21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γεωργία – Ελλάδα 4-2 πεν. (0-0 κ.α): Δυστυχώς αποτύχαμε! (s)

Ειδήσεις Ελλάδα

H Eλλάδα… μένει Ελλάδα! Στον «τελικό» της Τιφλίδας, η Εθνική δεν τα κατάφερε, έχασε στα πέναλτι με 4-2 από την Γεωργία και μετέτρεψε σε… εφιάλτη το όνειρο της πρόκρισης στο Euro της Γερμανίας. Μοιραίοι από την «άσπρη βούλα» Μπακασέτας και Γιακουμάκης. Δοκάρι στην παράταση ο Μαυροπάνος. AΠΟΣΤΟΛΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ.

Γεωργία-Ελλάδα: Έτσι έπαιξαν

Ο Γκουστάβο Πογιέτ παρέταξε την Εθνική Ελλάδος με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια. Αριστερός μπακ ο Τσιμίκας, δεξιός ο Μπάλντοκ και ο Χατζηδιάκος με τον Μαυροπάνο δίδυμο στους στόπερ. Μάνταλος, Κουρμπέλης, Μπακασέτας η τριάδα στη μεσαία γραμμή. Αριστερός εξτρέμ ο Πέλκας, δεξιός ο Μασούρας και στην κορυφή ο Ιωαννίδης.

Από την άλλη πλευρά, ο Βίλι Σανιόλ ξεκίνησε την Γεωργία με τον Μαμαρντασβίλι στην υπεράσπιση της εστίας. Nτβάλι, Κάσια, Κβερκβέλια οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί. Αριστερός μπακ-χαφ ο Κακαμπάτζε, δεξιός ο Σενγκέλια. Κιτεισβίλι και Κοτσορατσβίλι. Ο Κακβεντάτζε στο δεξί «φτερό», ο Κβαρατσέλια στο αριστερό, και «φουνταριστός» ο Ζιβζιντάτζε.

Η «μάχη» της Τιφλίδας

Δύο ομάδες, ένα τεράστιο διακύβευμα, μία «μάχη» πρόκρισης στο Euro2024 σε ένα βράδυ. Γεωργία και Ελλάδα μετέτρεψαν το πρώτο ημίχρονο σε αυτό που ήταν το παιχνίδι: Μάχη. Δυνατά μαρκαρίσματα, ένταση, σκληράδα, καλά οργανωμένες άμυνες, κανένα ρίσκο, κλειστοί χώροι, απόλυτη ισορροπία.

Το σύνολο του Πογιέτ είχε την μπάλα στα πόδια του αλλά χωρίς λύσεις, χωρίς συνεργασίες, χωρίς ποιότητα στο επιθετικό τρίτο. Οι γηπεδούχοι με εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία και περιμένοντας στο μισό γήπεδο, δεν επέτρεψαν καμία ευκαιρία στη «γαλανόλευκη» που δεν βρήκε λύσεις στους κλειστούς χώρους. Δεν άλλαξε γρήγορα πλευρές, δεν βρήκε γρήγορες συνεργασίες, δεν είχε περάσματα στο 1vs1.

Από την άλλη η Ελλάδα είχε καλή ανασταλτική συμπεριφορά και οι γηπεδούχοι απείλησαν μόνο από τρεις στατικές φάσεις, όπου σε δύο από αυτές η ελληνική άμυνα δεν είχε καλή συμπεριφορά. Ο Κάσια με κεφαλιά στο 11′ που πέρασε άουτ, ο Κακβεντάτζε στο 45′ με απευθείας εκτέλεση που έδιωξε ο Βλαχοδήμος και ο Σενγκέλια στο 45’+1′ με άστοχο σουτ εντός περιοχής απείλησαν την εστία των φιλοξενούμενων.

Ελληνική υπεροχή δίχως αντίκρισμα και φάσεις

Η εικόνα της αναμέτρησης άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο. Η Ελλάδα κυριάρχησε, είχε τον απόλυτο έλεγχο, μεγάλη κατοχή της μπάλας και πολύ καλές αποφάσεις στο αμυντικό τρανζίσιον, όπου δεν επέτρεψε στον αντίπαλο να εκμεταλλευθεί τους κένους χώρους και να απειλήσει.

Παρόλα αυτά η πρωταθλήτρια του 2004 υστέρησε σημαντικά και πάλι στα τελευταία μέτρα του αγωνιστικού χώρου. Της έλειψε πολύ το καθαρό μυαλό, η συγκέντρωση, οι ποιοτικές επιλογές ενώ έκανε και δύο αναγκαστικές αλλαγές λόγω προβλημάτων του Κουρμπέλη και του Μπάλντοκ.

Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα απείλησε μόνο με ένα σουτ του Τσιμίκα έξω από την περιοχή στο 65′ και άλλα σουτ εκτός περιοχής, αδύναμα που κατέληξαν στα σώματα. Όπως και με μία εντελώς άστοχη κεφαλιά του Ιωαννίδη στο 91′.

Το παιχνίδι απόλυτα λογικά βάσει της εικόνας και της απόδοσης των δύο ομάδων, οδηγήθηκε στην παράταση.

Δοκάρι Μαυροπάνου, «ήρωας» ο Βλαχοδήμος, η πρόκριση στα πέναλτι

Στον έξτρα χρόνο η Ελλάδα κατάφερε να κάνει όσα δεν είχε κάνει στη κανονική διάρκεια. Να απειλήσει ουσιαστικά την εστία της Γεωργίας. Στο 100′ το σουτ του Μπακασέτα έδιωξε ο κίπερ των γηπεδούχων σε κόρνερ, στο 102′ η κεφαλιά του Μαυροπάνου βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι μετά την εκτέλεση του Τσιμίκα ενώ στο 103′ ο Ρότα από καλή θέση εντός περιοχής δεν κατάφερε να βρει στόχο.

Η Εθνική έφτασε κοντά στο γκολ αλλά εξίσου κοντά έφτασε και στη ψυχρολουσία με τον Βλαχοδήμο στο 105′ να κάνει τρομερή επέμβαση στο πλασέ του Νταβιντασβίλι από το ύψος της μικρής περιοχής. Ο «Odi» μίλησε και στο 110΄ όταν έκλεισε σωστά την γωνία του και έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Σιταϊσβίλι. Στο 120′ ο Μικαουτάτζε αστόχησε από καλή θέση και το 0-0 «σφράγισε» και την παράταση.

Η πρόκριση κρίθηκε στη ρώσικη ρουλέτα από τα έντεκα βήματα.

Η Γεωργία έγραψε ιστορία, η Ελλάδα απέτυχε

Στη διαδικασία των πέναλτι οι Γεωργιανοί ήταν πιο εύστοχοι, πιο ψύχραιμοι, πιο αποτελεσματικοί. Για την Ελλάδα ο Μπακασέτας και ο Γιακουμάκης ήταν οι μοιραίοι, ο Μαμαρντασβίλι έπιασε ένα πέναλτι, ο Βλαχοδήμος κανένα και η Γεωργία για πρώτη φορά στην ιστορία της πήρε την πρόκριση για το Euro2024, οδηγώντας την Ελλάδα στην αποτυχία…

Η διαδικασία των πέναλτι

Κοτσορασβίλι: 1-0Μπακασέτας: Απόκρουση ΜαμαρντασβίλιΝταβιντασβίλι: 2-0Μασούρας: 2-1Μικαουτάτζε: ΆουτΜπουχαλάκης: 2-2Ντβάλι: 3-2Γιακουμάκης: ΆουτΚβεκβεσκίρι: 4-2

MAN OF THE MATCH: Μαμαρντασβίλι. Ο κίπερ της Γεωργίας έκανε την διαφορά στα πέναλτι, έπιασε εκείνο του Μπακασέτα ενώ είχε και μια εξαιρετική επέμβαση σε σουτ του αρχηγού έξω από την περιοχή.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Παντελής Χατζηδιάκος. Ο Έλληνας στόπερ έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι στο κέντρο της άμυνας. Σωστές τοποθετήσεις, καίριες επεμβάσεις, σωστός στις μεταβιβάσεις του.

Για τους Γεωργιανούς ξεχώρισε ο Κάσια στο κέντρο της άμυνας αλλά και ο Κοτσορασβίλι στη μεσαία γραμμή.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Κβαρατσέλια. Το μεγάλο «όπλο», ο ηγέτης, ο κορυφαίος παίκτης της Γεωργίας κινήθηκε σε ρηχά νερά, δεν δημιούργησε κινδύνους και η ελληνική άμυνα κατάφερε να τον περιορίσει, εκεί όπου είναι η μεγάλη του δύναμη στο 1vs1. Μέτριο παιχνίδι και για τον Τσιμίκα.

Η ΓΚΑΦΑ: Ο Μαυροπάνος έχασε την πιο μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και δεν κατάφερε από φοβερή θέση να στείλει την μπάλα στο πλεκτό.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Μαρτσίνιακ έκανε μία σεμιναριακού επιπέδου διαιτησία, πιστοποιώντας πως αυτή την στιγμή είναι ο καλύτερος ρέφερι στον κόσμο.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Το όνειρο για το Euro έσβησε στη Τιφλίδα στη διαδικασία των πέναλτι. Το σύνολο του Πογιέτ δεν είχε καλή εικόνα, το ματς πήγε στα πέναλτι και εκεί μπορούσαν να γίνουν όλα. Η Γεωργία δικαιώθηκε για την στάση της στον αγωνιστικό χώρο και στα πέναλτι πήραν την πρόκριση.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Μαμαρντασβίλι, Ντβάλι, Κάσια, Κβερκβέλια, Κακαμπάτζε, Σενγκέλια(86′ Σιταϊσβίλι), Κιτεισβίλι(104′ Κβεκβεσκίρι), Κοτσορατσβίλι, Κακβεντάντζε(104′ Νταβιντασβίλι), Κβαρατσέλια(109′ Κβιριτάλια), Ζιβζιντάτζε(75′ Μικαουτάτζε).

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Μπάλντοκ (61′ Ρότα), Χατζηδιάκος(106′ Ρέτσος), Μαυροπάνος, Μάνταλος(98′ Μπουχαλάκης), Κουρμπέλης(67′ Σιώπης), Μπακασέτας, Πέλκας(61′ Κωνσταντέλιας), Μασούρας, Ιωαννίδης(91′ Γιακουμάκης).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό