23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δεν περίμενα δίκη-παρωδία και δικαστές που θα είναι «το μακρύ χέρι της εξουσίας»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η Ελλάδα πίεσε όσο μπορούσε ο κύριος Ράμα είναι κύριος της χώρας του και ελέγχει την δικαιοσύνη, ελέγχει όλους τους θεσμούς. στην Αλβανία»

Περιμένει να λάβει το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης και μέσα από αλβανική φυλακή, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμμάρας Φρέντι Μπελέρης μίλησε στην ΕΡΤ.

«Δεν περίμενα όμως ότι η δίκη θα είναι τόσο παρωδία, χωρίς κανένα στοιχείο και δεν περίμενα ότι οι δικαστές στο τέλος δεν έβαλαν καν τη λογική να ξεφύγουν από λειτουργήματός και να είναι το μακρύ χέρι της εξουσίας» λέει.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμμάρας έστρεψε γι’ ακόμη μια φορά τα βέλη του κατά του Έντι Ράμα λέγοντας ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι ο ενορχηστρωτής αυτής της υπόθεσης.

«Ο Αλβανός πρωθυπουργός και με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας από την αρχή αυτής της υπόθεσης έδειξε την στάση του. Εγώ πιστεύω αυτό, είναι άδικο για την Αλβανία. Η Ελλάδα πίεσε όσο μπορούσε ο κύριος Ράμα είναι κύριος της χώρας του και ελέγχει την δικαιοσύνη, ελέγχει όλους τους θεσμούς. στην Αλβανία υπάρχει μία υβριδική δημοκρατία» αναφέρει ακόμη.

Την προειδοποίηση ότι οι κραυγαλέες παραβιάσεις του κράτους δικαίου που υπήρξαν στη δίκη- παρωδία εις βάρος του Φρέντι Μπελέρη, δεν συνάδουν με την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, στέλνει εκ νέου η Αθήνα.

«Έχουμε πει ότι παγώνει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ μέχρι να αποκατασταθούν όλα αυτά τα κεντρικά ζητήματα. (σ.σ. ακούγεται ερώτημα είμαστε σε βέτο;) απάντηση: Ναι εκεί είμαστε» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν, ότι υπήρχαν πολλές αντιφάσεις κατά την διαδικασία των αποδείξεων ενοχής και τόνισαν ότι υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, η τελική ποινή είναι δυσανάλογη σε σχέση με το φερόμενο αδίκημα, διατηρείται στην Χειμμάρα ένας μη εκλεγμένος δήμαρχος.

Τέλος η Αθήνα σημειώνει ότι δεν είναι ένα διμερές θέμα αλλά πρόκειται ζήτημα κράτους δικαίου.

Η υπόθεση Μπελέρη επιδεινώνει το βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις Αθήνας- Τιράνων. Υπενθυμίζεται ότι από τους τρεις μάρτυρες κατηγορίας, ο ένας παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε από την Αστυνομία.

Ο δεύτερος ήταν ο αρμόδιος για την έρευνα αστυνομικός, ενώ ο τρίτος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο.

«Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου.» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι μια εκ των τριών δικαστών είχε πλαστογραφήσει διοικητικά έγγραφα.

«Μετά την έφεση θέλουν να τον καταδικάσουν, να λερωθεί το ποινικό του μητρώο, να χάσει αυτομάτως το δημαρχείο. Αυτό ήταν το σχέδιό τους εξ αρχής και τώρα δείχνει ότι ολοκληρώνεται» τονίζει ο αδελφός του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμμάρας Λεονάρδος Μπελέρης.

Τα πυρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συγκέντρωσε η αλβανική δικαιοσύνη και ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας. «Η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη.» τονίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί στενά την υπόθεση, προσβλέποντας στον έμπρακτο σεβασμό, της αλβανικής πλευράς για ένα κράτος δικαίου. «Η καταδικαστική απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, ιδιαίτερα μετά τις συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις της αλβανικής κυβέρνησης» σημειώνεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική για τους διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και σημειώνει, δια στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημητρη Μάντζου: «Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ προϋποθέτει τη θωράκιση του κράτους δικαίου, τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την προστασία των περιουσιών και των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου».

Μετά την απόφαση ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμμάρας κατήγγειλε ευθέως την έδρα, μιλώντας για πολιτική δίωξη, με απώτερο στόχο να διατηρήσει η αλβανική κυβέρνηση τον έλεγχο του δήμου. Νωρίτερα ο Φρέντι Μπελέρης έστειλε επιστολή στις πρεσβείες ΕΕ και ΗΠΑ στα Τίρανα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό