23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αποκλείονται οι δήμοι από παραλίες, ο ΟΛΠ από την ευρωπαϊκή συμμαχία

Ειδήσεις Ελλάδα

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τα όσα κυκλοφορούν για τους υποψηφίους του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ αλλά και τις προσχωρήσεις, όπως αυτής της Ε. Χριστοφιλοπούλου, έχει αρχίσει μουρμούρα, μεταξύ βουλευτών της ΝΔ για «πασοκοποίηση» της ΝΔ. «Στρίβουμε αρκετά αριστερά» έλεγε βουλευτής της συμπρωτεύουσας σε συνάδελφο του που συναντήθηκαν σε κοινωνική εκδήλωση το Σαββατοκύριακο. Βέβαια, οι μουρμούρες αυτές μένουν μεταξύ των σχολιαστών, μια και σε καμμιά κομματική συγκέντρωση –τουλάχιστον ως τώρα- δεν έχουν εκφρασθεί προβληματισμοί τέτοιου είδους. Γίνεται όμως κάτι εκ του πλάγιου, μου λέει στέλεχος του κόμματος. Σε κάποιες κομματικές συγκεντρώσεις δεν υπάρχει κριτική στις προσχωρήσεις προς το κέντρο αλλά «προβληματισμός» σε σχέση με την δεξιά πτέρυγα και πως πρέπει να μην χαθούν ψηφοφόροι προς τα πέραν της ΝΔ κόμματα. Δηλαδή, τι Γιάννης τι Γιαννάκης….

Ο πρωθυπουργός, πάντως, όπως με ενημερώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν τις προθέσεις του, δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα. Η διεύρυνση της ΝΔ προς τον χώρο του κέντρου, μου λέει, θα συνεχισθεί, με προσοχή αλλά και με σοβαρά πρόσωπα. Έτσι η ΝΔ πέρασε το 40%, κατέληξε.

Μεταφορά αρμοδιοτήτων

Να μεταφέρει την ευθύνη για τις παραλίες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποφάσισε η κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: ενοικιάσεις χωρών στις παραλίες για ταβέρνες, μπαρ και θαλασσιά σπορ, θα γίνονται όχι από του δήμους αλλά μάλλον από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Κι αυτό, όπως μαθαίνω για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες και οι φήμες για «στημένους διαγωνισμούς», «εκβιασμούς» κλπ.

Τι θα γίνει τώρα με τα έσοδα που ως τώρα είχαν από τις ενοικιάσεις αυτές οι δήμοι.

Η κυβέρνηση καταλήγει να δίνει αν όχι το σύνολο αλλά μεγάλο μέρος των εσοδών στους δήμους, ανταποδοτικά, δηλαδή για να κάνουν έργα στις παράλιες και στις γύρω περιοχές…

Δεν είμαι βέβαιος ότι οι τοπικοί άρχοντες θα είναι πολύ ευχαριστημένοι από την νέα ρύθμιση…..

Μένουν στην Αριστερά

Στον Σύριζα, πάγωσαν μαθαίνω την συζήτηση για το σε ποια ευρωομάδα θα πρέπει να ενταχθεί το κόμμα, κι αυτό γιατί θεωρήθηκε ότι η πρόταση Ραγκούση-Ζαχαριάδη- Θεοχαρόπουλου μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στους ψηφοφόρους ενόψει Ευρωεκλογών. Θα το δούμε μετά τον Ιούνιο είναι η άποψη της ηγεσίας του κόμματος, που πάντως δεν φαίνεται να βλέπει αρνητικά μια τέτοια προοπτική. Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως το κόμμα θα πρέπει να μείνει στην ομάδα της Αριστεράς και να την ενισχύσει, μια και τώρα φυλλοροεί… Ανάμεσα σε αυτούς που διαφωνεί με την πρόταση για συμμετοχή στην ομάδα Σοσιαλιστών – Δημοκρατών είναι και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σύριζα Φάμελος.

Αν έγινε πρόταση

Επειδή άρχισε η συζήτηση για τα πρόσωπα που μπορεί να είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές να σας πω ότι η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας -Πειραιά, η κ Ματίνα Παγώνη, πασίγνωστη από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της λόγω κορονοιού (και όχι μόνον) γνωστό στέλεχος της ΝΔ, δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι υποψήφια.

Το ερώτημα πάντως είναι αν θα της γίνει πρόταση….

Τι αντιδήμαρχος

Ορισμένοι δήμοι φαίνεται ότι είναι…πολύ μπροστά. Το λέω γιατί στον δήμο Αγίας Παρασκευής, μαθαίνω ότι δημιουργήθηκε λέει αντιδήμαρχος Συμπερίληψης. Και για να μην «χτυπήσει» προστέθηκε και το αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα

Ευρωπαϊκές επαφές είχε τις προηγούμενες μέρες η γραμματέας της ΝΔ, βουλευτής Μ Συρεγγέλα. Συμμετείχε στις Βρυξέλλες, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η ΝΔ. Μάλιστα είχε και επαφές με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέρνερ αλλά και την Πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που μετείχε στην συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκε η οργάνωση του κόμματος τις Ευρωεκλογές αλλά και για το συνέδριο που θα γίνει στο Βουκουρέστι 6-7 Μαρτίου.

Στις Βρυξέλλες, η κ Συρεγγέλα, μίλησε και σε συγκέντρωση που οργάνωσαν η ΝΟΔΕ Βελγίου και η Γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού και την ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Να θυμίσω πως γενικός γραμματέας του ΕΛΚ είναι ο Έλληνας Θ. Μπακόλας, συνεργάτης του Κ Μητσοτάκη, που τρέχει όλο τον μηχανισμό του ευρωπαϊκού κόμματος.

Αλλαγή φρουράς

Σας έλεγα προ ημερών ότι η «μαγική εικόνα» που επιχείρησε να παρουσιάσει η (πρώην πλέον) διοίκηση της ΕΑΒ, μέσω ενός Non Paper που μοιράστηκε από εδώ και από εκεί, δεν ήταν η καλύτερη ιδέα. Όταν το «μαγαζί» έχει «θέματα» καλό είναι να αποφεύγεις τον επικοινωνιακό εξωραϊσμό και να προσπαθείς να τα λύσεις. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, οπότε η ΕΑΒ από χθες έχει νέα διοίκηση. Ίσως να μην έμπαινα στον κόπο να σας το πω, αλλά γνωρίζω ότι με την «αλλαγή φρουράς» ασχολήθηκε μέχρι και ο πρωθυπουργός.

Η νέα διοίκηση της ΕΑΒ συνδυάζει τεχνοκράτες και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων με ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εμπειρία. Θα σταθώ κυρίως σε δύο πρόσωπα: τον Αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο, άλλοτε Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας με λαμπρή καριέρα στο ναυτικό και διεθνείς διασυνδέσεις (που αναλαμβάνει Πρόεδρος και CEO) και τον σύμβουλο επιχειρήσεων Δημήτρη Σκαλαίο, με πορεία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σημαντική γνώση στα των δημοσίων επιχειρήσεων από παλαιότερες θέσεις, που αναλαμβάνει Εντεταλμένος Σύμβουλος και CRO.

Αν έχω πληροφορηθεί σωστά, η νέα διοίκηση, εκτός από την «ανάταξη» της ΕΑΒ, θα ασχοληθεί και με τη «μαύρη τρύπα» στο inventory της εταιρείας, αλλά και την παρακολούθηση των παλαιότερων συμβάσεων. Δύο tasks που ενώ είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, δεν εκτελέστηκαν…

Σημαντικό μήνυμα

Ρίγη, που δεν οφείλονται στις χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών, διαπερνούν αυτές τις ημέρες τον Πρόεδρο YU Zeng Gang και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ Zhang Anming. Και ο λόγος είναι ο «αποκλεισμός» του λιμανιού του Πειραιά, από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Λιμένων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, λόγω της κινεζικής ιδιοκτησίας του. Προφανώς δεν είναι κάτι σαν τον αποκλεισμό του Πειραιά από τους Βρετανούς, ώστε να υποχρεωθεί η μετεπαναστατική Ελλάδα να αλλάξει κυβέρνηση, δυο αιώνες πριν, αλλά δεν παύει να είναι ένα σημαντικό μήνυμα.

Ασφάλεια υποδομών

«Τα λιμάνια που ανήκουν και (η πλειοψηφία) ελέγχονται από κράτη μη μέλη της ΕΕ, έχουν αποκλειστεί» από την συμμαχία αυτή, σχολίασαν οι ευρωπαϊκές αρχές για την απόφαση που αφορά το 14ο σε μέγεθος λιμένα της Ένωσης. Και να παρατηρήσω, ότι στη εν λόγω συμμαχία περιλαμβάνονται 26 λιμάνια της Ευρώπης. Για την Ε.Ε. ο Πειραιάς δεν θεωρείται το κύριο σημείο εισόδου για ναρκωτικά στην Ευρώπη. Από την άλλη ωστόσο, η απόφαση να αποκλειστεί από τη συμμαχία προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το πώς η Ένωση «βλέπει» την υπόθεση της ασφάλειας σε υποδομές ζωτικής σημασίας που είναι ξένης ιδιοκτησίας, και δη, κινεζικής. Οπότε το μήνυμα είναι σαφές, αν και δεν μπορώ να προβλέψω ακόμη τις επιπτώσεις.

Όποιος αντέξει

Βλέπω, εδώ και μερικά 24ωρα την καμπάνια της «Γερμανός», του ομίλου ΟΤΕ, με το ατμοσίδερο, για την είσοδο της στην αγορά των μικρών ηλεκτρικών συσκευών. Η αλήθεια είναι ότι ενώ μου αρέσουν αυτά τα marketing oriented επιχειρηματικά στοιχήματα, ποτέ δεν κατάλαβα εάν αποδίδουν ουσιαστικά στα οικονομικά. Το ίδιο ερώτημα είχα όταν το Πλαίσιο άρχισε να πουλάει πλυντήρια και το Public ψυγεία. Θα μου πείτε ότι εδώ και η ΔΕΗ θα πωλεί σύντομα white appliances μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος, αν και αυτό είναι διαφορετική υπόθεση. Οπότε το ερώτημα παραμένει τι προσφέρει πέραν της ενίσχυσης των τζίρων, η επέκταση στις συσκευές, από ομίλους που στήθηκαν ως επιχειρήσεις τεχνολογίας. Οι περισσότερες από αυτές στηρίζουν τα ανοίγματά τους, επισημαίνοντας ότι ενισχύουν τα έσοδα. Από την άλλη τα περιθώρια κέρδους «μαζεύονται». Οπότε θα έχει και ένα μεγάλο ενδιαφέρον, όταν όλοι οι μεγάλοι retailers αρχίζουν να πωλούν τα πάντα, ποιοι θα αντέξουν…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό