18.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Κίνα – Το νέο στέλεχος στις ΗΠΑ προβληματίζει»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Δεν υπάρχει ανησυχία από αυτό που συμβαίνει στην Κίνα με τον κορωνοϊό για να μεταδοθεί, να προκαλέσει κάποιο “ντόμινο” που λένε κάποιοι στην Ευρώπη», δηλώνει «μιλώντας ξεκάθαρα, επιστημονικά και επιδημιολογικά» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει ο Σι, το λένε και επιστήμονες. Επιστημονικά λοιπόν και επιδημιολογικά δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και καθησυχάζοντας.

«Να θυμίσω ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία η Κίνα απομόνωσε το στέλεχος πολύ γρήγορα, δηλαδή εντός των πρώτων 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 και έγινε διαθέσιμη η αλληλουχία. Έγινε γνωστό λοιπόν στην παγκόσμια κοινότητα αμέσως και αυτό βοήθησε στο να αναπτυχθούν τα εμβόλια πολύ γρήγορα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, δεν θα είχαμε τόσο γρήγορα τα εμβόλια. Δεν θεωρώ ότι η Κίνα κρύβει κάτι αυτή τη στιγμή και δεν το θεωρώ για δύο λόγους. Πρώτον: Εάν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο δημιουργούσε όλη αυτή την έξαρση και 10 Κινέζους ή 10 ταξιδιώτες να ελέγχαμε, θα το είχαμε βρει. Το άλλο στοιχείο, ότι αν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο ήταν επικίνδυνο, η ίδια η πολιτική ηγεσία της Κίνας θα το χρησιμοποιούσε πολιτικά για να διατηρήσει την πολιτική ζωή, την οποία την πολέμησε» υποστήριξε επίσης.

Ανησυχητικό το νέο στέλεχος στις ΗΠΑ

«Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, αυτή είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες» (σσ: Όμικρον XBB.1.5) σημείωσε προσθέτοντας πως είναι δύσκολο να  ξεκαθαριστεί αν η υψηλή μεταδοτικότητά του οφείλεται  στην βαρυχειμωνιά στις ΗΠΑ ή στο είδος της μετάλλαξης»

«Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα για να το ξεκαθαρίσουμε είπε ο κ. Μαγιορκίνης τονίζοντας πάντως πως: «σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό. Δεν βλέπουμε δηλαδή ούτε καν την έξαρση που είδαμε μέσα στο καλοκαίρι, η οποία ήταν κι αυτή πλήρως διαχειρίσιμη.  Θεωρώ ότι προς το παρόν και με τα στοιχεία που έχουμε δεν θα μεταβληθεί η υγειονομική κατάσταση της χώρας για τους επόμενους έναν με δύο μήνες».

«Αντέχει το σύστημα Υγείας»

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα από τον ΕΟΔΥ, ανέφερε: «Είχαμε μια μικρή αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες της τάξης του 50%, αλλά είναι κάτι πλήρως διαχειρίσιμο και το έχουμε ξαναδεί να γίνεται».

«Το Σύστημα Υγείας αντέχει, γιατί φτιάχτηκε για να αντέχει πολύ υψηλότερες πιέσεις. Να θυμίσω», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, «ότι άλλες χρονιές είχαμε αναμονές για τους ανθρώπους που είχαν γρίπη. πλέον δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Άρα λοιπόν έχουμε ένα Σύστημα το οποίο καλώς ενισχύθηκε. Χρειάστηκε όμως να περάσουμε μια πανδημία για να φτιάξουμε ένα ισχυρό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίζει τα αναπνευστικά νοσήματα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό