16.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Απαντήσεις μέσω Λιβύης στις τουρκικές «κορόνες»

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Μηνύματα προς την Τουρκία μέσω Λιβύης στέλνει η Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή η Άγκυρα διατηρεί μια εμπρηστική ρητορική για μια σειρά θεμάτων. Σαφέστατα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θυμίζουν την ταραγμένη περσινή χρονιά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα εξαφανίστηκαν με μαγικό τρόπο.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα νέο μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της γειτονικής χώρας, ενώ θα υπάρξει επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα ανήμερα της εισβολής. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει εκ νέου τους τόνους λέγοντας πως «με το έτσι θέλω αρπάζουμε τα δικαιώματά μας» και προσθέτοντας πως οι έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο θα συνεχιστούν.

Παράλληλα η προτροπή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον κ. Ερντογάν να αποφύγει την προκλητική ρητορική όταν επισκεφτεί την Κύπρο στις 20 Ιουλίου δεν άρεσε στον Τούρκο πρόεδρο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως «δεν έχουν μάθει ακόμη με ποιον έχουν να κάνουν». Είναι εμφανές πως παρά το ξεκάθαρο «όχι» Ευρωπαίων και Αμερικανών στις τουρκικές προτάσεις για δύο κράτη στην Κύπρο η Άγκυρα κρατά ψηλά τους τόνους. Τη «σκυτάλη» πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτή τη φορά από τα Κατεχόμενα, που απείλησε να στείλει και πάλι σεισμογραφικά σκάφη και γεωτρύπανα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα επαναφέρει την προκλητική ρητορική περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. Αφορμή αποτέλεσε η απόρριψη του αιτήματος από τον Άρειο Πάγο μειονοτικών συλλόγων της Θράκης που ζήτησαν να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός» στην ονομασία τους. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας καλεί την Αθήνα να «συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σημειώνοντας πως αυτές προστατεύουν τις ελευθερίες της τοπικής «τουρκικής» -όπως την αποκαλεί- μειονότητας.

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο και χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ. Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο κ. Σάλεχ κατέστησε σαφές ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου έληξε, δεν είχε την αρμοδιότητα σύναψης οποιωνδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων που δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την επικύρωση τέτοιας συμφωνίας, ανακοινώνοντας ότι είναι άκυρη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κοινό μήνυμα

Παράλληλα οι κ.κ. Δένδιας και Σάλεχ έστειλαν κοινό μήνυμα ότι πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης. «Αυτό το οποίο χρειάζεται -και εσείς το εκπροσωπείτε με τον πιο καθαρό τρόπο- είναι να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη θέλησή του στις εκλογές. Και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Σάλεχ διεμήνυσε πως «εμείς επιμένουμε στην προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, χερσαίας, θαλάσσιας και αεροπορικής, και απορρίπτουμε οποιαδήποτε ενέργεια επιβουλεύεται την ασφάλεια της Μεσογείου. Επιμένουμε σθεναρά στην απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων και στηρίζουμε τη διεξαγωγή των εκλογών στην καθορισμένη ημερομηνία». Όπως πρόσθεσε, οι εκλογές είναι η σωστή διέξοδος για να βγει η Λιβύη από την κρίση. Να σημειωθεί πως ο κ. Σάλεχ συναντήθηκε χθες και με τον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Κώστα Τασούλα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό