16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αποχωρεί οριστικά η Ρωσία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2024

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ρωσία θα σταματήσει την εκμετάλλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά το 2024, ανακοίνωσε ο νέος επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ. «Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ομως η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», διευκρίνισε.

Ο ISS αποτελεί μια διεθνή συνεργασία πολλών χωρών, που έχουν κατανείμει αρμοδιότητες μεταξύ τους. Το ρωσικό τμήμα του Σταθμού είναι υπεύθυνο για την καθοδήγηση, την πλοήγηση και τον έλεγχο όλου του ISS, ενώ το ρωσικό μεταγωγικό σκάφος Progress πραγματοποιεί περιοδικά ανοδικές διορθώσεις στην πορεία του Σταθμού, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι αυτός θα παραμείνει σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων και δεν θα βυθιστεί στη γήινη ατμόσφαιρα.

Για αυτό τον λόγο ο πρώην επικεφαλής της Roscosmos Ντιμίτρι Ρογκόζιν όταν ΗΠΑ και Ευρώπη είχαν ανακοινώσει τη διακοπή της διαστημικής συνεργασίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία είχε πει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι αν η Ρωσία σηκώσει το γάντι και αποχωρήσει άμεσα από τον σταθμό αυτός θα έπεφτε πιθανότατα στην Ινδία ή την Κίνα.

Θα πρέπει λοιπόν NASA και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος να βρουν άμεσα λύσεις ώστε ο ISS να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας η οποία έχει ήδη ανακοινώσει στρατηγική διαστημική συνεργασία με την Κίνα αλλά και σχέδια για δικό της διαστημικό σταθμό και δικές της διαστημικές αποστολές.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό