18.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αυτός ο τροπικός καρπός βελτιώνει την υγεία μας αλλά δεν είναι για… όλους

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο χουρμάς, καρπός του φοίνικα Phoenix dactylifera, ενός δέντρου που ευδοκιμεί σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, θεωρείται μια θρεπτική και νόστιμη υπερτροφή με θετικό αποτύπωμα στην υγεία του ανθρώπου.

Η διατροφική τους αξία

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, κυρίως σάκχαρα. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.

Ανά 100 γραμμάρια περιέχονται:

Θερμίδες: 277 Υδατάνθρακες: 75 g Σάκχαρα: 66 g Φυτικές ίνες: 7 g Πρωτεΐνη: 2 g Κάλιο: 696 mg Ασβέστιο: 27 mg Μαγνήσιο: 54 mg Φωσφόρος: 62 mg Σίδηρος: 0,92 mg Τι προσφέρουν στην υγεία Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βοηθούν, επίσης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων. Ισορροπούν τα επίπεδα του σιδήρου: Οι χουρμάδες είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου εάν έχετε αναιμία ή αν δεν τρώτε συχνά κόκκινο κρέας. Επίσης, ο σίδηρος βελτιώνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Προσθέτουν ενέργεια: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυσικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σακχαρόζη, σας δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεστε για να κάνετε μία απαιτητική προπόνηση ή να ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις της ημέρας σας. Δυναμώνουν τα οστά: Η κατανάλωση χουρμάδωνπροστατεύει από την οστεοπόρωση ή την οστεοπενία καθώς το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το σελήνιο που περιέχουν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών: Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτενοειδή. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, οι χουρμάδες έχουν μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών ανάμεσα σε όλα τα αποξηραμένα φρούτα, λόγω της έκθεσής τους στον ήλιο και των ακραίων θερμοκρασιών στις οποίες εκτίθενται, σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αποτελούν πηγή σημαντικών θρεπτικών ουσιών: Οι χουρμάδες προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο που είναι απαραίτητα για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η υγεία των οστών και η υγεία του νευρικού συστήματος. Οι χουρμάδες στην κουζίνα

Οι χουρμάδες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι, αποξηραμένοι ή σε μορφή σάλτσας, chutney ή γλυκών. Αποτελούν υγιεινό σνακ και μπορούν να προστεθούν σε διάφορες παρασκευές

Σαλάτες: Οι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες για να προσδώσουν γλυκιά γεύση και υφή. Δημητριακά: Οι αποξηραμένοι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά πρωινού για να τα εμπλουτίσουν με θρεπτικά συστατικά. Smoothies: Οι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε smoothies για να προσδώσουν γλυκιά γεύση και θρεπτικά συστατικά. Γλυκά: Οι χουρμάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή υγιεινών γλυκών, όπως μπάρες δημητριακών, μπισκότα και κέικ.

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του News4hleth.gr ποιοι δεν πρέπει να τρώνε χουρμάδες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό