16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αθήνα: «Πλήρης αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, χωρίς την παρέμβαση τρίτων» λέει ο Σούκρι

Ειδήσεις Ελλάδα

 «Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να συνεχίσουμε τη στενή στρατηγική σχέση που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των θεσμών και στοχεύει στην ενίσχυση των κοινών συμφερόντων για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι μετά το πέρας της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού «σε αμετάβλητες αρχές», όπως το πνεύμα του Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς επίσης και των κοινών αξιών που συνδέουν τις μεσογειακές χώρες, με μακρόχρονη ιστορία και πολιτισμό.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αίγυπτος προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεων και την εύρεση νέων πλαισίων συνεργασιών, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των κοινών συμφερόντων, «χρησιμοποιώντας τα νόμιμα μέσα και βασιζόμενοι στην ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων και την εφαρμογή συνετών πολιτικών που ενισχύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια και την προάσπιση των κοινών συμφερόντων».

Εστιάζοντας στα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, είπε πως επιβεβαίωσαν τη συμφωνία τους στις απόψεις στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή. Επιπροσθέτως, ανέδειξε πως η Αίγυπτος θεωρεί πολύ σημαντική αυτή τη στρατηγική σχέση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι το καλύτερο εργαλείο για την προστασία των συμφερόντων των χωρών τους και της προστασίας της περιοχής.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε πως συζητήσαν την «πλήρη αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, χωρίς την παρέμβαση άλλων πλευρών που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο» και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες και να ενισχυθούν στο προσεχές μέλλον.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία στην προστασία της εθνικής ασφάλειας των αραβικών χωρών χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Τέλος, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε ταύτιση των απόψεων για την περιοχή του Σαχέλ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό