16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βιόλα – ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν ξέρω τι τροπή θα πάρουν οι φοιτητικοί αγώνες τώρα που στο think tank του Κασσελάκη για την Παιδεία εντάχθηκε και ένας ειδικός (σύμφωνα με το βιογραφικό του) στο βιολοντσέλο και στη βιόλα ντα γκάμπα.

Θα περιμένω, λοιπόν.

Αλλά αν στραβώσουν τα πράγματα, υποψιάζομαι ότι ο Ανδρουλάκης θα κάνει ρελάνς με κρητικό λυράρη ειδικό στις μαντινάδες. Αν παίζει και στον «Σασμό», ακόμη καλύτερα.

Για τον δήμαρχο μη με ρωτάτε. Αναζητεί (κατά δήλωσή του) «χώρους» για «να εκφράζονται οι συλλογικότητες». Ελπίζω να βρει μια στέγη και για κουαρτέτα εγχόρδων από συριζαίους.

Αν όμως για τους φοιτητικούς αγώνες και τις συλλογικότητες είμαστε περίπου εξασφαλισμένοι, μένει ανοιχτό το μέτωπο των αγροτών.

Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία μαρτυρούν ότι στους αγρότες υπάρχει πρόβλημα κι ότι το πρόβλημα ξεπερνάει το μπλόκο της Βιοκαρπέτ και των Νέων Μουδανιών.

Με δυο λόγια. Έχουμε αύξηση του κόστους παραγωγής, περιορισμό των επιδοτήσεων, ενίσχυση των μεγάλων προμηθευτών και αλυσίδων τροφίμων.

Κυρίως όμως πέρασε η εποχή που οι αγρότες ήταν τα προστατευμένα παιδιά της ενωμένης Ευρώπης. Είναι λογικό να εκφράζουν τη δυσφορία τους και τη δυσκολία τους να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες.

Η σύγκρουση όμως είναι περιττή.

Για έναν απλό λόγο. Επειδή όλοι κατανοούν τη δυσχέρεια των αγροτών και συμμερίζονται την ανάγκη αντιμετώπισής της στα μέτρα του λογικού και του δυνατού.

Κάθε σύγκρουση άλλωστε χρειάζεται δύο κι εδώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αντίπαλος. Αν καταφέρει να τον φτιάξει ο Αυγενάκης, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Υποθέτω λοιπόν πως η υπόθεση θα εξελιχθεί όπως όλες οι προηγούμενες «αγροτικές εξεγέρσεις». Στα τρακτέρ και στα δελτία ειδήσεων.

Κι όπως εξελίχθηκε με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Ανδρέας το έπαιξε σκληρός. Ο Σημίτης ξεφούσκωσε τα λάστιχα. Ο Καραμανλής με τον Χατζηγάκη μοίρασαν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Ο Τσίπρας σκαρφάλωσε σε ένα τρακτέρ κι έβγαλε λόγο.

Άλλωστε (για να δούμε και την άλλη πλευρά των πραγμάτων) οι κοινωνικές αναταραχές δεν κάνουν πραγματική ζημιά στην κυβέρνηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις η κοινωνία μπαίνει συνήθως σε λογική αυτοπροστασίας.

Οι κοινωνικές αναταραχές με πολιτικό σκορ ανήκουν σε άλλες εποχές. Φάνηκε με τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια. Φαίνεται και με τους αγρότες.

Μάλλον μεγαλύτερη ζημιά προκαλούν στην κυβέρνηση τα ομόφυλα ζευγάρια, για τα οποία υπάρχουν αντιδράσεις αλλά όχι κοινωνική αναταραχή.

Εκτός αν οι αγρότες οργανωθούν σε κουαρτέτα εγχόρδων από συριζαίους.

Εγώ αναλαμβάνω τη βιόλα ντα γκάμπα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό