19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυτό είναι το φρούτο που βελτιώνει την ψυχική υγεία σε μόλις 4 ημέρες!

Ειδήσεις Ελλάδα

Έχετε, φαντάζομαι, υπόψιν σας το ρητό «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Κι όμως, επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία δημοσίευσαν νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία το φρούτο που θα σταματήσει τις… τακτικές επισκέψεις στον γιατρό δεν είναι το μήλο αλλά το ακτινίδιο!

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η New York Post, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition υποστηρίζει πως η κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να τονώσει τη διάθεση (και την υγεία) σας σε μόλις τέσσερις ημέρες.

«Είναι υπέροχο να γνωρίζουμε ότι μικρές αλλαγές στη διατροφή, όπως η κατανάλωση ακτινιδίων, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στο πώς αισθανόμαστε κάθε μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Tamlin Conner, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο οποίος διδάσκει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Otago, σε σχετική του δήλωση.

Αυτές οι επιδράσεις στη βελτίωση της ψυχικής υγείας φέρεται να οφείλονται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα φρούτα είναι «γεμάτα» με βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει τη διάθεση και τη ζωτικότητα, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων που φέρει.

Το πείραμα που αναδεικνύει το πολύτιμο ακτινίδιο

Για να ελέγξει τις υποτιθέμενες επιδράσεις του φρούτου στην τόνωση της διάθεσης, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα διατροφής σε 155 ενήλικες με ανεπάρκεια σε βιταμίνη C.

Όπως προέβλεπε η έρευνα, κάθε μέρα για οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες λάμβαναν είτε ένα εικονικό φάρμακο, είτε ένα συμπλήρωμα με βιταμίνη C είτε δύο ακτινίδια και στη συνέχεια τους ζητούνταν να αναφέρουν τη διάθεσή τους, την ποιότητα του ύπνου τους και τη σωματική τους δραστηριότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο η ομάδα της βιταμίνης C όσο και η ομάδα που έτρωγαν ακτινίδια ανέφεραν βελτίωση στη διάθεσή τους, αλλά μόνο η τελευταία ομάδα δήλωσε ότι αισθάνθηκε μια αύξηση της αισιοδοξίας τους.

Μάλιστα, η ομάδα που έτρωγε τα ακτινίδια φέρεται να εμφάνισε βελτίωση στη ζωτικότητα και τη διάθεση σε μόλις τέσσερις ημέρες με τα αποτελέσματά τους να κορυφώνονται περίπου στις 14-16 ημέρες.

«Οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά καλή ψυχική υγεία αρχικά, οπότε είχαν λίγα περιθώρια βελτίωσης, αλλά παρόλα αυτά επισήμαναν τα οφέλη των παρεμβάσεων με ακτινίδια ή βιταμίνη C», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Ben Fletcher, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα ως μέρος του διδακτορικού του στο Otago.

«Αυτό που τρώμε ρυθμίζει το πώς νιώθουμε»

Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε η ποικιλία ακτινιδίων SunGold -η οποία είναι κίτρινη και όχι πράσινη εσωτερικά- και η οποία φέρεται να έχει τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τις φράουλες.

Ο Fletcher σημείωσε πως τελικά τα αποτελέσματα δείχνουν πώς «αυτό που τρώμε μπορεί να έχει σχετικά γρήγορο αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε».

«Ενθαρρύνουμε μια ολιστική προσέγγιση στη διατροφή και την ευεξία και συνιστούμε να ενσωματώνετε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας», συμπλήρωσε ο επιστήμονας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό