17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αυτός είναι ο λόγος που οι γάτες κάθονται πάνω στα laptop

Ειδήσεις Ελλάδα

Όσοι έχουν γάτες και χρησιμοποιούν φορητό υπολογιστή γνωρίζουν την ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνουν τα κατοικίδια τους για την συγκεκριμένη ηλεκτρονική συσκευή. Οι γάτες όχι μόνο πηγαίνουν και κάθονται πάνω στο laptop όταν ο κάτοχος τους δεν το χρησιμοποιεί αλλά περνούν μπροστά από την οθόνη όταν εκείνος τον χρησιμοποιεί.

Για πρώτη φορά η συμπεριφορά αυτή γίνεται αντικείμενο επιστημονικής μελέτης την οποία παρουσιάζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Σαντς, ειδικός στην ψυχολογία των ζώων με 25ετη πείρα σε κλινικές μελέτες τέτοιου είδους. Μια εκτίμηση που είχε πέσει στο τραπέζι είναι ότι οι φορητοί υπολογιστές μετά την χρήση τους έχουν «ζεσταθεί» και είναι γνωστό ότι οι γάτες αναζητούν σημεία που είναι ζεστά για να κάθονται. Όμως η νέα μελέτη υποδεικνύει μια διαφορετική και σίγουρα καθόλου ευχάριστη για εκείνους που έχουν γάτες και laptop αιτία αυτής της συμπεριφοράς των ζώων τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η πραγματική αιτία που οι γάτες έλκονται από τους φορητούς υπολογιστές είναι η οσμή που αναδύεται από αυτές τις συσκευές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πώς όταν κάποιος χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή στην περίπτωση μας έναν φορητό αφήνει πάνω σε αυτόν την οσμή του.

«Εμείς δεν μπορούμε να μυρίσουμε αυτή την οσμή που αφήνουμε πάνω στο πληκτρολόγιο αλλά οι γάτες μπορούν. Οι γάτες είναι μηχανές ανίχνευσης οσμών, όλο τους το σώμα από την άκρη της ουράς τους μέχρι την μύτη τους είναι ένας αισθητήρας εντοπισμού οσμών. Όλος ο κόσμος τους κινείται γύρω από τις οσμές. Η όραση τους αναπτύχθηκε για να μπορούν να βλέπουν και να κυνηγούν και στην διάρκεια της νύχτας κάτι που προϋποθέτει ιδιαίτερα αυξημένες ικανότητες όσφρησης» αναφέρει ο Σαντς που καταθέτει και μια δεύτερη αιτία της συμπεριφοράς των γατών σε σχέση με τους υπολογιστές. Μια αιτία την οποία μάλιστα ο Σαντς θεωρεί την πλέον πιθανή για την συμπεριφορά των γατών με τους υπολογιστές.

«Το πιθανότερο είναι θέλουν να αφήσουν την δική τους οσμή στον υπολογιστή εκτοπίζοντας την δική μας πάνω στο μηχάνημα. Όλα έχουν να κάνουν με το αίσθημα της ιδιοκτησίας. Με αυτόν τον τρόπο οι γάτες δηλώνουν στον κάτοχο τους ότι ‘μου ανήκεις’. Οι κάτοχοι γατών πιστεύουν πώς όταν μια γάτα τρίβεται πάνω τους ή τρίβεται πάνω σε αντικείμενα που μόλις έχουν αγγίξει αποτελεί έκφραση αγάπης. Όμως στην πραγματικότητα οι γάτες είναι πολύ κτητικά πλάσματα. Για αυτές όσο περισσότερο μπορούν να τριφτούν πάνω σου και να αφήσουν πάνω τους την οσμή τους τόσο το καλύτερο» υποστηρίζει ο Σαντς.

«Τα σκυλιά εξελίχθηκαν για να γίνουν σύντροφοι μας αλλά οι γάτες εξακολουθούν να παραμένουν διατηρούν σε μεγάλο ποσοστό την άγρια φύση τους. Διαχρονικά τις χρησιμοποιούσαμε για την εξουδετέρωση διαφόρων βλαβερών για εμάς όντων και έτσι παρέμειναν ως είχαν δηλαδή μη κοινωνικά ζώα που ενεργούν αποκλειστικά για το δικό τους όφελος. Μην ξεχνάτε ότι οι γάτες είναι διαβολικές ευφυίες, δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται πάνω στην καρέκλα των σατανικών αντιπάλων του Τζέημς Μποντ» καταλήγει ο Σάντς.  

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό