24.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Από τη Φιλαδέλφεια δεν περνούσε κανείς! Μόνο… πρωταθλήματα! (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρωτάθλημα του 1993 κρίθηκε υπέρ της ΑΕΚ την τελευταία αγωνιστική και μετά από αδυσώπητη μάχη με τον Παναθηναϊκό. Με συνεχείς εναλλαγές και ανατροπές και με ένα φινάλε που φαίνεται απίστευτο στα μάτια ενός νεαρού σύγχρονου φιλάθλου: «ντέρμπι» με τον Εδεσσαϊκό, περίπατος με τον Ολυμπιακό!

Μετά τη νίκη με 1-0 στην Εδεσσα, η ΑΕΚ ήθελε άλλη μία νίκη με αντίπαλο τον αδιάφορο βαθμολογικά Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια την τελευταία αγωνιστική. Ολη η Ελλάδα θεωρούσε φυσιολογικό να καθίσει να χάσει ο Ολυμπιακός, ώστε να μην πάρει τον τίτλο ο Παναθηναϊκός του Βαρδινογιάννη, όμως εκείνη η ΑΕΚ που σημείωσε το απόλυτο νικών στη Νέα Φιλαδέλφεια (17/17) δεν είχε ανάγκη καμία «βοήθεια». Εξάλλου, με τριάντα χιλιάδες οπαδούς της ΑΕΚ (και… τριάντα του Ολυμπιακού σε μια γωνιά στη θύρα 19) και με την ΑΕΚ σαφώς καλύτερη και με ισχυρότερο κίνητρο, ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να περιμένει και πολλά.

Ο Παναθηναϊκός κέρδιζε την ίδια ώρα την (τυπικά γηπεδούχο στο… Στάδιο Καραϊσκάκη) Παναχαϊκή με 3-1, αλλά η ΑΕΚ ήταν η κυρίαρχη σε όλα: με τη νίκη βγήκε Πρωταθλήτρια για 10η φορά στην ιστορία της, αλλά ανέδειξε και πρώτο σκόρερ τον Βασίλη Δημητριάδη με 33 γκολ σε 33 ματς. Ένα περισσότερο από τον δεύτερο (και εκεί!) Βαζέχα του Παναθηναϊκού.

Στα τεσσεράμιση λεπτά του αγώνα η ΑΕΚ είχε ήδη προηγηθεί 2-0! Στα 22 δευτερόλεπτα είχε ανοίξει το σκορ με κεφαλιά-ψαράκι ο Κροάτης Ζόραν Σλίσκοβιτς (που τραυματίστηκε στη φάση του γκολ) από σέντρα του Τόνι Σαβέβσκι, ενώ ο τελευταίος ήταν αυτός που κέρδισε και τα δύο πέναλτι με τα οποία ο Δημητριάδης σκόραρε στο 5’ και στο 73’. Ενδιάμεσα (34’) είχε μειώσει σε 2-1 ο Γιώτης Τσαλουχίδης με κεφαλιά.

Τα τελευταία λεπτά του αγώνα κύλησαν σε ατμόσφαιρα πάρτι. Χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ ήταν γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, όπως μπορούμε να δούμε και στις φωτογραφίες της εποχής, και στο τέλος του αγώνα όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο. Για 3η φορά μέσα σε μια τετραετία (μετά το 1989 και το 1992) οι οπαδοί της ΑΕΚ έκαναν… ντου μέσα στο γήπεδο για να γιορτάσουν τίτλο.

Μνημειώδες έμεινε και το γλέντι του πρωταθλήματος το ίδιο βράδυ στο κλαμπ «Θέατρο» του Φλοίσβου του Φαλήρου. Το κλου της βραδιάς ήταν η άφιξη με… βάρκα δέκα ωραίων κυριών, ντυμένων με φορέματα που παρέπεμπαν στη μόδα της εποχής από τις χρονολογίες των πρωταθλημάτων της ΑΕΚ, δηλαδή από το 1939 έως και το 1993. Θα ακολουθούσε ένας ακόμα τίτλος το 1994 και αυτός θα ήταν ο δεύτερος του διοικητικού διδύμου Μελισσανίδη-Καρρά, οι οποίοι είχαν γίνει μεγαλομέτοχοι της ΑΕΚ από το καλοκαίρι του 1992 και την είχαν… απογειώσει πλέον σε όλα τα επίπεδα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Αγορογιάννης (74’ Τσιάρτας) Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Σλίσκοβιτς (64’ Σταματής) Μ. Παπαδόπουλος.

Στις 6 Ιουνίου

6/6/46 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –με το γκολ του Νικολόη, η μοναδική νίκη που πέτυχε η ΑΕΚ στα τέσσερα ματς με Ολυμπιακό και Αρη στα τελικά του πρωταθλήματος)

6/6/52 ΑΕΚ-Απόλλων 3-3 (Πρωτάθλημα Αθηνών –η ΑΕΚ «επέστρεψε» από το 1-3 μέσα στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, αλλά αυτός ο χαμένος βαθμός κόστισε έναν τίτλο)

6/6/54 ΑΕΚ-Παναχαϊκή 3-0 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)

6/6/65 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ έχασε πολλές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος και «τιμωρήθηκε» στο δεύτερο με ένα αμφισβητούμενο γκολ του Τάκη Λουκανίδη, χάνοντας οριστικά τον τίτλο)

6/6/79 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-3 (Φιλικός –αποχαιρετιστήριος αγώνας του Μίμη Παπαϊωάννου που έχασε και πέναλτι, ενώ με την ΑΕΚ αγωνίστηκαν αι οι διάσημοι Αυστριακοί Βάλτερ Σάχνερ και Κουρτ Γιάρα)

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€**Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό