17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βουλή: «Υπερωρίες» με μπαράζ νομοσχεδίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Με τους δραματικότερους οιωνούς εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών επανεκκινεί τις εργασίες της η Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα, με ένα «βαρύ» νομοθετικό έργο να βρίσκεται στα σκαριά προς ψήφιση. Τον τόνο αναμένεται σε πολιτικό επίπεδο να δώσει η επικείμενη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ έχουν καταθέσει αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση) προκειμένου να συζητηθούν και να αναδειχθούν όλες οι διαστάσεις του φαινομένου τόσο στο επίπεδο της αναγκαίας αυξημένης πρόληψης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης που απαιτεί η ραγδαία επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή όσο και στο επίπεδο εντοπισμού των ανεπαρκειών και των ελλείψεων σε επίπεδο δομών, μέσων και ανθρωπίνου δυναμικού, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «κυβερνητικό Βατερλό». Από εκεί και πέρα αναμένεται «βροχή» νομοθετικών ρυθμίσεων με σημαντικό μεταρρυθμιστικό πρόσημο, μεταξύ των οποίων παρεμβάσεις που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις όπως οι αλλαγές στα εργασιακά και η ενεργοποίηση του πλαισίου διακρατικών συμφωνιών που προβλέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Φορολογία: Τι αλλάζει για ΤΑ POS

Η «αυλαία» αναμένεται με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για ζητήματα διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας (ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας) που περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Επίσης, με το ίδιο σχέδιο νόμου, εν όψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την  ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.

Απασχόληση: Ευέλικτη εργασία

Στις πρώτες νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης εμπίπτει και το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο εκτός των νέων ευέλικτων μορφών εργασίας με τις συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης» και «κατά παραγγελία απασχόλησης», όπως και τους πολλαπλούς εργοδότες με τήρηση των διατάξεων για τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης την ημέρα και συνολικό χρόνο εργασίας που δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν των 13 ωρών ημερησίως, περιλαμβάνεται και η κατάργηση της οριζόντιας περικοπής των συντάξεων κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται. Αντί της περικοπής κατά 30% θεσπίζεται ειδική εισφορά 10%-15% επί του μισθού.

Δικαιοσύνη: ΚΑΜΠΑΝΕΣ για εμπρηστές

Στα πρώτα νομοσχέδια είναι εκείνο που αφορά την επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης Δικαστικής Αστυνομίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αρμοδιότητας του ίδιου υπουργείου είναι και οι αλλαγές που αναμένονται στον Ποινικό Κώδικα μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αυστηροποίηση σε ποινικό και διοικητικό επίπεδο για την πραγματική έκτιση των ποινών των εμπρηστών, ενώ αλλαγές αναμένονται και όσον αφορά τη διαχρονική παθογένειας της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης.

Περιβάλλον: Κίνητρα για ΤΑ ΔΑΣΗ

Με αφορμή τις πυρκαγιές εξάλλου επίκεινται και διατάξεις για το νέο πλαίσιο πυροπροστασίας, ενώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένονται νομοθετικές κινήσεις που θα αφορούν τη διαχείριση των δασών με την εκμετάλλευση της υπερβάλλουσας δασικής βιομάζας, η οποία θα συμβάλλει και στον καθαρισμό δασών, τη διαμόρφωση κινήτρων για την προσέλκυση οικονομικών πόρων για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών κ.λπ.

Επιτελικό κράτος: κριτήρια για τη διοίκηση

Από τις σημαντικότερες νομοθετικές παρεμβάσεις είναι και οι εξαγγελθείσες προεκλογικά αλλαγές στο επιτελικό κράτος που αφορούν τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στους κρατικούς οργανισμούς με νέα αυστηρά και εξειδικευμένα κριτήρια. Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών είναι και η άρση των γραφειοκρατικών βαρών των πολιτών με τις «υπηρεσίες μιας στάσης» που αφορούν την ψηφιακή εκτέλεση των συναλλαγών, τη συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων και δικαιολογητικών των δημοσίων υπηρεσιών από τους αρμόδιους υπαλλήλους και όχι από τους πολίτες κ.λπ. Επίσης, αναμένονται από το υπουργείο Εσωτερικών πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου να προωθηθούν αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης δήμων και περιφερειών.

Παιδεία: Οι όροι για μη κρατικά ΑΕΙ

Η ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του σχετικού άρθρου του Συντάγματος αποτελεί μείζονα νομοθετική παρέμβαση εν όψει και της συνταγματικής αναθεώρησης που θα περιλαμβάνει και το άρθρο 16. Η ρύθμιση για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων μέσω των διακρατικών συμφωνιών του επίμαχου άρθρου 28 θα αναθέτει στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης τον καθορισμό των απαιτούμενων κριτηρίων και προϋποθέσεων για να δοθεί η σχετική έγκριση λειτουργίας ενός τέτοιου ιδρύματος. Επίσης, αναμένονται από το υπουργείο Παιδείας και νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής και την ενδυνάμωση της παράλληλης στήριξης, καθώς και για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση με κοινά προγράμματα που θα αφορούν ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και Εργαστηριακά Κέντρα.

Υγεία: Αναβάθμιση στα Επείγοντα

Σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένονται και στον χώρο της Υγείας με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ αλλά και την αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας και την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας τα οποία δοκιμάζονται σε κάθε εφημερία με αποτέλεσμα την εξάντληση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κυρίως την ταλαιπωρία των ασθενών.

Οι… παλιές εκκρεμότητες

Το νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει νομοσχέδια που εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο καθώς και εκείνα που αναμένεται να παρουσιαστούν τις προσεχείς ημέρες. Μεταξύ των μεγάλων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που αναμένονται ίσως και εντός του τρέχοντος έτους είναι και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται και στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ εντός του φθινοπώρου αναμένεται και το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο περιλαμβάνεται και το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον δανειακούς πόρους ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ νομοθετική παρέμβαση έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και για τα κόκκινα δάνεια με στόχο να διαμορφωθεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης οφειλών ώστε να παρέχεται προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, και μάλιστα θα προβλέπονται και ποινές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένονται και με φόντο τη στυγνή δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή από κροάτες οπαδούς, γεγονός που έφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες επιχειρησιακές ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό