18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Έτσι γίνεται πλουσιότερος από τον Γκέιτς ο παλιός του βοηθός

Ειδήσεις Ελλάδα

Η περιουσία του πρώην βοηθού του Μπιλ Γκέιτς έχει εκτοξευτεί, με τον ίδιο να ανεβαίνει με ταχύτητα τις θέσεις στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Σύντομα θα μποορύσε να γίνει πλουσιότερος από τον συν-ιδρυτή της Microsoft και να βρεθεί ψηλότερα στη σχετική λίστα από το πρώην αφεντικό του.

Η περιουσία του Στηβ Μπάλμερ αυξήθηκε κατά περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος στα 115 δισεκατομμύρια δολάρια, τοποθετώντας τον στην πέμπτη θέση με τους πλοσυιότερους ανθρώπους του πλανήτη, που συντάσει το Bloomberg. Ο Μπάλμερ βρίσκεται πίσω από τον Γκέιτς – που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με περιουσία 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων – με την περιουσία να είναι μόλις κατά 6 δισεκατομμύρια χαμηλότερη, σε σχέση με τα 17 δισεκατομμύρια πριν από τρεις μήνες.

Αυτή τη στιγμή, ο Μπάλμερ είναι μπροστά από τον Λάρι Έλισον, με περιουσία 114 δισ. δολαρίων, τον Γουόρεν Μπάφετ (11 δισεκατομμύρια δολάρια), τον Λάρι Πέιτζ (110 δισεκατομμύρια δολάρια), το Μαρκ Ζούκεμπεργκ (108 δισεκατομμύρια δολάρια) και τον Σεργκέι Μπριν (105 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο Μπάλμερ μπήκε στη Microsoft το 1980 ως βοηθός του Προέδρου, παρά το γεγονός ότι τα κθηκόντά του ήταν περισσότερο ενός μάνατζερ παρά ενός βοηθού. Αρχικά, ξεκίνησε με μισθό 50.000 δολαρίωνσυν 10% επί των κερδών που θα κατάφερναν να φέρουν οι υπηρεσίες του, όμως όταν τα κέρδη του εκτοξεύθηκαν, ο Μπέλμερ συμφώνησε να τα ανταλλάξει με σημαντικά πακέτα μετοχών, όπως υποστηρίζει το Forbes.

Ο έμπιστος συνεργάτης του Μπιλ Γκέιτς σύντομα ανέβηκε τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας έως ότου να γίνει διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού το 2000. Αποσσύρθηκε από αυτή τη θέση το 2014 έχοντας τότε στην κατοχή 333 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, που αντιστοιχούσαν στο 4% της Microsoft, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αμερικανικών ρυθιστικών αρχών.

Το Bloomberg εκτιμά ότι ο Μπάλμερ έχει ακόμα στην κατοχή του τις περισσότερες από εκείνες τις μετοχές, πράγμα που σημαίνει ότι η περιουσία του εκτιμάται σήμερα ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Ενώ ταυτόχρονα έχει εισπράξει τα τελευταία χρόνια αρκετά δισεκατομμύρια σε μερίσματα από αυτές τις μετοχές. Ωστόσο, η αξία της περιουσίας του εκτοξεύτηκε φέτος χάρη στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έδωσε σημαντική ώθηση στην τιμή της μετοχής της Microsoft.

Η επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού στην ChatGPT – μητρική της OpenAI την περασμένη Άνοιξη πυροδότησε τις ελπίδες ότι μπορεί να ανακόψει τη δεσπόζουσα θέση που είχε η ιδιοκτήτρια της Google, η Alphabet, στις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της Microsoft να έχει καταγράψει άνοδο 38% κατά τους τελευταίους 10 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάλμερ είναι μία “ανωμαλία” στη λίστα του Bloomberg με τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Έλον Μασκ, ο Μπερνάρ Αρνώ, ο Τζεφ Μπέζος και οι άλλοι που βρίσκονται σε αυτή οφείλουν τον πλούτο τους σε επιχειρήσεις που ίδρυσαν οι ίδιοι ή που τις διοικούν ακόμα και σήμερα. Ενώ ο Μπάλμερ δεν είναι ούτε ιδρυτής, ούτε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft. Αν ξεπεράσει τον Γκέιτς, ο οποίος διαφοροποίησε το χαρτοφυλάκιό του από την Microsoft και έχει δωρίσει δισεκατομμύρια στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, Bill & Melinda Gates Foundation, και αλλού, τότε πραγματικά θα αποτελέσει ένα “οικονομικό θαύμα” ανθρώπου που κατάφερε να γίνει πλουσιότερος από τον ιδρυτή της εταιρείας στην οποία απασχολήθηκε…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό