22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Βραχυπρόθεσμα μέτρα, μακροπρόθεσμη στόχευση | naftemporiki.gr

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Τη σωστή «δοσολογία» καλείται να βρει η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε το… φάρμακο για την οικονομία να δράσει όσο το δυνατόν ταχύτερα. Ο κορονοϊός έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην οικονομία και στην αγορά εργασίας και αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει εγκαίρως η σωστή θεραπεία. 

Σήμερα, σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, ενώ θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς. Το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα ανακουφίζει βραχυπρόθεσμα τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και ταυτόχρονα θα δίνει μακροπρόθεσμη προοπτική.

Η καλή πορεία της χώρας στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού επιτρέπει το «ταχύτερο» άνοιγμα της οικονομίας και μπορεί να συμβάλει στην τιθάσευση της ανεργίας. Την ίδια στιγμή θετικά είναι τα μηνύματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως φάνηκε και με τη γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, και αναμένονται κι άλλες πρωτοβουλίες. 

Ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς και για να φανεί φως στο τούνελ είναι αναγκαίο να μη «χαθεί» η μάχη του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινωθεί σήμερα ένα ειδικό πακέτο μέτρων, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Δεδομένο είναι πως η τουριστική πίτα θα μειωθεί παγκοσμίως, ωστόσο το στοίχημα για τη χώρα είναι να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο παγκοσμίως παραμένει ρευστό και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το φθινόπωρο. Δεν είναι τυχαίο πως κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για ένα «πρόγραμμα γέφυρα» που θα απλώνεται μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Στο ενδιάμεσο οι παρεμβάσεις θα στηρίζονται στο «τρίπτυχο»: Στήριξη των επιχειρήσεων, ενίσχυση των εργαζομένων και τόνωση της ρευστότητας. Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αβεβαιότητα και να «ενθαρρυνθούν» περισσότερες επιχειρήσεις να… ανεβάσουν ρολά. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς θα εξαρτηθεί η ταχύτητα επιστροφής στην προ κορονοϊού εποχή. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό