16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ήρθε σε συμβιβασμό για την αγωγή ύψους $5 δισ. σχετικά με το incognito mode του Chrome

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Google συμφώνησε να διευθετήσει μια μαζική αγωγή ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία υποβλήθηκε από ενάγοντες που κατηγόρησαν την εταιρεία για παραβίαση της ιδιωτικότητας τους, καθώς παρακολουθούσε τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους ακόμη και όταν χρησιμοποιούσαν τον Chrome browser σε «incognito mode».

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι αφότου οι δικηγόροι ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία, η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ, Yvonne Gonzalez Rogers, ανέστειλε την προγραμματισμένη δίκη για την υπόθεση στην Καλιφόρνια. 

Η ομαδική αγωγή κατατέθηκε το 2020 και αφορούσε εκατομμύρια χρήστες της Google από τον Ιούνιο του 2016, και ζητούσε αποζημίωση τουλάχιστον 5.000 δολαρίων ανά χρήστη για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ιδιωτικότητας της Καλιφόρνια. Οι όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους, όταν οι δικηγόροι θα υποβάλουν τον επίσημο διακανονισμό για να εγκριθεί από το δικαστήριο.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι η Google παρακολουθούσε τη δραστηριότητα περιήγησης των χρηστών στον Chrome, ακόμη και όταν αυτός ήταν ρυθμισμένος σε «incognito mode», μια ρύθμιση απορρήτου που αφαιρεί τα δεδομένα δραστηριότητας από τη συσκευή που χρησιμοποιείται, αλλά επιτρέπει στις ιστοσελίδες που επισκέπτονται να καταγράφουν τη χρήση. Υποστηρίχθηκε ότι αυτό επέτρεψε στη Google να γίνει μια «ανεξέλεγκτη δεξαμενή πληροφοριών», διότι της επέτρεψε να συλλέγει προσωπικά δεδομένα που συνδέονται με πράγματα όπως οι κοινωνικοί κύκλοι και οι αγοραστικές συνήθειες, καθώς και «δυνητικά ενοχλητικά πράγματα».

Προς υπεράσπισή της, η Google δήλωσε ότι ήταν διαφανής σχετικά με τη συλλογή δεδομένων στη λειτουργία incognito, λέγοντας ότι επέτρεπε στους διαχειριστές ιστοσελίδων να «αξιολογούν καλύτερα την απόδοση του περιεχομένου, των προϊόντων, του μάρκετινγκ και άλλων».

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η δικαστής απέρριψε την αίτηση της Google να απορριφθεί η αγωγή, υποδεικνύοντας ότι δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό η εταιρεία είχε προειδοποιήσει τους χρήστες ότι η συλλογή δεδομένων εξακολουθούσε να λαμβάνει χώρα στη λειτουργία απορρήτου.

Η επίτευξη συμφωνίας επιτρέπει στην Google να αποφύγει αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια δύσκολη και αποκαλυπτική δίκη. Παρόλα αυτά, γινόμαστε μάρτυρες για άλλη μια φορά του τρόπου με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μεταχειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών και του πόσο ξεκάθαρα επικοινωνούν τις λεπτομέρειες αυτών των πρακτικών.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό