντρώνει χαρτζιλίκι και χρήματα από παππούδες, γιαγιάδες κ.α.» λέει στο .

Ο Δημήτρης Χατζής σε ηλικία 15 ετών

Πολύ σημαντικό, προσθέτει, είναι αυτός που θέλει να ασχοληθεί με τη ρομποτική να μην μείνει στα πλαίσια της εκπαιδευτικής ρομποτικής και το λέω γιατί τότε ασχολήθηκα με γλώσσα προγραμματισμού και με μικροελεγκτές πανεπιστημιακού επιπέδου που δεν μου φάνηκαν δύσκολα.

«Να δοκιμάσει πράγματα, να κατασκευάσει ένα 3D εκτυπωτή που θα του επιτρέψει να κατασκευάσει πράγματα που φαντάζεται και από εκεί και πέρα οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες. Να έχει δίπλα του το διαδίκτυο και να το χειρίζεται σωστά γιατί είναι η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια που υπάρχει».

Τα ταξίδια και η Ελλάδα

Σημειώνει ότι δική του φιλοσοφία «επειδή ταξιδεύω από μικρή ηλικία καθώς έχω διπλή υπηκοότητα, είναι ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε αλλά να ταξιδεύουμε γιατί πρέπει να καταλάβουμε χωρίς να προσβάλουμε κανένα ότι σε κάποιες χώρες κάποιες επιστήμες είναι προχωρημένες».

«Στην Ελλάδα δυστυχώς ή ευτυχώς οι συγκεκριμένες επιστήμες δεν έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ. Δεν μπορούμε να φέρουμε έναν Κέιπ Κανάβεραλ, έναν διαστημικό σταθμό εδώ. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τις επιστήμες αυτές πρέπει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να τις γνωρίσει και καλύτερα» συμπληρώνει.

Όσο για τα επόμενα βήματά του, ο Δημήτρης Χατζής μας λέει ότι «σε πανεπιστημιακό επίπεδο ασχολούμαι με τους προωθητήρες ιόντων και την επιτάχυνση κβάντων και ιώντων που θέλω να το προχωρήσω σε μεταπτυχιακές σπουδές στην διαστημική μηχανική. Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να εξελίξω την ascos καθώς θα βγάλουμε μια αναβαθμισμένη έκδοση του κουτιού και σε νέα προϊόντα που θα παρουσιάσουμε από τον Σεπτέμβριο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο .

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό