18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η “τελευταία άμυνα” έσωσε αμερικανικό πλοίο από τους Χούθι

Ειδήσεις Ελλάδα

Η καταστροφή εισερχόμενου πυραύλου των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αυτή την εβδομάδα, σηματοδότησε την πρώτη χρήση σε αυτή τη σύγκρουση ενός οπλικού συστήματος  των ΗΠΑ που ονομάζεται «τελευταία γραμμή άμυνας».

Σύμφωνα με το CNN, το Phalanx Close-In Weapon System (CWIS) ενεργοποιήθηκε στο αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού USS Gravely το βράδυ της Τρίτης, για να αντιμετωπίσει πύραυλο κρουζ που είχε φτάσει μόλις 1 μίλι από το πλοίο -και επομένως δευτερόλεπτα από την πρόσκρουση. Το Phalanx διαθέτει πυροβόλα Gatling που μπορούν να βάλλουν έως και 4.500 βλήματα των 20 χιλιοστών το λεπτό, εμπλέκοντας πυραύλους ή άλλους στόχους σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση.

«Το Phalanx είναι ένα πυροβόλο όπλο ταχείας βολής, ελεγχόμενο από υπολογιστή, κατευθυνόμενο από ραντάρ που μπορεί να αντιμετωπίσει αντιπλοϊκούς πυραύλους και άλλες απειλές» αναφέρει ο κατασκευαστής του.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν αντιμετωπίσει δεκάδες προηγούμενες επιθέσεις των Χούθι χρησιμοποιώντας άμυνες μεγαλύτερης εμβέλειας, πιθανώς τους πυραύλους Standard SM-2, Standard SM-6 και Evolved Sea Sparrow, λένε οι αναλυτές. Αυτοί οι πύραυλοι εμπλέκουν τους στόχους τους σε βεληνεκές 8 μιλίων (περίπου 12 χιλιόμετρα) ή περισσότερο.

Ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης αυτό δεν συνέβη, για λόγους που δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Σχετικό Άρθρο

Σε απόσταση αναπνοής από το αμερικανικό πλοίο

Ο Tom Karako, διευθυντής του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, χαρακτήρισε «ανησυχητικό» ότι ο πύραυλος των Χούθι έφτασε τόσο κοντά σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Ο αναλυτής Carl Schuster, πρώην καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, είπε ότι ο πύραυλος των Χούθι, που ταξίδευε με περίπου 965 χλμ,/ώρα, απείχε πιθανόν περίπου 4 δευτερόλεπτα από το πολεμικό πλοίο, όταν καταστράφηκε μετά από συνεχή πυρά 2 έως 3 δευτερολέπτων από το Phalanx.

Σημείωσε ότι η καταστροφή ενός εισερχόμενου πυραύλου σε απόσταση ενός μιλίου δεν σημαίνει ότι το πλοίο δεν μπορεί να χτυπηθεί από τα συντρίμμια.

«Οι πύραυλοι δεν εξατμίζονται όταν καταστρέφονται, στέλνουν χιλιάδες θραύσματα και εξαρτήματα» είπε ο Schuster και πρόσθεσε: «Τα καλά νέα είναι ότι τα ελαφρύτερα εξαρτήματα επιβραδύνονται γρήγορα, αλλά τα μεγάλα κομμάτια μπορούν να πετάξουν έως και 500 μέτρα».

Όσο πιο κοντά είναι ο εισερχόμενος πύραυλος στο πλοίο όταν καταστραφεί, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για το σκάφος, με μεγαλύτερα κομμάτια ικανά να διεισδύσουν σε μη θωρακισμένα μέρη του κύτους και της υπερκατασκευής.

Περιφερειακή σύγκρουση

Οι επιθέσεις στα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες που έχουν γίνει από ιρανικές ομάδες στην Υεμένη, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η πιο θανατηφόρα για τον αμερικανικό στρατό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν χτύπημα με drone σε αμερικανικό φυλάκιο στην Ιορδανία σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι είχε λάβει απόφαση σχετικά με την απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πληροφορίες θέλουν, πάντως, τις ΗΠΑ να έχουν εγκρίνει σχέδια για μια σειρά επιθέσεων εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία και το Ιράκ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο CBS News.

Σχετικό Άρθρο

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό