17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αμφιβολίες της βρετανικής κυβέρνησης για τον σεΐχη Αλ Θάνι

Ειδήσεις Ελλάδα

Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για τον σεΐχη του Κατάρ, Γιασίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, έναν από τους δύο πιθανότερους αγοραστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αυτές οι ανησυχίες, που εκφράστηκαν εσωτερικά τις τελευταίες εβδομάδες από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι εργάζονται για τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου, επικεντρώθηκαν σε προηγούμενες ρυθμιστικές ελλείψεις στην Ισλαμική Τράπεζα του Κατάρ (QIB) όπου ο σεΐχης Γιασίμ είναι πρόεδρος από το 2006, ανέφερε το Bloomberg.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να παρέμβει για να μπλοκάρει την προσφορά του σεΐχη, οι ανησυχίες της βρετανικής κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι οι υπουργοί θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην Πρέμιερ Λιγκ να κάνει τις σωστές ερωτήσεις στους αγοραστές, όταν διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με την πιθανή πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι επιφυλάξεις των αξιωματούχων αναφέρονται στον χειρισμό της QIB από τον Γιασίμ, με επίκεντρο ένα πρόστιμο περίπου 1,4 εκατομμυρίων λιρών που επιβλήθηκε στη μονάδα της στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 από την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) για παραβίαση των κεφαλαιακών απαιτήσεων, που εξέθεσαν την εταιρεία σε υψηλά επίπεδα κινδύνου.

Ο Άντριου Μπέιλι, τότε διευθύνων σύμβουλος της Prudential Regulation Authority και τώρα κυβερνήτης της BOE, δήλωσε τότε ότι η QIB «απέτυχε να εκπληρώσει ορισμένα από τα πιο βασικά ρυθμιστικά πρότυπα».

Η QIB είπε τη στιγμή της επιβολής του προστίμου ότι η τράπεζα είχε λάβει «διορθωτικά μέτρα», ενώ η BOE επισήμανε ότι η τράπεζα έχει υποβληθεί έκτοτε σε σημαντική αναδιάρθρωση για να άρει παρόμοιες παραβιάσεις στην αρχή.

Η κυβέρνηση βαδίζει επί του παρόντος σε μια λεπτή γραμμή για να εξισορροπήσει την επιθυμία της να κάνει τη Βρετανία προορισμό για ξένες επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει την ανάγκη προστασίας των ποδοσφαιρικών συλλόγων από ιδιοκτήτες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερή διαχείρισή τους.

Ο σεΐχης Γιασίμ, γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ Χαμάντ Mπιν Γιασίμ Mπιν Ζαμπέρ Αλ Θάνι και μέλος της βασιλικής οικογένειας του κράτους του Κόλπου, ηγείται μιας κοινοπραξίας που φέρεται να έχει υποβάλει προσφορά 5 δισ. λιρών για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ είναι ο κύριος αντίπαλος σε αυτήν την κούρσα, ενώ το ταμείο Elliott έχει υποβάλει προσφορά για μειοψηφικό μερίδιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό