22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Έσωσε στο τέλος το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μόλις λίγοι δεικτοβαρείς τίτλοι του FTSE 25 χρειάστηκαν για να υψώσουν τα αναχώματα στις 910 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε στις δημοπρασίες να κλείσει με θετικά πρόσημα, απορροφώντας τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στην πλειονότητα των τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 915,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 911,83 μονάδων (-0,28%) και 916,42 μονάδων (+0,22%).  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 20 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,24%, στις 2.194,51 μονάδες, ενώ στο -0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.498,01 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 557,07 μονάδες.

Οι σωματοφύλακες

Η μετοχή της Εθνικής πρωτίστως, αλλά και οι μετοχές των ΟΤΕ, Coca Cola και Alpha Bank, ήταν οι ισχυροί σωματοφύλακες των 910 μονάδων, έναντι των πωλητών που επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Οι πωλητές άλλωστε ήταν αναμενόμενοι από τους αναλυτές σήμερα, δεδομένου του  τελευταίου ξεσπάσματος της αγοράς, από τις 883 μονάδες τη Δευτέρα στις 915 μονάδες σήμερα.

Τεχνικά πρέπει η αγορά να κρατήσει τις 910 μονάδες ώστε να μπορεί να κοιτάξει με περισσότερες αξιώσεις τις 920 μονάδες. Αυτό φυσικά δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που εμφανίζονται επιφυλακτικοί λίγο πριν τις ομιλίες των αξιωματούχων της αμερικανικής Federal Reserve στο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole των ΗΠΑ. Το συμπόσιο ξεκινά σήμερα, με την κρίσιμη ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ να ανακοινώσει αύριο το χρονοδιάγραμμα για τον σταδιακό περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση της τράπεζας από τις ιδιαίτερα διευκολυντικές πολιτικές που υιοθέτησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο φυσικά το ΧΑ δεν θα μείνει ανεπηρέαστο, αν επαναφέρει κανείς στη μνήμη του τα γεγονότα του 2013 (και αρχών του 2014), όταν η Federal Reserve άρχισε να κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης (tapering), προκαλώντας τεκτονικές αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές. Η Ελλάδα, ως μία ρηχή και περιφερειακή αγορά, μπορεί να επηρεάζεται πιο εύκολα από αλλαγές στις ροές κεφαλαίων.

Στήριξη από τα αποτελέσματα και τα μερίσματα

Τα έως τώρα αποτελέσματα εξαμήνου των εταιρειών έχουν προσφέρει σημαντική στήριξη στις αποτιμήσεις χωρίς όμως να υπάρχει η έκπληξη ή ο καταλύτης που θα μπορούσε να μεταβάλει ριζικά την οπτική ως το τέλος του έτους.

Θετικά επίσης έχουν λειτουργήσει και τα μερίσματα και οι επιστροφές που έχουν λάβει οι επενδυτές μέσα στο 2021, τα οποία φτάνουν κοντά στο 2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, καθώς ανέρχονται στα 1,25 δισ. ευρώ. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διανομή περί το 1 δισ. από τις ελληνικές εισηγμένες, αλλά το μήνυμα που έδωσαν το τρίμηνο του καλοκαιριού, όταν και παραδοσιακά διανέμονται τα μερίσματα, ήταν ότι διαθέτουν τις άμυνες έναντι στην κρίση της πανδημίας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το +1,96% της Εθνικής, αλλά και τα κοντά στο 1% κέρδη των ΟΤΕ και Alpha Bank στήριξαν την αγορά. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν και οι Coca Cola, Aegean, Motor Oil, Eurobank, Jumbo, Titan, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Λάμδα και Σαράντης σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό