23.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δεν θα δεχθούμε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Συνέντευξη στην Κατερίνα Κοκκαλιάρη[email protected]

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία εκ νέου προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη «Ν» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Ειδικότερα, αναφέρεται στις κινήσεις που έχουν γίνει για τη φύλαξη των συνόρων, ενώ υπογραμμίζει πως «επαφίεται στην Τουρκία να δείξει και αυτή καλή θέληση στη συνεργασία με τη χώρα μας».

Στο μέτωπο της πανδημίας σημειώνει πως δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown, καθώς έχουμε πια το εμβόλιο. Μάλιστα τονίζει πως με εμβολιασμένο το 73% των ενηλίκων «ένα lockdown θα ήταν και άδικο, καθώς θα είχε πολύ μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό κόστος για όλους». 

Τέλος, ο κ. Μηταράκης αναφέρεται και στις αιτήσεις για την Golden Visa, που -όπως υπογραμμίζει- από 384 το 2020 έχουν ήδη φτάσει τις 1.047.

Στη συνάντηση που είχατε στην Άγκυρα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο κρίσιμο αυτό θέμα ή ελλοχεύει ο κίνδυνος εργαλειοποίησής του; 

«Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, καμία εκ νέου προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τις δυνατότητες μεταξύ μας συνεργασίας, εκτιμώ ότι τα νέα δεδομένα στο Αφγανιστάν την καθιστούν αναγκαία.

Η Ελλάδα απέδειξε την ικανότητά της να ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης. Η εικόνα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα. Φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, οι ροές είναι μειωμένες κατά 90% την ίδια περίοδο που αυξάνονται προς άλλες χώρες της Μεσογείου, οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο είναι περίπου 38.000, όταν ήταν περισσότεροι από 90.000, οι δομές ήταν 121 και τώρα είναι 36, καθώς οι μειωμένες ανάγκες μάς επέτρεψαν να κλείσουμε 85.

Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να ασκεί την ίδια αυστηρή, αλλά δίκαια μεταναστευτική πολιτική, που φέρνει αποτελέσματα. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στηρίξουμε και τις προσπάθειες της Τουρκίας ώστε να μπορέσει και η ίδια να αντιμετωπίσει την πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν.

Επαφίεται στην Τουρκία να δείξει και αυτή καλή θέληση στη συνεργασία με τη χώρα μας». 

Πρόσφατα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, αναφέρθηκε στο θέμα των επαναπροωθήσεων, ενώ υπήρξαν και δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Πώς τοποθετείται η ελληνική πλευρά; 

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και απόλυτο σεβασμό στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, τις υποχρεώσεις της για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχουμε απέναντί μας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών.

Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη επειδή φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας και έχουμε σώσει και συνεχίζουμε να σώζουμε χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο. Κόντρα στα σχέδια εγκληματιών, που μεταφέρουν ανθρώπους σε βάρκες-ρημάδια και πετάνε μέχρι και μικρά παιδιά χωρίς σωσίβια στη θάλασσα.

Αν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών κερδίσουν τη μάχη εναντίον μας στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος, τότε θα κερδίσουν το στοίχημα και στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα περί pushbacks, θεωρώ ότι η χώρα μας δέχεται ενορχηστρωμένη επίθεση, ακριβώς επειδή έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά σε αυτά τα κυκλώματα.

Σας θυμίζω τη σκληρή διάψευση του Ισπανού ευρωβουλευτή και προέδρου της LIBE κ. Αγκιλάρ προχθές, εδώ στην Αθήνα, όταν ρωτήθηκε για δήθεν επαναπροώθηση στη Σάμο, αλλά και τα λόγια του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών κ. Νταρμανέν πριν από λίγες ημέρες, ότι “αν όλες οι χώρες εργάζονταν όπως η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων, το μεταναστευτικό θα ήταν λιγότερο σημαντικό”.

Από την πλευρά μας, η καλύτερη απάντηση είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε καλή δουλειά στην προστασία των συνόρων μας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

H Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ελλάδα συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση η κοινή μεταναστευτική πολιτική να βασίζεται σε μια δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος; 

«Ο κοινός μας βηματισμός με τις χώρες του MED 5 είναι σημαντικός και ενισχύει τη φωνή μας και τη φωνή των χωρών πρώτης υποδοχής. Το νέο σύμφωνο της Ευρώπης ωστόσο δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για να πάρουμε αποφάσεις και να αναλάβουμε κοινή δράση σε μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα όλη η Ευρώπη στο μεταναστευτικό. Αυτά είναι, η ενίσχυση των εξωτερικών σχέσεων, της προστασίας των συνόρων και των επιστροφών».

Τι ακριβώς προβλέπει η ρύθμιση για τους «ψηφιακούς νομάδες» που ψηφίστηκε από τη Βουλή;

«Πρόκειται για μία κίνηση προσαρμογής στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, ενώ είναι βέβαιο ότι η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και η προσέλκυση νέων επενδύσεων έχουν προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Με την κοινή νομοθετική μας πρωτοβουλία με το υπουργείο Εξωτερικών, απευθυνόμαστε σε πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να καταθέσουν αίτημα επενδυτικής άδειας “Golden Visa”. Ανθρώπους με συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως εισοδηματικά, με υψηλή εξειδίκευση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, προβλέπονται πολλές κατηγορίες και υποκατηγορίες για επενδύσεις, που ξεκινούν από τουλάχιστον 250.000 ευρώ (Golden Visa) και φτάνουν έως και 10.000.000 ευρώ.

Μπορώ να σας πω ότι, αν και ακόμα δεν έχουμε υπερβεί την πανδημία, το 2020 είχαμε 384 αιτήσεις για Golden Visa, ενώ μέχρι τώρα μέσα στο 2021 έχουμε 1.047. Πάμε καλά και μόλις η πανδημία περιοριστεί και πάψει να αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο και ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη, θα πάμε καλύτερα».

Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων της πανδημίας εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για δύσκολο χειμώνα. Σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων να αναμένουμε πρόσθετα μέτρα;

«Θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα σε τοπικό επίπεδο και θα εντείνουμε τους ελέγχους για να προστατεύσουμε τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σας λέω όμως αυτό που πρόσφατα είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown. Και ο λόγος είναι ένας, απλός, ξεκάθαρος και ισχυρός. Τώρα έχουμε εμβόλιο. Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα του διαδικτύου, γιατί πέρυσι αποφασίσαμε lockdown με λιγότερα καθημερινά κρούσματα.

Το 63% του πληθυσμού (73% των ενηλίκων) έχει εμβολιαστεί και ελπίζω πως όσο περνούν οι ημέρες -ήδη υπάρχει μία αύξηση στα ραντεβού για πρώτη δόση- θα εμβολιαστούν περισσότεροι.

Με εμβολιασμένους τους 3 στους 4 Έλληνες, ένα lockdown θα ήταν και άδικο, καθώς θα είχε πολύ μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό κόστος για όλους». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό