23.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

«Βροντάει» ο Μουργκ, «αστράφτει» ο Κωνσταντέλιας

Ειδήσεις Ελλάδα

3 Οκτωβρίου 2021. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Σούπερ Λιγκ, όταν επικράτησε με σκορ 3-1 του ΟΦΗ στο Ηράκλειο και έμεινε εκεί για λίγο, παρέα με τον Βόλο ΝΠΣ. Πέρασαν 807 ημέρες μέχρι τη Δευτέρα (18/12), όταν ο Δικέφαλος του Βορρά ένιωσε ξανά τη μοναξιά της κορυφής, πιο αυθεντικής από ποτέ, αφού στρογγυλοκάθησε ολομόναχος στο υψηλότερο βάθρο. 

Η ποιοτική ενίσχυση είχε προαναγγελθεί τον περασμένο Μάιο από τον Κυριάκο Κυριάκο και συνέβη, έστω και με… μικροκαθυστερήσεις, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί να λείπει ως φυσική παρουσία από την καθημερινότητα του συλλόγου, αλλά ήταν πάντα εκεί κάνοντας πράξη όλα όσα υποσχέθηκε. Είναι δεδομένο πως η Ελλάδα δεν αποτελεί αυτό που ονομάζουμε «δημοφιλή» προορισμό για ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας, οπότε ο κόσμος του ΠΑΟΚ χρειάστηκε να περιμένει λίγο παραπάνω, μέχρι να ολοκληρωθεί το ρόστερ της φετινής σεζόν. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αποδεικνύουν, ότι άξιζαν και ο κόπος και η προσμονή. 

Οι «ασπρόμαυροι» οδηγούν την κούρσα της Σούπερ Λιγκ με έναν βαθμό διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό και τρεις από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, δύο αγωνιστικές μετά την έναρξη του δευτέρου γύρου. Τότε που θα αντιμετωπίσουν κατά σειρά «πράσινους», «κόκκινους» και «κίτρινους» στο γήπεδο της Τούμπας. 

Ο παθιασμένος στρατηγός Ραζβάν Λουτσέσκου βγάζει λαγούς από το… σκουφί του και οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ, «η Μασία των Βαλκανίων», εξακολουθούν να παράγουν σπάνια ταλέντα, όπως οι Γιάννης Κωνσταντέλιας και Στέφανος Τζίμας. Έτσι, η ομάδα του Ρουμάνου τεχνικού δεν έχει μόνο την αποτελεσματικότερη άμυνα μαζί με τον Παναθηναϊκό (11 γκολ παθητικό), αλλά και μια εξαιρετικά ικανή επιθετική λειτουργία που έχει χαρίσει στον σύλλογο 39 τέρματα, δύο λιγότερα από την ομάδα του Γιοβάνοβιτς. 

Τελειότητα: Η υποδειγματική μετάβαση του ΠΑΟΚ κόντρα στην Κηφισιά με πέντε πάσες, που κατέληξε σε γκολ

Ο… ανύπαρκτος πέρυσι Τόμας Μουργκ που έγραψε όλες κι όλες τέσσερις ολιγόλεπτες συμμετοχές, φέτος είναι ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ στην εγχώρια λίγκα με 7 γκολ και 2 ασίστ σε 12 αγώνες. Ο Βραζιλιάνος Τάισον χρειάζεται κάτι λιγότερο από δύο παίχνιδια για να μοιράσει μία ασίστ, ενώ, τη σεζόν 2022-23 αγωνίστηκε σε 7 ματς χωρίς να έχει νούμερα. Ο Μπράντον Τόμας έπιασε ήδη των αριθμό των τερμάτων (4) που είχε πέρυσι σε όλη την κανονική διάρκεια της Σούπερ Λιγκ και ο «ανανεωμένος» Άντρια Ζίβκοβιτς είναι στο συν δύο προσφέροντας 6 γκολ σε 11 αγώνες. 

Τι να αναφέρει κάποιος και για τον μικρό «μάγο», το μεγαλύτερο ταλέντο της σύγχρονης ποδοσφαιρικής Ελλάδας, τον Γιάννη Κωνσταντέλια που μεγάλωσε… απότομα και εκτός από εντυπωσιακός είναι πλέον και αποτελεσματικός. Τέσσερα τέρματα σκόραρε και άλλα τρία δημιούργησε τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα, όταν την προηγούμενη σεζόν είχε μόλις δύο σε 21 παιχνίδια. 

Πέρα από τη φετινή ΠΑΟΚτσήδικη ποιότητα, υπάρχει και βάθος, αφού ο Λουτσέσκου στ’ αλήθεια έχει δύο ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση. Από Πέμπτη σε Κυριακή, ο Ρουμάνος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε τουλάχιστον έξι αλλαγές στο αρχικό σχήμα χωρίς να φανεί καμιά απολύτως διαφορά στο χορτάρι: στη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών, στην ανάπτυξη της ομάδας και στη συμπεριφορά της στα δύο μισά του γηπέδου. 

Ο κόουτς διαλέγει κάθε φορά για τη «βάση» των χαφ του, στο αγαπημένο του 4-2-3-1, δύο από τους Οζντόεφ, Μεϊτέ, Μάρκος Αντόνιο, Σβαμπ και Τσιγγάρα. Την προηγούμενη χρονιά, ο Αυστριακός μαζί με τους Ντ. Αουγκούστο και Ντάντας ήταν οι μόνοι που εναλλάσσονταν στα συνεχόμενα κρίσιμα παιχνίδια του συλλόγου. Το αποτέλεσμα ήταν από τη μία να «σκάσουν» και από την άλλη να αγωνίζονται σε «ξένες» θέσεις, με τον Βραζιλιάνο αμυντικό χαφ να έχει συνεχόμενους αγώνες στο «10».

Υπάρχει, μάλιστα, τέτοια πληθώρα επιλογών που στις προηγούμενες αράδες δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε κομβικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Ντεσπόντοφ, Σαμάτα, Κοτάρσκι, Μπάμπα, Κουλιεράκης, αλλά και στον εμβληματικό αρχηγό και «αιώνιο έφηβο» Αντελίνο Βιεϊρίνια. Όταν θα έρθει η στιγμή των συνεχόμενων ντέρμπι στα πλέι-οφ της Άνοιξης, στα δέκα ματς ενός αγώνα ταχύτητας με χαρακτηριστικά αγώνα αντοχής, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Δικέφαλος θα είναι έτοιμος. 

Προς επίρρωση των προαναφερθέντων, ο ΠΑΟΚ έχει να επιδείξει και την ορμή της καταπληκτικής ευρωπαϊκής χρονιάς που βιώνει έως τώρα. Στα έξι παιχνίδια των προκριματικών στο UEFA Europa Conference League και σε άλλα τόσα των ομίλων, είναι αήττητος σημειώνοντας εννέα νίκες. Έχει μάλιστα από φέτος, το ρεκόρ συγκομιδής βαθμών ελληνικής ομάδας σε ομίλους διοργανώσεων της UEFA, με τις δύο νίκες μέσα-έξω επί της ισχυρής Άιντραχτ Φρανκφούρτης να μένουν χαραγμένες στο νου. 

Οι «ασπρόμαυροι» έβαλαν τέσσερα γκολ κόντρα στην Ελσίνκι φέρνοντας τούμπα το 0-1 του 6ου λεπτού και μετά από «σκάρτα» τρία 24ωρα πήγαν στην Τρίπολη χωρίς τον κορυφαίο σκόρερ (Ζίβκοβιτς) και τον πρώτο τους παίκτη σε ασίστ (Τάισον). Στην Αρκαδική πρωτεύουσα ο Δικέφαλος επικράτησε του ποιοτικού και δυσκολοκατάβλητου Αστέρα με το εντυπωσιακό 4-1. Ο χορός των τερμάτων έκλεισε τέσσερις ημέρες αργότερα, όταν φιλοδώρησε με μισή ντουζίνα γκολ την Κηφισιά στην Καισαριανή, έχοντας έξι διαφορετικούς σκόρερ. Η «πολυφωνία», άλλωστε, είναι ένα ακόμα όπλο στη γεμάτη φαρέτρα των Θεσσαλονικέων.

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως οι ποδοσφαιριστές του φετινού ΠΑΟΚ, αν χρειαστεί, θα «καταπιούν» και… σπαθιά προκειμένου να κατακτήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό