17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Από 1.1.2024 θα ισχύσει η ρύθμιση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Ειδήσεις Ελλάδα

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2023

Συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη σε πάνελ συζήτησης στο Business Dinner του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Δημοσιογράφος: Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους μετανάστες που ζουν σε δομές, είναι μια καλή λύση για να λύσουμε το πρόβλημα, κυρίως το πρόβλημα του ανειδίκευτου ανθρώπινου δυναμικού;Άδωνις Γεωργιάδης: «Κοιτάξτε να δείτε, είναι πολύ πιο σύνθετο το πρόβλημα. Πρώτα απ’ όλα δεν είναι μόνο ελληνικό. Η έλλειψη εργατικών χεριών και εργατικού δυναμικού είναι ένα πρόβλημα γενικά του δυτικού κόσμου και σίγουρα του συνόλου της Ευρώπης. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ο λόγος που έχουν φύγει πάρα πολλοί Αλβανοί από το εργατικό μας δυναμικό και έχουν πάει στην Ιταλία και στην Ισπανία, είναι γιατί η Ιταλία και η Ισπανία λόγω ελλείψεως εργατικού δυναμικού δίνουν υψηλότερα μεροκάματα».      «Το αν η λύση του προβλήματος είναι οι λαθρομετανάστες που είναι στα κέντρα, είναι συζητήσιμο υπό κάποιες συνθήκες και θα μπορούσε να είναι, αλλά έχει και πολύ ισχυρό αντίλογο. Ο αντίλογος είναι ότι αν δώσω σήμα ότι όποιος έρθει στην Ελλάδα βρίσκει δουλειά, μπορεί ξαφνικά να βρεθείς μπροστά σε ένα κύμα μεταναστευτικό που θα είναι τελείως ανεξέλεγκτο και τελείως μη υπερασπίσιμο. Άρα, πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις».

«Θέλω να βλέπω το σύνολο της εικόνας. Οι μετανάστες ως συμπλήρωμα του εργατικού δυναμικού μίας χώρας είναι πολύ απαραίτητο και χρήσιμο πράγμα, αλλά πρέπει να γίνεται σε λελογισμένους αριθμούς και με αυστηρούς κανόνες. Γιατί; Διότι μετά από κάποιους αριθμούς, δημιουργούνται στο σύνολο το χρόνου και προβλήματα πολύ μεγάλα. Παραδείγματος χάρη, όταν βγαίνει ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας και λέει, «κατεβάζω το στρατό στους δρόμους για να εμποδίσω τις συγκρούσεις μεταναστών στη Στοκχόλμη», αν σας το έλεγα ότι αυτό θα συνέβαινε στη Σουηδία, τι θα μου λέγατε; Και όμως αυτό έχει συμβεί».

«Με τον εξαίρετο Διοικητή της ΔΥΠΑ, τον κ. Πρωτοψάλτη, βασική μας προσπάθεια είναι να προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε το εγχώριο εργατικό δυναμικό και να καλύψουμε τις ανάγκες μας πρώτα με το εγχώριο εργατικό δυναμικό, όσο αυτό γίνεται».

«Στις μετακλήσεις προσωπικά θα προτιμούσα την οργανωμένη μετανάστευση, δηλαδή τις διακρατικές συμφωνίες με χώρες που ενδιαφέρονται να κάνουν εξαγωγή εργατικού δυναμικού για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Αυτή θα ήταν πραγματικά η ιδανική λύση για την μετάκληση, όπου εκεί μπορείς να ορίζεις κάθε χρόνο πόσους χρειάζεσαι, πόσους θα φέρνεις και από ποιες χώρες θέλεις».     Δημοσιογράφος: Υπήρχε ένας λογαριασμός του ΛΑΕΚ ο οποίος όμως πλέον δεν υπάρχει. Με αυτό τον λογαριασμό, οι επιχειρηματίες μπορούσαν να στηρίξουν την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Σκέφτεστε να τον επαναφέρετε;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο ΛΑΕΚ αυτός υπάρχει. Τα χρήματα του ΛΑΕΚ τα εισπράττει η ΔΥΠΑ και τα αποδίδει στους κοινωνικούς εταίρους. Είμαστε στη φάση που οι κοινωνικοί εταίροι είναι να ιδρύσουν την εταιρία που προβλέπει ο νόμος για να μπορούν να τα εισπράττουν και να τα διαχειρίζονται μόνοι τους.  Άρα, δεν έχει καταργηθεί ο ΛΑΕΚ. Ο ΛΑΕΚ υπάρχει, εισπράττεται, αποδίδεται στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της ΔΥΠΑ. Ο στόχος του νόμου είναι όταν φτιάξουν την εταιρία, να το παίρνουν απευθείας και να το διαχειρίζονται μόνοι τους».

Δημοσιογράφος: Να δημιουργηθούν όμως πρέπει προγράμματα.

Άδωνις Γεωργιάδης:«Επειδή μείναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μας παρέσυραν οι σειρήνες του αντιμνημονίου και άλλες κολοσσιαίες ανοησίες εκείνης της περιόδου, έχουμε σήμερα μια συγκλονιστική ευκαιρία. Ποια είναι αυτή;  Η ορθή αξιοποίηση των κολοσσιαίων ευρωπαϊκών πόρων που μας έχουν δοθεί για το re-skilling και το up-skilling, δηλαδή για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση των δεξιοτήτων του εργατικού μας δυναμικού».

«Ουδέποτε στην ιστορία μας είχαμε τη σύμπτωση τόσων κολοσσιαίων χρηματικών πόρων για να διαθέσουμε για αυτό, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.  Εάν δηλαδή αθροίσεις τα ποσά που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα ποσά που προβλέπονται τελευταία στο τρέχον ΕΣΠΑ αλλά και στο νέο ΕΣΠΑ 20-27 τότε σε αυτή την περίπτωση βγαίνει ένα ποσό μυθώδες, το οποίο αν το αξιοποιήσουμε σωστά – και δουλειά μας με τον κύριο Πρωτοψάλτη και την κυρία Στρατινάκη είναι να το αξιοποιήσουμε σωστά-, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τις δεξιότητες που χρειάζεται η ελληνική αγορά εργασίας για τα επόμενα 20 χρόνια. Και άρα να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι ωφελήσαμε την πατρίδα μας.  Εάν όχι. θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

«Είναι πολύ κρίσιμο να το πετύχουμε, γιατί πως θα μπορέσει να πετύχει τα ρεκόρ ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εάν δεν κάνει τη δουλειά του ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης;  Για  να αποφασίσει μια εταιρία να κάνει επένδυση στην Ελλάδα, ένα από τα πράγματα που θα μετρήσει στην απόφασή της είναι αν θα βρει το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται. Εάν δεν το βρει, δεν θα αποφασίσει να έρθει. Άρα, τα ρεκόρ πήγαν περίπατο. Εδώ είναι κάπως σαν «το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο». Η προσπάθεια είναι ομαδική».Δημοσιογράφος: Είναι ομαδική και φαντάζομαι σε αυτά τα εξειδικευμένα προγράμματα υπάρχει συνεργασία με τους επιχειρηματίες. Άδωνις Γεωργιάδης: «Με τα επιμελητήρια, με τους επιχειρηματίες, με την αγορά, με τους κοινωνικούς εταίρους, όλοι καθόμαστε στο τραπέζι. Το γραφείο μου έχει ανοιχτές τις πόρτες του, τους ακούμε».    «Ένα από τα πιο πετυχημένα πράγματα που κάνει η ΔΥΠΑ, το οποίο είναι συγκλονιστικά ωραίο, είναι οι «Ημέρες Καριέρας». Οι εργαζόμενοι κλείνουν ραντεβού από τις διαδικτυακές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, έρχονται, βλέπουν τις εταιρίες. Η τελευταία εκδήλωση που κάναμε ήταν εδώ, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, όπου  μας τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός. Κλείστηκαν 3.000 ραντεβού εργαζομένων σε δυο μέρες. Σήμερα, 2.000 άνθρωποι έχουν βρει δουλειά από τις «Ημέρες Καριέρας» που έκανε η ΔΥΠΑ».

«Τι είναι οι «Ημέρες Καριέρας»;  Είναι η σύμπραξη των ιδιωτικών εταιριών με τη ΔΥΠΑ. Αυτό θα το ενισχύσουμε, θα το προβάλουμε, θα το προχωρήσουμε. Το επόμενο θα γίνει στη Λάρισα».

Δημοσιογράφος: Με το νέο νόμο θα μπορούν να εργάζονται και οι συνταξιούχοι χωρίς να γίνεται περικοπή της σύνταξής τους, απλά θα δίνουν ένα ποσοστό υπέρ του ΕΦΚΑ 10%. Την ίδια ώρα και οι εργαζόμενοι μπορούν να βρουν πολλαπλούς εργοδότες και να δουλεύουν παραπάνω από ένα οκτάωρο την ημέρα.  Φυσικά και οι εναλλακτικές αυτές είναι πολύ σημαντικές στο να καταπολεμήσουμε τη μαύρη εργασία και να αναπτυχθεί μια επιχείρηση. Ωστόσο, τι γίνεται με τους νεοεισερχόμενους; Δηλαδή, βοηθάμε τους συνταξιούχους, βοηθάμε αυτούς που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία. Υπάρχουν κριτήρια ώστε οι εργοδότες να προχωρήσουν και σε νεοεισερχόμενους στον εργασιακό χώρο; Και ποια θα είναι αυτά; Άδωνις Γεωργιάδης: «Πράγματι στο νέο νόμο θεσπίσαμε τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος εργαζόμενος με πολλαπλούς εργοδότες και στο νόμο που θα ψηφίσουμε θα ισχύσει, από την 1η του χρόνου, αυτό που είπατε για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Δεν συμφωνώ ότι αυτό είναι σε βάρος των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Αυτή η αντίληψη υπήρχε όταν είχαμε μία πολύ μεγάλη ανεργία. Σήμερα δεν έχει νόημα να τη θεωρούμε ως πραγματική, διότι σήμερα όπου και να πας το πρόβλημα δεν είναι η ανεργία, είναι το έλλειμμα εργατικού δυναμικού».

«Είναι λίγο οξύμωρο αυτό που λέμε. Γιατί από τη μία έχουμε μια επίμονη ανεργία 10%, από την άλλη όμως σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος, είτε είναι βιομηχανία, είτε είναι κατασκευές, είτε ο τουρισμός και η εστίαση, είτε είναι ο αγροτικός τομέας κατά κόρον, που δεν παραπονούνται για το ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους. Σήμερα αν κάποιος θέλει να δουλέψει, θα βρει δουλειά. Τελεία». «Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι να βρει κάποιος δουλειά. Είναι να συνταιριάξουμε τις δεξιότητες που προσφέρει η αγορά εργασίας με την προσφερόμενη ζήτηση από την αγορά. Το παράδειγμα με τα ναυπηγεία, είναι ένα καλό παράδειγμα. Η ναυπηγική μας βιομηχανία σήμερα δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 4 χρόνια. Έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και στο Πέραμα και στην Ελευσίνα και στη Σύρο και τώρα ξεκινάει και ο Σκαραμαγκάς, άρα, έχουμε ξαφνικά πολύ μεγάλο αίτημα εργατικών χειρών. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν τα κίνητρα για τους νεοεισερχόμενους. Το πρόβλημα είναι να τους βρούμε την κατάλληλη δουλειά για αυτό που θέλουν να κάνουν και θα τη βρούμε».

«Θέλουμε να διοργανώσουμε στο Βερολίνο μια παρουσίαση της πλατφόρμας μας “Rebrain Greece”, η οποία ήδη λειτουργεί και έχει ήδη φέρει τους πρώτους ανθρώπους από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Μιλάμε για την πλατφόρμα που έχουμε φτιάξει με εξιδεικευμένες θέσεις εργασίας και καλά αμειβόμενες σε μεγάλες εταιρίες ώστε να πετύχουμε το “brain gain” στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές τις μεγάλες εταιρίες είναι και εταιρίες που είναι σήμερα εδώ ή άλλες που είναι στη Γερμανία. Και μιας και είστε και επίσημοι σύμβουλοί μας, είμαστε ανοιχτοί για να κάνουμε μαζί μία τέτοια συνεργασία».

«Προσκαλούμε τις  επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τη ΔΥΠΑ. Πιστεύουμε απολύτως στη συνεργασία των ιδιωτικών εταιριών με την Κυβέρνηση και το Κράτος στον κοινό σκοπό να γίνει οργανωμένη μαθητεία ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας. Υπάρχει  τρόπος να φτιάξουμε τα κατάλληλα προγράμματα για όλους σε συνεργασία με τις εταιρίες και να προσφέρουμε μαθητεία στο εργατικό μας δυναμικό για να αποκτήσουν δεξιότητες που σήμερα δεν έχουν, αλλά και στις επιχειρήσεις που θα το χρειαστούν. Σας καλούμε λοιπόν σε μία τέτοιου τύπου συνεργασία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό