16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γιατί ξαφνικά γεμίσαμε… κόκκινα τηλέφωνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ποια είναι η αλήθεια πίσω από το κόκκινο τηλέφωνο που συνέδεε ΗΠΑ και Σοβιετική Ενωση και γιατί ξαφνικά γεμίσαμε κόκκινα τηλέφωνα;

Στην αρχή, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου (επί Ρήγκαν και Μπρένζιεφ), ονόμαζαν την απευθείας τηλεφωνική σύνδεση Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου «κόκκινο τηλέφωνο». Δεν ξέρω εάν όντως τα τηλέφωνα αυτά των δύο υπερδυνάμεων ήταν κόκκινα, αλλά κάποια στιγμή ήρθαν τα κινητά, όλοι απέκτησαν αυτά, αλλά η ονομασία «κόκκινο τηλέφωνο» όταν πρόκειται για απευθείας συνεννόηση μεταξύ δύο ηγετών, έμεινε, εξηγεί ο ΒΗΜΑτοδότης.

«Κόκκινα τηλέφωνα» υπήρξαν κατά καιρούς ανάμεσα στην Αθήνα- Άγκυρα, αλλά δεν λειτούργησαν, ούτε καν για την αποφυγή κρίσεων. Να πάρτε για παράδειγμα της κρίση του Oruc Reis, υπήρξε αυτή η ευκαιρία για απευθείας συνεννόηση πλην όμως όχι μόνον δεν λειτούργησε, αλλά οι Τοιύρκοι με απόλυτη μυστικότητα έστελναν το ερευνητικό τους σκάφος με μυστικότητα κοντά στο Καστελλόριζο.

Τώρα όμως μετά την εξάωρη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τα λεγόμενα «κόκκινα τηλέφωνα» πλήθυναν και αυξήθηκαν αποκαλύπτει η ίδια πηγή.

Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι και λογαριάστε:

Απευθείας τηλεφωνική σύνδεση έχουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης – Ταγίπ Ερντογάν, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι υπουργοί Αμύνης Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης και Αλί Γερλίκαγια (με Whatsapp), οι Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγοί Κωνσταντίνος Φλώρος και Μετίν Γκιουράκ, οι αντιναύαρχοι αρχηγοί του Λιμενικού (ή Ακτοφυλακής) Γεώργιος Αλεξανδράκης και Αχμέτ Κεντίρ, αλλά κι οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών Θεμιστοκλής Δεμίρης και Ιμπραχίμ Καλίν.

Μπορεί ο Καλίν να μην είχε έρθει στην Ελλάδα μαζί με τον Ερντογάν, αλλά οι δύο αρχηγοί της ΕΥΠ και της ΜΙΤ έχουν συνεχή συνεννόηση μεταξύ τους, συνεργάζονται, όπως αποκαλύφθηκε στις συζητήσεις που είχαν οι δύο ηγέτες στο Μέγαρο Μαξίμου την 7η Δεκεμβρίου.

Επιπλέον ανταλλαγές «κόκκινων τηλεφώνων» για απευθείας τηλεφωνική σύνδεση είχαν (και μάλιστα όταν βρέθηκαν στην… Ουάσιγκτον) οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών για το ΝΑΤΟ Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό