23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ας μιλήσουμε για τον δημόσιο χώρο –

Ειδήσεις Ελλάδα

Το θέμα της πλαζ επανέφερε στην επικαιρότητα την αντίθεση δημόσιου – ιδιωτικού.

Για την ακρίβεια ενίσχυσε την αμφισβήτηση αυτών που πιστεύουν ότι το αντίθετο του δημόσιου είναι το ιδιωτικό. Τα πάντα κρατικά διατείνεται η δημοτική αρχή ξεχνώντας ότι η ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ είναι κρατική αλλά οι σκοποί της εξυπηρετούν μη κρατικά συμφέροντα, την εξασφάλιση των δανειστών.

Η ίδια προβληματική αναδύεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων αφού άλλο εννοούμε ως δημόσιο στον τομέα της Υγείας, άλλο στην εκπαίδευση, άλλο στην πολεοδομία, άλλο στην οικονομία, άλλο στην κοινωνία, άλλο στην πολιτική.  Όπως έχει ειπωθεί, ο όρος «δημόσιος χώρος» είναι εκ φύσεως πολυδιάστατος, αόριστος και ασαφής. Η πολυπλοκότητα του όρου αυτού προκύπτει, σε ένα μεγάλο βαθμό, από το ευρύ φάσμα εννοιών που εμπεριέχει αλλά και από τα διαφορετικά πλαίσια στα οποία μπορεί να γίνει κάθε φορά η εννοιολογική του προσέγγιση.

Ο δημόσιος χώρος θα λέγαμε μπορεί να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό. Αυτό σημαίνει ότι ικανοποιεί δύο βασικές συνθήκες. Την αρχή του μη αποκλεισμού και την αδιαίρετη κατανάλωση. Δηλαδή μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και εξίσου μια ανάγκη πολλών ή και όλων των μελών της κοινωνίας, χωρίς η ικανοποίηση του ενός να μειώνει την ικανοποίηση του άλλου.  

Αρκετά όμως με τη θεωρία, πάμε τώρα στην πράξη.

Τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι είναι δημόσιος χώρος κ. Δήμαρχε? Γιατί έχετε αφήσει την οικειοποίηση τους έρμαιο στις αδηφάγες ορέξεις κάποιων καταστηματαρχών εστίασης? Πώς εννοείται εσείς τον δημόσιο χώρο όταν δεν μπορεί να περάσει σε ορισμένα σημεία της πόλης ούτε πεζός, ούτε καροτσάκι, ούτε πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο?

Η οικιακή γαλήνη είναι δημόσιο αγαθό? Γιατί τότε έχει την διαταράσσετε συστηματικά δίνοντας ανεξέλεγκτα σε όλους παράταση χρήσης μουσικής στα κλαμπ και τα μπιτσόμπαρα έως τις 2 το βράδυ εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών αναγκάζοντας χιλιάδες συμπολίτες μας στη βάσανο της αγρύπνιας?

Το αστικό πράσινο αποτελεί στοιχείο ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας? Γιατί το έχετε κατακρεουργήσει υλοτομώντας δάση ολόκληρα πολύτιμων πνευμόνων οξυγόνου σε κεντρικές οδούς και πλατείες με την πρόφαση της οικονομίας πόρων?

Η αισθητική της πόλης αποτελεί δημόσιο αγαθό? Γιατί την έχετε παραδώσει επιλεκτικά στο κόμμα σας επιβάλλοντας την πολιτική αισθητική σας στην εικόνα της πόλης?

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό; Γιατί αρνηθήκατε τη διαχείριση του ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από διαδημοτική επιχείρηση τριών Δήμων της Αχαΐας με εξασφαλισμένη την οικονομία και την ορθή αξιοποίησή του με αποτέλεσμα η διαχείρισή του να καταλήξει σε ιδιώτη?

Θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τα ερωτήματα σε πολλούς ακόμα τομείς. Η απάντηση θα ήταν πάντα ίδια. Η δημοτική αρχή υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού. Ε, λοιπόν, μπορεί να το πιστεύει αλλά ούτε τον τρόπο ξέρει ούτε το μπορεί. Έρμαιο μικροσυμφερόντων είναι και στενής κομματικής αντίληψης που θεωρεί ότι τα πάντα πρέπει να είναι κρατικά.

Εμείς λέμε ότι ευτυχώς δεν είναι τα πάντα κρατικά. Τα δημόσια αγαθά ανήκουν στο λαό και στην κοινωνία των πολλών. Θέλουμε υγεία, παιδεία και δημόσια αγαθά για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει τον ρόλο της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου σε όλους τους τομείς αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, εξασφαλίζοντας συνέργειες, ικανοποιώντας ανάγκες των πολλών Η δημοτική αρχή με χαρακτηριστική ρητορική απεκδύεται των ευθυνών της και δυστυχώς οδηγεί τις εξελίξεις προς το χείριστο διευκολύνοντας τις ορέξεις ιδιωτών και ιδιοτελών. Είναι ώρα να αλλάξει. 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό