23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ακρίβεια: Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα – Μειώσεις έως 18% σε 3.000 προϊόντα

Ειδήσεις Ελλάδα

Πυρετώδεις ήταν σήμερα οι προετοιμασίες στα σούπερ μάρκετ, καθώς από αύριο εφαρμόζονται τα «μέτρα Σκρέκα» κατά της ακρίβειας.

Οι υπάλληλοι που είχαν επιφορτιστεί με την τροφοδοσία προϊόντων στα ράφια και την αλλαγή της σήμανσης τιμής, είχαν μεγάλο φόρτο εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη παραλάβει τα τιμολόγια με τις μειωμένες τιμές.

Τα τέσσερα νέα όπλα που ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της ακρίβειας είναι:30% μείωση εκπτώσεων των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετΑπαγόρευση προσφορών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί το τελευταίο τρίμηνοΚαθαρά τιμολόγια από επιστροφές προϊόντων και φύρα για νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέαταΠλαφόν 7% στο μεικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος

Για τα προϊόντα βρεφικού γάλακτος το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι οι αρχικές τιμές μειώθηκαν μεσοσταθμικά περίπου 15%.

Το ερώτημα είναι αν θα ωφεληθεί πραγματικά ο καταναλωτής, που από αύριο θα δει μείωση της ονομαστικής τιμής των προϊόντων, όμως υπάρχει ο κίνδυνος να  περιοριστούν δραστικά οι εκπτώσεις και προσφορές, με αποτέλεσμα η διαφορά στην πράξη να είναι ελάχιστη.

Μείωση τιμών σε 108 ετικέτες από αύριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις βρεφικές και παιδικές πάνες η μέση μείωση τιμής είναι 18,1%, στα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα conditioner 17%, στις οδοντόκρεμες 15,1%, στα απορρυπαντικά ρούχων 15,6%, στα απορρυπαντικά πιάτων 16%, στα καθαριστικά παντός είδους 15,8% και στα σαπούνια 12,7%.

«Τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μία βαθιά, διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Τα πρώτα μηνύματα όμως είναι ενθαρρυντικά και προσδοκούμε οι αρχικές τιμές – το τονίζω – σε παραπάνω από 1500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Οι μόνοι που σίγουρα είναι ικανοποιημένοι, είναι όσοι κερδοσκοπούν στις πλάτες των νοικοκυριών που λυγίζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας», είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

«Κάποιος προφανώς μας κοροϊδεύει. Ας ρίξουν στην κυβέρνηση μια ματιά στον πληθωρισμό των τροφίμων, που στη χώρα μας αυξήθηκε κατά  8,3% την περίοδο Ιανουαρίου 2023- Ιανουαρίου 2024, την ώρα που στην ΕΕ ανέβηκε μόλις κατά 4,8%», ήταν η απάντηση του Γιώργου Νικητιάδης, βουλευτή του ΠαΣοΚ.

Η ακρίβεια, πάντως, στα τρόφιμα και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης επιμένει, ενώ οι καταναλωτές παραμένουν δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό