17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αλλαγή του οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης προκαλούν οι φωτιές – Πώς επηρεάζεται το «καλάθι» της ΔΕΘ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί ένας νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ανατρέποντας το αρχικό πλάνο των εξαγγελιών

Τα συνεχή πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα μας ανέδειξαν διαχρονικές παθογένειες και την ανάγκη επικαιροποίησης του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, προσαρμοσμένου στις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες, ενώ στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνουν και οι καταγγελίες για εμπρησμούς.

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, υπό κανονικές συνθήκες αυτή την περίοδο θα προετοίμαζαν την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ωστόσο οι προτεραιότητες άλλαξαν και όλος ο σχεδιασμός γίνεται υπό το πρίσμα των πολλαπλών πυρκαγιών που κατακαίουν όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ενώ άμεσα μεταφέρεται στη βουλή η συζήτηση για το διαχειριστικό – επιχειρησιακό σκέλος των φωτιών αλλά και την επόμενη μέρα, δεδομένου ότι μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα διεξαχθεί προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, αίτημα που κατέθεσαν στον πρόεδρο της βουλής τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Εντός του Κοινοβουλίου η πολιτική σύγκρουση αναμένεται σφοδρή με την κυβέρνηση να εστιάζει στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών αλλά και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους και την αντιπολίτευση να της καταλογίζει πολιτικές ευθύνες αλλά και αρρυθμίες στο επιτελικό κράτος. Κυβερνητικά στελέχη υπεραμύνονται των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της πολιτικής προστασίας, αναγνωρίζοντας ότι απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος επισήμανε ότι για πρώτη φορά από το 2021 και μετά η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά ένα μεγάλο εθνικό κεντρικό πρόγραμμα για καθαρισμούς, διαπλατύνσεις, αντιπυρικές ζώνες ύψους 150 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο από το Ταμείο Ανάκαμψης, εστίασε ωστόσο στο γεγονός ότι απαιτείται συνολικά αλλαγή κουλτούρας από τους κατοίκους.

«Το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του. Πρέπει ο καθένας μας να καθαρίζει την αυλή του. Όταν υπάρχει συναγερμός επιπέδου 5, αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη παρουσία ή ανθρωπογενής δραστηριότητα απαγορεύεται “δια ροπάλου” στα δάση μας. Γιατί ακόμη και από μια αμέλεια μπορεί να προκύψει πυρκαγιά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται ότι το 2026 η χώρα θα παραλάβει τα πρώτα επτά καναντέρ στο πλαίσιο χρηματοδοτικού προγράμματος 2,2 δισ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται και η προμήθεια σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης με ελικόπτερα και drones ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για την προστασία των δασών. Παράλληλα, υπό συζήτηση βρίσκεται η ταχύτερη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά και ο στενότερος συντονισμός με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αναμένεται και η ρύθμιση για την αυστηροποίηση των ποινών για τους εξ αμέλεια εμπρηστές, ώστε να εκτίεται τουλάχιστον ένα μέρος της ποινής και να είναι υψηλότερα τα πρόστιμα.

Πώς επηρεάζεται το «καλάθι» της ΔΕΘ

Δεδομένου ότι το κόστος από τις πυρκαγιές αναμένεται μεγάλο, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, όσο και για τη στήριξη των πληγέντων, ανατρέπονται οι κυβερνητική σχεδιασμοί, καθώς δημιουργείται μία έκτακτη σημαντική επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένας νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που προκύπτουν από τις φωτιές, ανατρέποντας το αρχικό πλάνο εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 9-10 Σεπτεμβρίου.

Σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει τις προσεχείς ημέρες, καθώς θα αποτυπωθεί και η πορεία των φορολογικών εσόδων το μήνα Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στα «κλειδωμένα» μέτρα είναι η επέκταση του market pass έως το τέλος του χρόνου, η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, η έκτακτη ενίσχυση όσων συνταξιούχων δεν λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, αλλά και νέες στηρίξεις σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό