24.8 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Γάζα: Το Ισραήλ σχεδιάζει να πλημμυρίσει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Να αχρηστεύσει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλημμυρίζοντάς τες θέλει το Ισραήλ, ώστε να αναγκάσει τους μαχητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ να τις εγκαταλείψουν, ανέφερε χθες Δευτέρα 4/12 η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στα μέσα Νοεμβρίου ο στρατός του Ισραήλ ολοκλήρωσε την εγκατάσταση τουλάχιστον πέντε αγωγών, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι. Οι αγωγοί αυτοί θεωρητικά τού δίνουν τη δυνατότητα να διοχετεύει χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού κάθε ώρα και να πλημμυρίσει το περίπλοκο δίκτυο υπόγειων σηράγγων μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ακόμα δεν είναι σαφές εάν και κατά πόσο το Ισραήλ θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή προτού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι. Η Χαμάς έχει αναφέρει πως αιχμάλωτοι βρίσκονται σε «ασφαλείς τοποθεσίες και σήραγγες».

Σύμφωνα με τις πηγές της Wall Street Journal, το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για το σχέδιο αυτό -που θα πλήξει επίσης το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης στον μικρό θύλακα- αλλά δεν είναι σαφές πόσο κοντά στο να δώσει τη διαταγή είναι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel ο στρατός του Ισραήλ σφυροκοπεί την πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και συγκεκριμένα εγκαταστάσεις που ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πως ανήκουν στη Χαμάς.

Νωρίτερα δεκάδες άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μηχανήματα έργου θεάθηκαν να κινούνται προς την πόλη. Οργανώσεις αρωγής χαρακτηρίζουν «αφόρητες» τις συνθήκες για τους άμαχους στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, με τις χερσαίες επιχειρήσεις να επεκτείνονται σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι εξαπολύει επιθέσεις από πολιτικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία και χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες, με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να το αρνείται.

BREAKING: VIOLENT ATTACKS AND BOMBING IN GAZA RIGHT NOW pic.twitter.com/Q5EwaLafIp

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) December 5, 2023

Στους 42.000 οι αγνοούμενοι

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο μαχητών της στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 16.000 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, το 70% εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Άλλοι 42.000 άνθρωποι αγνοούνται στα συντρίμμια κτιρίων. Αν και οι αριθμοί αυτοί είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι τους χαρακτηρίζουν γενικά αξιόπιστους.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ενώ άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό