28.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Απελευθερώθηκαν 12 όμηροι από τη Χαμάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, μετά την πέμπτη ομάδα ομήρων η οποία παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα το βράδυ της Τρίτης, εν μέσω της παράτασης της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Πρόκειται για 12 ομήρους, που από τον Ερυθρό Σταυρό βρέθηκαν στα χέρια των Ισραηλινών, την ώρα που διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη πιέζοντας για νέα παράταση στην κατάπαυση του πυρός.

Η λίστα με τους Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 12 όμηροι, 10 Ισραηλινοί και 2 Ταϊλανδοί. Οι 10 Ισραηλινοί αποτελούνται από 1 ανήλικη και 9 γυναίκες.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι απελευθερώθηκαν οι εξής όμηροι:

Η 84χρονη Ditza Heiman, η οποία είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και θετή μητέρα τριών παιδιών
Η 78χρονη Tamar (Tami) Metzger της ο οποίας ο 80χρονος σύζυγος παραμένει όμηρος στη Γάζα
Η 75χρονη Ada Sagi η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών
Η 60χρονη γεννημένη στις Φιλιππίνες Noralin Babadila Agojo, η οποία απήχθη στις 7 Οκτωβρίου
Η 36χρονη Rimon Kirsht Buchshtav, της οποίας ο 34χρονος σύζυγος παραμένει όμηρος στη Γάζα
Η 17χρονη Mia Leimberg, η 59χρονη μητέρας της, Gabriela Leimberg και η 62χρονη Clara Marman η οποία είναι συγγενής τους
Η γεννημένη στην Αργεντινή Ofelia Roitman, 77 ετών
Η 54χρονη Meirav Tal

Σχετικό Άρθρο

Από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει τουλάχιστον δέκα γυναίκες και παιδιά από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Μέχρι σήμερα, 50 ισραηλινοί όμηροι (σ.σ. ορισμένοι εκ των οποίων με διπλή υπηκοότητα) έχουν απελευθερωθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή για τέσσερις ημέρες.

Αποφυλακίστηκαν 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και αναχώρησαν για τη Δυτική Όχθη

Τριάντα Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, όλοι τους γυναίκες και νέοι κάτω των 19 ετών, απελευθερώθηκαν απόψε από τις ισραηλινές φυλακές, αφότου η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ απελευθέρωσαν δέκα Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε πλάνα στα οποία διακρίνεται το λεωφορείο που μετέφερε τους Παλαιστίνιους να αναχωρεί από τη φυλακή Όφερ με προορισμό την πόλη Μπεϊτούνια της Δυτικής Όχθης.

Καθημερινά, από την περασμένη Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει περίπου 10 Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από το Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα, οι ισραηλινές αρχές απελευθερώνουν τριπλάσιο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Haaretz: Πληροφορίες ότι η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς επεκτάθηκε για άλλες 2 ημέρες

Σε μία διήμερη επέκταση της εκεχειρίας φαίνεται ότι συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με δηλώσεις αιγυπτιακών πηγών ασφαλείας στην εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed και τις οποίες μεταδίδει η ισραηλινή Haaretz.

Η νέα επέκταση της συμφωνίας Ισραήλ και Χαμάς θα ισχύσει για ακόμη 2 ημέρες με τους αρχικούς όρους, δηλαδή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους αλλά και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, σύμφωνα με τη Haaretz.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αξιωματούχοι από το Ισραήλ έχουν επιβεβαιώσει μόνο ότι υπάρχει πρόταση για 2ήμερη επέκταση της συμφωνίας αλλά δεν έκαναν λόγο ότι όντως συμφώνησαν με τη Χαμάς και αρκέστηκαν να πουν ότι «την εξετάζουν».

Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

Δυο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο ένας, ηλικίας 14 ετών, σκοτώθηκε στο Τουμπάς, στη βόρεια Δυτική Όχθη και ο δεύτερος, 17 ετών, κοντά στη Ραμάλα όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ξέσπασαν ταραχές στο Τουμπάς: νεαροί πέταξαν πέτρες σε οχήματα του ισραηλινού στρατού και οι στρατιώτες απάντησαν ανοίγοντας πυρ. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι πήγε στην περιοχή για να συλλάβει «δύο καταζητούμενους υπόπτους» αλλά «ένοπλοι άνδρες πυροβόλησαν τις δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με πραγματικές σφαίρες».

Βίαια επεισόδια στη Δυτική Όχθη

Κοντά στη Ραμάλα, Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν σε ένα χωριό για να κάνουν έρευνες με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν και εκεί ταραχές. Οι μάρτυρες είπαν ότι ο 17χρονος που σκοτώθηκε δέχτηκε τέσσερις σφαίρες.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, ένας άλλος νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Μπεϊτούνια, ένα χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στην ισραηλινή φυλακή του Όφερ και τη Ραμάλα.

Από την περασμένη Παρασκευή, κάθε βράδυ, δεκάδες νέοι συγκεντρώνονται στην Μπεϊτούνια για να υποδεχθούν τους Παλαιστίνιους που αποφυλακίζονται καθημερινά σε αντάλλαγμα για τους ομήρους που απελευθερώνονται από τη Χαμάς στη Γάζα. Κάθε φορά, ο ισραηλινός στρατός εκτοξεύει δακρυγόνα και ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο 26χρονος Γιασίν αλ Άσμαρ σκοτώθηκε σε αυτά τα επεισόδια. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι μπήκε στην Μπεϊτούνια «για να εμποδίσει τις ταραχές» και, καθώς οι στρατιώτες πλησίαζαν, άγνωστοι εκτόξευσαν εναντίον τους μολότοφ, βάζοντας φωτιά σε απορρίμματα στον δρόμο. «Οι δυνάμεις μας απάντησαν ανοίγοντας πυρ», πρόσθεσε.

Σχετικό Άρθρο

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό