23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Από τον Παναθηναϊκό στο τρόπαιο του EURO 2004… 47 χρόνια δρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Η 6η Μαρτίου του 1977, θα έμελλε να αλλάξει για πάντα τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς εκείνη την ημέρα γεννήθηκε στην Ηλεία ο μετέπειτα αρχηγός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας, ο Γιώργος Καραγκούνης. 

INTIME

 Η μεταγραφή  στον Παναθηναϊκό και η… επιμονή του Ρότσα

Ο Γιώργος Καραγκούνης το 1990 μετά από πίεση του Χουάν Ραμόν Ρότσα και του προέδρου του Παναθηναϊκού, Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο Έλληνας φέρελπις μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στην Παιανία, για να γίνει παίκτης των ακαδημιών του «τριφυλλιού» από εκείνες του ΑΟ Αμπελώνα στα 13 του χρόνια την 1η Σεπτεμβρίου. 

Η χρονιά-χρυσάφι του 1998 για την… εκτόξευση! 

Μετά από έναν δανεισμό στον Απόλλων Σμύρνης (1996-98), ο «τυπάρας» θα μπει στην πρώτη ομάδα, χωρίς να «εισπράξει» πολλά λεπτά συμμετοχής. Ωστόσο, η 8η Νοεμβρίου, θα μείνει για πάντα «χαραγμένη» στην μνήμη του «Κάρα». Ο Βασίλης Δανιήλ, προπονητής του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή, του ζητά να φορέσει την φανέλα του, για να αντικαταστήσει τον Νίκο Λυμπερόπουλο στο 66′ στον αγώνα κόντρα στον Εθνικό στο παλιό «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Για την ιστορία, το ματς έληξε 0-0. 

Η αποχώρηση του Δανιήλ, «έφερε» τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στον πάγκο του «τριφυλλιού», ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε αντιληφθεί το ταλέντο του. Έτσι, με τον… ποδοσφαιρικό του πατέρα ως κόουτς, ο Έλληνας χαφ καθιερώθηκε αγωνιζόμενος στο αριστερά της επίθεσης. Έτσι, στις 6 Απριλίου του 1999, σκόραρε το πρώτου του τέρμα απέναντι στον Αθηναϊκό για το πρωτάθλημα κάνοντας το 3-1 στην αναμέτρηση υπέρ των «πρασίνων», σε ένα ματς όπου έληξε 6-1. 

Ο «εκτελεστής» των αγγλικών ομάδων με… θύματα την Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ 

Την σεζόν 2000/01 ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League. Εκεί, αντιμετώπισε στον δεύτερο γύρο του θεσμού τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Στουρμ Γκρατς και την μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης, Βαλένθια. Παρόλο που οι «πράσινοι» βγήκαν 4οι στον όμιλο, το γκολ του Καραγκούνη, αλλά και ταυτόχρονα και η εμφάνιση των παικτών του Άγγελου Αναστασιάδη απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, «έμειναν» στις μνήμες κάθε φιλάθλου του «τριφυλλιού». 

Μία σεζόν μετά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2001, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Άρσεναλ για την φάση των ομίλων του Champions League στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Ο Καραγκούνης, το έκανε ξανά με αγγλική ομάδα, σκοράροντας με κεφαλιά-ψαράκι, δίνοντας την νίκη με 1-0 στην ομάδα του. 

Η αυτοθυσία για την ομάδα και για το… σήμα μέσα στο «Καμπ Νου» 

Στις 9 Απριλίου του 2002, ο Παναθηναϊκός είχε «βρεθεί» μπροστά σε μία ιστορική πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα μέσα στο «Καμπ Νου». Το «τριφύλλι» είχε πάρει προβάδισμα στην «Λεωφόρο» με πέναλτι του Άγγελου Μπασινά (1-0). Ωστόσο, η συγκινητική κίνηση του Καραγκούνη θα άφηνε τους πάντες… άφωνους. Λίγο μετά το 30ο λεπτό, ο Έλληνας μέσος τραυματίστηκε και συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι την λήξη του ημιχρόνου, ώσπου έγινε αλλαγή. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, διαγνώσθηκε με ρήξη χιαστού, το οποίο σημαίνει πως για ολόκληρα 14 λεπτά έπαιζε με κομμένο χιαστό! Οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να προκριθούν. 

Το θαύμα του EURO 2004 με τον «τυπάρα» να δίνει το… σύνθημα! 

Η ημέρα ήταν 12 Ιουνίου 2004. Η Εθνική Ελλάδας αγωνιζόταν με την Πορτογαλία, η οποία ήταν η διοργανώτρια του EURO. Όλα τα προγνωστικά δεν πίστευαν το «πειρατικό» και θαρρούσαν σε μία εύκολη νίκη για την ομάδα του Φίγκο και του μικρού τότε Κριστιάνο Ρονάλντο. Όμως, ο «Κάρα» έδωσε το… έναυσμα της νίκης με ένα γκολ από τα 25 μέτρα, «γράφοντας» ιστορία σε κάτι, όπου κανείς δεν το περίμενε. 

Ο Γιώργος Καραγκούνης ήταν ένα από τα πολλά ηγετικά μέλη εκείνης της 23αδας της Εθνικής Ελλάδας με τον παίκτη της Ίντερ εκείνη την περίοδο να αγωνίζεται σε όλα τα ματς του θεσμού μέχρι τον τελικό. 

Οι… στάσεις σε Μιλάνο και Λισαβόνα μέχρι την μεγάλη επιστροφή

Το 2003, μία χρονιά πριν το EURO, ο Καραγκούνης μετακόμισε από τον Παναθηναϊκό στην Ίντερ ως ελεύθερη μεταγραφή. Εκεί, ο Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης αγωνίστηκε μέχρι το 2005 «γράφοντας» 36 ματς και 4 ασίστ, ενώ κατέκτησε και ένα κύπελλο Ιταλίας. 

Έπειτα, ήρθε η Μπενφίκα. Στην Λισαβόνα έγινε συμπαίκτης με τον Κώστα Κατσουράνη, ο οποίος… προσκλήθηκε από τον «τυπάρα», καθώς είχαν άριστη συνεργασία σε εθνικό επίπεδο. Στην Λισαβόνα, ο «τυπάρας» έκανε 62 αγώνες, έχοντας 3 γκολ και 2 ασίστ σε δύο χρόνια (2005-07), χωρίς όμως να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Το καλοκαίρι του 2007, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. 

INTIME/ φιλικός αγώνας με ΑΕΚ (2006)

Ο… ευρωπαίος Καραγκούνης «χτυπά» ξανά 

Έπειτα από την πρώτη κακή σεζόν για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για εκείνον μετά την επιστροφή του, ο «Κάρα» πήρε την ομάδα στις… πλάτες του. Έτσι, το 2008/09, το «τριφύλλι» με «οδηγό» τον Καραγκούνη, έκανε μία εξαιρετική πορεία μέχρι την φάση των «16» του Champions League, με τα γκολ του απέναντι στην Βρέμη και στην Βιγιαρεάλ να «μένουν» στο μυαλό κάθε υγιή φιλάθλου. 

Η… υπερκούπωση του 2010 με τον Τζιμπρίλ Σισέ 

Μετά από την καλή πορεία στην Ευρώπη την προηγούμενη σεζόν, είχε έρθει το «πλήρωμα» του χρόνου για ένα πρωτάθλημα. Οπότε, την χρονιά 2009/10 ο Καραγκούνης με… παρτενέρς τους Κατσουράνη και Σισέ θα κατακτήσουν το 20ο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού και το 17ο κύπελλο Ελλάδας, έχοντας εκείνη την χρονιά 41 εμφανίσεις «μετρώντας» τρία γκολ και έντεκα ασίστ. 

Από την Ρωσία με… αγάπη και η «πίκρα» με την Γερμανία 

Το EURO 2012, ήταν το τελευταίο του Γιώργου Καραγκούνη, με αποτέλεσμα ο Έλληνας μέσος να θέλει διακαώς μία διάκριση με την Εθνική. Έτσι, με την εμπειρία του, αλλά και με την κλάση του νίκησε… μόνος του την Ρωσία με 1-0, κάνοντας μια πορεία πολλών μέτρων με την μπάλα, για να «κεραυνοβολήσει» τον Ίγκορ Ακινφέβ. 

Ωστόσο, στο δεύτερο μέρος, ο Καραγκούνης θα πέσει στην μεγάλη περιοχή. Παρά την φανερή παράβαση για πέναλτι, ο διαιτητής της αναμέτρησης έδωσε κίτρινη κάρτα στον παίκτη του Παναθηναϊκού για «θέατρο», με τον ίδιο λίγα χρόνια μετά να παραδέχεται πως στεναχωρήθηκε πολύ που έχασε το παιχνίδι με την Γερμανία, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε την «Μανσαφτ».  

Στην Βραζιλία… ήρθα! 

Έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 2014 της Βραζιλίας, αλλά και στα τελικά της διοργάνωσης, ο Γιώργος Καραγκούνης έδωσε… ψυχή και σώμα για το τελευταίο του «ταξίδι» με την Ελλάδα. Η νίκη και η εμφάνιση με την Ακτή Ελεφαντοστού με 2-1, ήταν το «ορόσημο» της αποχώρησής του, αλλά και το θάρρος όλων των ποδοσφαιριστών κόντρα στην Κόστα Ρίκα, όπου και αποκλείστηκαν στην διαδικασία των πέναλτι με 5-3. 

Ο Γιώργος Καραγκούνης, ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες παίκτες στον χώρο του κέντρου και η απουσία του γίνεται αισθητή σε διάφορα κομμάτια, όπως και των υπόλοιπων ηγετικών μορφών του 2004. Άραγε, θα μπορέσουμε να δούμε ένα τέτοιον ποδοσφαιριστή ξανά να φοράει την «γαλανόλευκη»; Η Ιστορία θα δείξει…

Δημήτρης Δράκος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό