20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω

Ειδήσεις Ελλάδα

Αλλαγή ώρας: Αλλαγή από την καλοκαιρινή στη χειμερινή ώρα. Πότε γυρνάν πίσω οι δείκτες των ρολογιών μας. Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε

14
SHARES

Όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, έτσι και αύριο, Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, έχουμε αλλαγή ώρας από τη λεγόμενη θερινή στη χειμερινή και γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω.

Έτσι, από τις 04:00 π.μ. θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. Μάλιστα, το υπουργείο Μεταφερών αναφέρει: «Την Κυριακή λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.»

Αυτή, πάντως, δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα εφαρμοστεί η αλλαγή ώρας, καθώς τον Μάρτιο θα περάσουμε στη θερινή ώρα, καθώς το μέτρο της κατάργησης έχει «παγώσει».

«Πάγωσε» η κατάργηση της αλλαγής ώρας

Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε να τερματιστούν οι εποχικές αλλαγές της ώρας, δίνοντας στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να επιλέξουν τα ίδια την επίσημη ώρα τους από τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού και οι έκτακτες συνθήκες που επιβλήθηκαν «πάγωσαν» επί της ουσίας το ζήτημα, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα ο χρονικός ορίζοντας που θα εφαρμοστεί η απόφαση αυτή.

Συνεπώς και το φετινό φθινόπωρο δεν θα αλλάξει κάτι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και η χώρα θα περάσει κανονικά στο χειμερινό ωράριο.

Πότε έγινε για πρώτη φορά αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό