24.8 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Απρόσμενη «ένεση» πολλών δισ. δολαρίων από το Άμπου Ντάμπι

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ώρα που  η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι προειδοποιήσεις για μια βαθύτερη κρίση στην χώρα αυξάνονται, το ADQ, κρατικό επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι, έκανε αυτό που ελάχιστοι ξένοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να κάνουν, δεσμεύτηκε να  επενδύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές επιχειρήσεις.

Το fund κυνηγά ευκαιρίες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα , logistics και τρόφιμα, παρά την οικονομική αναταραχή.

Η λίρα έχασε περίπου το 45% της αξίας της πέρυσι, κρίση που οφείλεται στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ιδιαίτερως στην επιμονή του στη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό .

Ο Mohammed Hassan al-Suwaidi, διευθύνων σύμβουλος του ADQ, δήλωσε στους Financial Times ότι είναι μια «εξαιρετική στιγμή» για τους επενδυτές να ποντάρουν στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

«Έχουν περιουσιακά στοιχεία  τα οποία μπορούν να αποφέρουν κέρδη », είπε.

 

Η επίσκεψη «σταθμός»

Όπως αποκάλυψε,  το ADQ βρίσκεται εδω και καιρό  σε «συζητήσεις με το τουρκικό αντίστοιχο κρατικό fund της Τουρκίας (TWF), αρχής γενομένης κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο,  του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν , τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι και ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

 Η όλη προσέγγιση είναι και μία προσπάθεια να αποκατασταθούν οι πολύ κακές  σχέσεις μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας, καθώς το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος του Κόλπου  επενδύει πλέον στην  οικονομική διπλωματία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σεΐχη Μοχάμεντ, το ADQ υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την TWF, η οποία έχει συμμετοχές σε 28 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, εταιρειών εξόρυξης, μεταφορών και ενέργειας.  

 Πέρυσι, η ADQ επένδυσε στις τουρκικές νεοφυείς επιχειρήσεις  Getir, μια εταιρεία παράδοσης ειδών παντοπωλείου και την Trendyol, τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας.

 

Γιγάντωση-αστραπή  

Το fund ξεκίνησε το 2018,  ως εταιρεία χαρτοφυλακίου για κρατικές οντότητες του Άμπου Ντάμπι, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, της Etihad, του εθνικού αερομεταφορέα, των λιμένων και της πυρηνικής της εταιρείας. Τώρα εκτιμάται ότι διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 110-120 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προεδρεύεται από τον Σεΐχη Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, ο οποίος είναι αδελφός του Σεΐχη Μοχάμεντ.

Αυτό το μήνα ανακοίνωσε την δημιουργία του μεγαλύτερου παρόχου υγείας των ΗΑΕ με τη συγχώνευση πολλών κρατικών οντοτήτων στην Pure Health, εταιρεία που ανήκε σε έναν εισηγμένο όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του οποίου επίσης προεδρεύει ο ΣεΐχηςTahnoon. Το ADQ θα γίνει ο βασικότερος μέτοχος της Pure Health,  

Η κύρια διαφορά μεταξύ του ADQ και άλλων fund του Άμπου Ντάμπι, ιδίως του επενδυτικού οχήματος 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων Mubadala , είναι ότι εστιάζει κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, γεγονός που επίσης κάνει την Τουρκία ελκυστική, καθώς βρίσκεται κοντά σε αυτές τις περιοχές.. «Πιστεύω ότι πρέπει να δεν πρέπει να ξεπερνάμε την  εμβέλεια πέντε ωρών για τις πτήσεις» είπε Mohammed Hassan al-Suwaidi.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό