18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Δανία: Νέος βασιλιάς ο Φρειδερίκος Ι’

Ειδήσεις Ελλάδα

Με τις επευφημίες των πολιτών της Δανίας που είχαν μαζευτεί κατά χιλιάδες κάτω από το μπαλκόνι του παλατιού Christiensborg ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Δανίας ο Φρειδερίκος ο Ι’.

Η λιτή τελετή που επέλεξε να ακολουθήσει η βασιλική οικογένεια ξεκίνησε με την παραίτηση της μητέρας τους, βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας η οποία του παρέδωσε τα ηνία του Στέμματος.

Το φλογερό βασιλικό φιλί

Πλήθος κόσμου τραγουδάει προς τιμήν της απερχόμενης βασίλισσας ενώ η άμαξα περνάει κατευθυνόμενη στο παλάτι Christiansborg. Εκεί η Μαργαρίτα υπέγραψε τη διακήρυξη της παραίτησης της με το στέμμα να παραδίδεται επισήμως στον νέο βασιλιά, Φρειδερίκο Ι’.

Στη συνέχεια, μαζί με τη σύζυγό του Μαίρη, η οποία θα στεφθεί επίσης, βασίλισσα χαιρέτησαν από το μπαλκόνι του παλατιού το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Φρειδερίκος ορκίστηκε να υπηρετεί με πίστη τον λαό της Δανίας.

Στη συνέχεια, τον πλαισίωσε όλη του η οικογένεια μαζί και ο νέος διάδοχος του θρόνου, ο πρωτότοκος γιος του Κρίστιαν.

Ο νέος βασιλιάς δεν χάλασε χατίρι στους πολίτες και αντάλλαξε ένα φλογερό φιλί στο στόμα με τη νέα βασίλισσα Μαίρη.

Διάχυτος ενθουσιασμός

Ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος σε όλη την Κοπεγχάγη καθώς χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε τους κεντρικούς δρόμους γύρω από το παλάτι με πολλούς να έχουν φορέσει τα καλά τους και τις τιάρες αναμένοντας τη βασιλική πομπή να παρελάσει.

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το κοινοβούλιο από νωρίς, με πολλούς να συρρέουν στο Pedestrian Stroeget, ο οποίος είναι διακοσμημένος με κόκκινες και λευκές κορδέλες, τα χρώματα της δανέζικης σημαίας. Πολλά καταστήματα είχαν βάλει στις βιτρίνες τους φωτογραφίες της βασίλισσας και του μελλοντικού βασιλιά.

Τα αστικά λεωφορεία είναι στολισμένα με μικρότερα αντίγραφα της σημαίας της Δανίας, όπως συνηθίζεται κατά τη διάρκεια των βασιλικών εκδηλώσεων.

Η μπάντα της βασιλικής φρουράς έκανε την καθημερινή της παρέλαση στην πόλη της Κοπεγχάγης, ντυμένοι αυτή τη φορά με εορταστικά τα κόκκινα σακάκια αντί για τα συνηθισμένα μαύρα.

Το παλάτι μοιράστηκε μια σειρά από ιστορικές φωτογραφίες της λαοφιλούς βασίλισσας σε ένα όμορφο αφιέρωμα στον επίσημο λογαριασμό στο Instagram υπό τους ήχους του τραγουδιού «Girls Just Wanna Have Fun» της Cyndi Lauper.

Το αποχαιρετιστήριο βίντεο της βασίλισσας Μαργκρέτε

«Ξεχωριστές στιγμές από την βασιλεία της Αυτού Μεγαλειότητας» ήταν η λεζάντα του βίντεο, συνεχίζοντας: «Αύριο, η βασίλισσα θα παραιτηθεί από βασίλισσα της Δανίας και θα αφήσει το θρόνο στην Αυτού Βασιλική Υψηλότητά του, τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου».

Στο βίντεο, μπορεί να δει κανείς άγνωστες στιγμές της βασίλισσας Μαργκρέτε, όπως ο χορός με αξιωματούχους, αλλά και ιστορικά στιγμιότυπα, όπως η βόλτα με τον Πάπα αλλά και η συνάντηση με την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ. Άλλα αποσπάσματα την δείχνουν με την εθνική ενδυμασία της Δανίας, να χειροκροτεί τη διεθνή ποδοσφαιρική ομάδα και να στέκεται δίπλα στην αγαπημένη της οικογένεια.

Σε κάποια στιγμή και ενώ οι στίχοι που ακούγονται λένε «όταν τελειώνει η εργάσιμη μέρα, ω τα κορίτσια, θέλουν να διασκεδάσουν» βλέπει κανείς την βασίλισσα Μαργκρέτε ως νεότερη γυναίκα να περπατά με κοστούμι ενώ στη συνέχεια, τα στιγμιότυπα την δείχνουν σε μια αίθουσα χορού με ένα ογκώδες φόρεμα να χορεύει με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό της.

Η Στέψη του Φρειδερίκου Ι’

Πολυαναμενόμενη από τους Δανούς είναι η νέα σελίδα που θα ανοίξει σήμερα στην Κοπεγχάγη ενόψει της ενθρόνισης του νέου μονάρχη Φρειδερίκου.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές λεπτομέρειες γύρω από το ροζ σκάνδαλο που έχει σκεπάσει το παλάτι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό